AktualitātesIzglītība

Nometnēs apgūst jaunas zināšanas

Foto: Kārlis Komarovskis

Šajā vasarā Kuldīgas novadā norisinās dažādas nometnes. Daļu no tām organizē izglītības iestādes, bet 12 nometnes  projektā “Vasara 2023 Kuldīgas novadā” ar pašvaldības līdzfinansējumu – biedrības, organizācijas un individuālas personas.

Radošās nedēļas aizvadītas ar lielu prieku un pozitīvām emocijām

Jūnijā Kuldīgas novada bērnu un jauniešu centrs deva iespēju 40 novada bērniem piedalīties radošajās nedēļās “Vasaras  raibumiņi”, kas norisinājās no 12. līdz 16. jūnijam un no 19.  līdz 22. jūnijam.

“Vasaras raibumiņos” bērni vecumā no septiņiem līdz desmit gadiem devās pārgājienā, kopīgi gatavoja ēst, gāja peldēt, pavadīja laiku rotaļās un spēlēs, dejoja un dziedāja, mācījās spēlēt džambu, zīmēja, krāsoja uz bruģa ar krītiņiem, no dažādiem materiāliem veidoja mākslas darbus un krelles, bet pēdējā radošās nedēļas dienā baudīja saldējuma kokteiļus un piepūšamās atrakcijas.

Pateicoties Kuldīgas novada pašvaldības sniegtajam finansējumam vecākiem bija jāapmaksā tikai bērnu ēdināšana. Pārējās “Vasaras raibumiņu” aktivitātes bija bezmaksas. Kā atzīst bērnu vecāki, atvases bijušas ļoti priecīgas par piepildīto, daudzveidīgo un aizraujošo nodarbību grafiku. Bērni ieguvuši jaunus draugus un ar lielu entuziasmu iesaistījušies aktivitātēs.

Lieliskās nodarbības bija pedagogu nopelns. Īpašu paldies sakām Sindijai Sabīnei Pogai, Agnesei Čīcei, Kristīnei Morai-Zemītei, Gunitai Konutei, Dzintrai Freimanei, Intai Braslei, Maijai Mitrevicai, Agatei Hartmanei, Ievai Ozoliņai, Andai Andersonei, Ingai Vīksnai, Ingai Zelcerei, Solvitai Rožkalnei, kā arī Intai Bērziņai par “Vasaras raibumiņu” organizēšanu.

Foto: Kārlis Komarovskis

Apmāca jauniešus un sniedz aizraujošu pieredzi

Vasaras nometne “Latvijas jaunie patrioti āra dzīves ABC” norisinājās Kuldīgas novada Vārmes pagasta “Spulgu” teritorijā no 3. līdz 8. jūlijam. Nometni vadīja Jaunsardzes instruktors un V. Plūdoņa Kuldīgas vidusskolas valsts aizsardzības mācības pedagogs Viesturs Zviedris.

Viesturam Zviedrim ir ļoti bagāta pieredze, nometnes viņš organizē jau 20 gadus. Kopš 2003. gada viņš organizējis apmēram 360 nometnes un apmācījis nu jau tūkstošiem bērnu.

Šogad nometnē piedalījās 15 jaunieši. Tika piesaistīti dažādi instruktori, jaunsargi un jau esošie zemessargi, kuri palīdzēja vadīt nometni un padara to bagātīgu un interesantu jaunajiem dalībniekiem.

Nometnes programmā bija dažādas aktivitātes un apmācības. Sākumā tika organizēta drošības instruktāža un iepazīta teritorija, kurā jaunieši veica dažādas aktivitātes un visu nedēļu nakšņoja. Dalībnieki uzzināja arī par Latvijas dabā pieejamajiem augiem, ogām, sēnēm un dzīvniekiem. Tika sniegta prezentācija un demonstrēti attēli, bet pēc tam jauniešiem tika doti dažādi uzdevumi, lai pielietotu jauniegūtās zināšanas.

