PašvaldībaPagastiVārmes pagasts

Aicina Vārmes iedzīvotājus izteikt viedokli par pagasta ģerboni

Lai veicinātu Vārmes pagasta atpazīstamību un vienotu vizuālā tēla veidošanu, Kuldīgas novada pašvaldība sadarbībā ar heraldikas mākslinieku Edgaru Simu un iedzīvotājiem, ir izstrādājusi iespējamās versijas Vārmes pagasta ģerbonim.

Mākslinieks E. Sims uzsver, ka ģerbonis ir identitātes un atpazīstamības zīme, kas atšķir tā nēsātāju no citiem. Heraldikā valda savi likumi – veidojot ģerboņus, drīkst lietot piecas krāsas un divus metālus – sudrabu un zeltu. Ģerbonim ir noteikta forma un elementi, kas saglabājušies cauri gadsimtiem un tajā jāattēlo katru vietu raksturojoši elementi. E. Sims veicis Vārmes pagasta vēstures izpēti, aizvadījis sarunas ar pagasta vadību un, ņemot vērā iedzīvotāju aptaujā izteiktos ierosinājumus, izstrādājis vairākus ģerboņa variantus.

Mākslinieks piedāvā Vārmes pagasta ģerbonī atveidot Liepu lapas – ar liepziediem un bez. Tāpat ir atšķirības lapu vainagā – ar vienu vainagu vai atdalītām seglapām. Tas ir nebijis risinājums Latvijas heraldikā – ģerbonī attēlotais zelta vainags rada kustību, atgādinot Saules ritējumu, kas allaž ir kustībā. Liepas simbols parādās gan vietējo iedzīvotāju, gan pagasta ciemiņu iecienītajā Liepu Birzī – ar šo vietu Vārmi pazīts visā apkārtnē – te regulāri notiek kultūras pasākumi un svētki. Tāpat Vārmē ir arī 1942. gadā veidotā svētvieta, kura uzstādīta par godu izsūtītajiem. Arī te ir iestādīta liepa, pie kuras katru gadu 25. martā notiek Atceres brīdis upuru piemiņai.

Vārmes pagasta iedzīvotāji aicināti līdz 26. jūlijam paust savu viedokli aptaujā, kas norisināsies gan klātienē Vārmes pagasta pārvaldē, gan elektroniski ŠEIT. Lūdzam nobalsot par to, kurš variants jums šķiet piemērotākais.