AktualitātesPagasti

Kurš ir vērtīgākais dabas kapitāla objekts Kuldīgas novadā? Sākas iedzīvotāju balsojums

Šonedēļ sākas balsošana par vērtīgākajiem dabas kapitāla objektiem Kuldīgas pašvaldībā – iedzīvotāji ir aicināti izvēlēties piecus no desmit izvirzītajiem objektiem, kuriem pēc balsošanas tiks izveidoti informatīvi stendi un tie kopā veidos izzinošu maršrutu. Šis process notiek Latvijas Dabas fonda īstenotā projekta “Dabas kapitāls mūsu ikdienā” ietvaros. Jau notikušas tikšanās un diskusijas ar kuldīdzniekiem, izglītojošas lekcijas par dabas kapitālu un objektu izvirzīšana. Balsošana notiks gan tiešsaistē, gan klātienē Demokrātijas festivāla laikā 29. jūlijā.

“Dabas daudzveidības straujā samazināšanās un klimata krīze prasa tūlītējus risinājumus mūsu ikdienā. Mēs vēlamies vērst uzmanību uz to, ka mūsu rīcībā jau ir lieliski risinājumi – tie, ko piedāvā daba, tāpēc ir ļoti svarīgi izprast dabas vērtību ne tikai estētiskajā un rekreācijas nozīmē, bet arī novērtēt tās sniegtos ekosistēmu pakalpojumus. Tāpēc mēs kopīgi ar Kuldīgas iedzīvotājiem esam izvēlējušies 10 objektus, aplūkojuši, kāda ir to vērtība kā dabas kapitāla objektiem un tagad aicinām izvēlēties nozīmīgākos,” stāsta Latvijas Dabas fonda direktore Vita Anda Tērauda.

Izvēlēto objektu vidū ir Abavas senleja, kas pazīstama ar atsegumiem un klintīm, taču arī nodrošina ūdens attīrīšanu, ir izcila estētiskā vērtība un biotopu daudzveidība, kā arī sniedz daudzus citus ekosistēmas pakalpojumus. Rudbāržu Mežaparka dabas takas ir arī dzīvotne dažādām sugām. Vecais Kuldīgas dzelzceļš ir industriālais mantojums, taču tas arī izmantojams kā vieta putnu vērošanai. Vecais Kuldīgas pilskalns un Alsungas Dižgabalkalns arī ir gan kultūrvieta, gan dabas daudzveidības mājvieta pilsētā. Alekšupīte, Kuldīgas vecpilsētas artērija, ir arī mikroklimata regulētāja tuvējā apkaimē. Izvirzīto objektu vidū vēl ir Riežupes smilšalas, Riežupes ūdenskritums, Ventas rumba un Ventas ieleja kopumā, kā arī iežu atsegumi ar Ventastegu.

Katram no šiem objektiem ir daudzpusīgas funkcijas – tie ir estētiski un ainaviski vērtīgi, sniedz rekreācijas un tūrisma iespējas, kā arī virkni citu ekosistēmu pakalpojumu – regulē mikroklimatu, attīra ūdeni, mazina nokrišņu plūsmu, slāpē trokšņus un putekļus, sniedz mājvietu augiem un dzīvniekiem.

Nobalsot par tiem objektiem, kuri uzskatāmi par vērtīgākajiem no dabas kapitāla viedokļa, iedzīvotāji aicināti tiešsaistē: https://ej.uz/dabaskapitalskuldiga . Balsošana norisināsies līdz 6. augustam.

Savukārt klātienē par objektiem nobalsot varēs Demokrātijas festivālā Kuldīgā, Kuldīgas pilsētas parkā 29. jūlijā no plkst. 18.00-21.00 Latvijas Dabas fonda stendā.

Aktivitātes tiek īstenotas projektā “Dabas kapitāls mūsu ikdienā”. Projektu finansē Latvijas Vides aizsardzības fonds.