Papildus tam tika organizētas spēles, rotaļas un sporta aktivitātes, kā volejbols, badmintons un futbols. Iegūtas zināšanas pirmās palīdzības sniegšanā, ugunskuru veidošanā un ugunskura veidu atpazīšanā, ūdens iegūšanā un ūdens attīrīšanas ierīču veidošanā u.c. Tika apgūta arī drošība ūdenī, laivošana, orientēšanās un izdzīvošanas prasme instruktoru vadībā.

Rīti sākās ar rīta rosmi, izstiepšanos un skrējienu. Dienas laikā jaunieši guva zināšanas, piedaloties dažādās aktivitātēs, bet vakaros tika kurināts ugunskurs, ceptas desiņas, daloties stāstos par personīgo pieredzi un piedzīvojumiem.

Foto: Ričards Sotaks

Cīņas pamati un fiziskā aktivitāte jau no bērnības

Nometne “Cīnītāja gars” Jeļenas Miezītes un trenera Sergeja Ļeonova vadībā jau septīto gadu vasarā Kuldīgas novada bērniem un pusaudžiem rada aizraujošas, piedzīvojumu un disciplīnas pilnas dienas. Nometne notika no 26. jūnija līdz 7. jūlijam un pulcēja 24 bērnus vecumā no 8 līdz 15 gadiem. Tās mērķis bija iepazīstināt bērnus ar cīņas mākslu, veicinot viņu fizisko aktivitāti un sportisko gribasspēku.

Nometnes darbības dienu plāns bija rūpīgi izstrādāts, lai nodrošinātu daudzveidīgu un interesantu pieredzi. Ik dienu bērni trenera Sergeja Ļeonova vadībā pildīja dažādus vingrinājumus, kas nostiprina muskuļus un veicina labu fizisko formu. Papildus tam viņi mācījās cīņas sporta pamatus un tehniku. Lai gan visu paņēmienu apguve ir grūta, galvenais mērķis bija veicināt bērnu kustību un aktīvu līdzdalību, kā arī iepazīstināt ar cīņas sportu.

Foto: Ričards Sotaks

Veido savas animācijas

Jūnija sākumā notika nometne “Animācijas darbnīca 2023”, kurā piedalījās 12-14 gadus veci bērni. Tās laikā tika zīmēts un gleznots plenērā Kuldīgā. Gleznojot tika izmēģināta akvareļu tehnika (sk. Inga Pūce, Māra Straume), savukārt zīmējumi (sk. Danute Sīle) vēlāk datorā (sk. Ina Ozola) pārtapa zīmētās animācijas filmiņās. Kuldīgas detaļu zīmējumi tika realizēti grafikas eksperimentos (sk. Māra Straume), radot vairākas darba variācijas.

Botānisko bareljefu darbnīcā tika pētīti augi un radīti dekori, izmantojot mālu un ģipsi (sk. Agnese Fogele).

Vienā no dienām dalībnieki ciemojās Kamenes Samtenes akadēmijā Turlavas pagastā, kur Evas Muižnieces un Sandija Kuplēna vadībā varēja uzzināt Turlavas pagasta vēsturi, senās kuršu tradīcijas, gadskārtu svinēšanu un četras dabas stihijas, papildināt zināšanas par norisēm dabā, izstaigājot Kamenes lidojuma taku. Praktiskajās nodarbībās tika zāģēts ar divroču zāģi, darinātas pirtsslotas un vilna no nātrēm, iepazīti seni veselīgi ēdieni un dzērieni no zīlēm, izzinātas zilā māla, rožūdens un pirts dziedinošās īpašības. Nātru klases logus tagad rotā mākslas skolas audzēkņu gleznotās vitrāžas (sk. Danute Sīle).

Dalībniekiem bija iespēja viesoties Kuldīgas Digitālo inovāciju centrā, kur Artis Gustovskis un Toms Girvaitis sniedza informāciju par Meta telpu, mākslīgo intelektu, dažādiem robotiem, varēja praktiski izmēģināt virtuālās realitātes iespējas. 

Filmiņas skatāmas feisbukā mākslas skolas kontā:

https://fb.watch/luqIlQCYpD/

https://fb.watch/luqJYmDJ9m/

Foto: Ina Ozola