AktualitātesJaunumi

Būs skatāma Kristiana Brektes un Modra Svilāna izstāde “TRACIS”

No 8. jūlija līdz 3.septembrim, 2023, Kuldīgas Mākslas namā būs skatāma Kristiana Brektes un Modra Svilāna izstāde “TRACIS”.

Kristiana Brektes un Modra Svilāna “TRACIS” ir daļēji retrospektīva ekspozīcija, kurā skatītājiem piedāvāta iespēja vienkopus aplūkot mākslas tandēma pēdējā laikā tapušos skaņas un kinētiskos objektus, kuros liela nozīme ir mūzikas tradīcijas izpētei un cilvēka klātienes mijiedarbībai ar mākslu.

Tautas instrumenti ir plaša un nozīmīga tradicionālās kultūras daļa, tās ietekme jūtama saistībā ar dažādiem rituāliem. Būtiski, ka visbiežāk zināšanas par šo instrumentu īpašībām tika nodotas mutvārdu veidā – pēc atmiņas, nevis konkrētas instrukcijas. Brektes un Svilāna skaņurīki ir atmiņā balstītas rekonstrukcijas, kas ietver mākslinieciski subjektīvu jaunrades potenciālu. Par iedvesmu šiem radošajiem meklējumiem kalpojuši tradicionālās mūzikas eksperta, etnomuzikologa Valda Muktupāvela veiktie pētījumi par latviešu skaņurīkiem. Balstoties esošajos pētījumos un informācijā, abi mākslinieki izstādei radījuši vairākus jaunus darbus, kuru funkcionalitāte un arī konceptuālais saturs ir atbilstošs skaņurīku grupām un sistemātikai, taču estētika un reālās skaņas īpašības ir pakļautas laikmetīgās telpas nosacījumiem. Vizuālās mākslas kontekstā, jebkuram no šiem skaņurīkiem var tikt piemērotas jaunas funkcijas un īpašības, to izskats var tikt hiberbolizēts, vai apvīts ar jaunām mitoloģiskām kvalitātēm. Savukārt instrumentu skanējumā par būtisku kļūst elektronikas izmantošana.

Katrs no izstādē iekļautajiem mākslas objektiem ir no jauna radīts speciāli “Kuldīgas Mākslas nama” telpai, tādējādi nodrošinot gan vizuālo, gan pieredzes neatkārtojamību ikvienam apmeklētājam.

*Izstādes ietvaros 21. jūlijā plkst. 17:00, Kuldīgas Mākslas namā, būs iespēja tikties ar māksliniekiem un diskutēt par viņu darbu radīšanas procesu. Kristians Brekte un Modris Svilāns būs klāt, lai dalītos savās radošajās pieredzēs un atbildētu uz jautājumiem par izstādi “TRACIS”. Tā būs unikāla iespēja satikties ar mākslas tandēmu personīgi un dziļāk izzināt viņu darbu kontekstu.

Izstādi organizē: Kuldīgas Mākslinieku rezidence un Kuldīgas novada pašvaldību

Izstādes norises vieta: Kuldīgas Mākslas nams (1905. gada iela 6, Kuldīga), ieeja izstādē par brīvu.