AktualitātesIzglītība

Pašvaldība iegulda apjomīgus līdzekļus Kuldīgas novada izglītības iestādēs

Plānojot budžeta prioritātes, pašvaldība ik gadu novirza ievērojamu  daļu izglītībai – šogad tie ir 44% jeb teju 26 miljoni eiro, kas paredz mērķdotācijas pedagogu algām, atbalsta materiālus un profesionālās izaugsmes kursus, kā arī skolu tīkla modernizāciju un remontdarbus.

Nozīmīgs atspaids ģimenēm ir pašvaldības apmaksātās brīvpusdienas, kuras, investējot teju miljonu eiro, tiek nodrošinātas visiem, sākot no piecgadīgiem bērniem līdz 12. klases skolēniem. Līdzekļi tie novirzīti skolēnu autobusu nodrošināšanai izglītojamo nogādāšanai uz mācību iestādēm, kā arī kompensētas biļetes tiem bērniem un jauniešiem, kuri uz skolu nokļūst ar sabiedrisko transportu.

Novadā turpinās skolu remontdarbi – vairākas Kuldīgas novada pagastu izglītības iestādes šo mācību gadu uzsākušas jaunās, mūsdienīgās telpās: remontdarbi notikuši Alsungas pamatskolā, Rendas bērnudārzs mācības uzsācis jaunās, skaistās telpās, pie vienas no Ēdoles pamatskolas ēkām atjaunots jumts un izveidots aktīvās atpūtas laukums. Projektēšana uzsākta Skrundas vidusskolas ēkas atjaunošanai un pārbūvei, tostarp telpu izbūvei un pielāgošanai Skrundas Mūzikas skolas vajadzībām. Ieguldot vairāk nekā 6 miljonus eiro, no kuriem pašvaldības līdzfinansējuma daļa ir teju 2 miljoni, veikti apjomīgi  telpu atjaunošanas, pārbūves un teritorijas labiekārtošanas darbi Kuldīgas Centra vidusskolā, Indriķa Zeberiņa Kuldīgas pamatskolā un V. Plūdoņa Kuldīgas vidusskolā.

Skolēnu skaita samazinājums – visā Latvijā risināma problēma

“Pašvaldības viena no prioritātēm ir bērnu nākotne un izglītības iespējas. Šī pieeja ir vienlīdz svarīga, domājot par mācību vidi un izglītības kvalitāti kā lielajās, tā lauku skolās. Vienlaikus skolēnu skaita samazinājums ir visa novada problēma, kas īpaši skar mazās skolas. Tām kļūst arvien grūtāk izpildīt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) noteiktos kritērijus, savukārt pašvaldībai jāņem vērā valsts prasības pēc kvantitatīvajiem rādītājiem.” saka Kuldīgas novada Izglītības pārvaldes vadītāja Santa Dubure.

2023./ 2024. mācību gadā Kuldīgas novadā darbojas  22 pašvaldības izglītības iestādes – 13 vispārizglītojošās skolas, 4 bērnudārzi, 3 mūzikas skolas, 1 sporta skola, 1 mākslas skola un interešu izglītības iestāde – Bērnu un jauniešu centrs. Šobrīd novadā 100 skolēnu skaita slieksni nepārsniedz 7 vispārizglītojošās  skolas – šajās izglītības iestādēs klasēs vidēji ir  6-7 skolēni, kas ir mazāk par IZM plānotajiem 10 skolēniem klasē.

“Pašvaldība no sava budžeta jau šobrīd veic būtiskus ieguldījumus izglītības nozares stiprināšanai, finansējot darba algas speciālistiem, kuri būtu apmaksājami no valsts mērķdotācijas – logopēdi, psihologi, speciālie pedagogi, pagarinātās dienas grupas pedagogi, kā arī sedz daļu no atalgojuma iestāžu vadītājiem mazajās lauku skolās. Saņemot informāciju no IZM par šī gada finansējuma apjomu pedagogu darba algām novadā, saprotam, ka finansējuma pārdale par labu mazajām skolām ir vienīgais veids, kā varam nodrošināt izglītības procesu atbilstoši izglītības programmām. Tāpēc pašvaldība ir lēmusi veidot rezerves fondu, ieturot 2.8% (11 818 eiro) no piecu novada lielo skolu aprēķinātās mērķdotācijas pedagogu algām un 1% (841 eiro)  no pārējām” skaidro Santa Dubure. Taču tas ir īstermiņa risinājums, ir nepieciešams diskutēt un lemt par novada skolu tīkla sakārtošanu un kvalitatīvas izglītības nodrošināšanu.

Pašvaldības ieguldījums skolu tīkla atbalstam:

  • Brīvpusdienas visiem novada skolēniem un bērniem no piecu gadu vecuma
  • Bezmaksas transports skolēnu nokļūšanai izglītības iestādēs
  • Remontdarbi skolās un infrastruktūras attīstība
  • Bezmaksas interešu izglītība
  • Pašvaldības apmaksāts pedagogu darbs pagarinātās dienas grupās
  • Atbalsta personāls – logopēds, psihologs, sociālais pedagogs, speciālais pedagogs
  • Pedagogu profesionālā pilnveide
  • Metodisko mācību materiālu platformu abonēšana (maconis.lv, e-klase, skolo.lv, soma.lv, uzdevumi.lv, edurio.lv u.c.)