Aktualitātes

Sāks Ventas upes tīrīšanas darbus

Otrdien, 11. jūlijā, Kuldīgas novada pašvaldības un Dabas aizsardzības pārvaldes uzdevumā uzņēmums SIA “Piekrastei.lv” uzsāks Ventas upes tīrīšanas un straujteču atjaunošanas darbus. Darbi līdz pat septembrim notiks 2.6 km garā posmā no Mārtiņsalas peldvietas līdz pirmajam lielajam līkumam iepretim Virkai.

Lai uzlabotu ūdens kvalitāti Mārtiņsalas peldvietā, augu pļaušanu un izraušanu sāks upes posmā no peldvietas līdz Ventas rumbai. Drošības apsvērumu dēļ iedzīvotāji un pilsētas viesi uz laiku tiks aicināti atturēties no pastaigas pāri rumbai, kā arī būs daļēji ierobežota piekļuve Mārtiņsalas peldvietai. Par darbu norisi informēs brīdinājuma zīmes un norobežojošās lentas.

“Venta ir Kuldīgas novada simbols un atpazīstamības zīme, par kuru jārūpējas visiem kopā – jāievēro higiēnas prasības, nedrīkst pieļaut neattīrīta ūdens noplūdes vai upes tuvumā vest dzīvniekus. Ceram, ka attīrīšanas darbi, kas atjaunos dabīgo upes plūdumu, palīdzēs uzlabot ne tikai ūdens tīrību pilsētas oficiālajā peldvietā, bet veicinās izpratni par kopējo atbildību ūdens kvalitātes uzlabošanā. Aicinu iedzīvotājus ar sapratni izturēties pret iespējamām neērtībām darba procesā un savu iespēju robežās sadarboties ar upes tīrīšanas darbu veicējiem.” Saka Kuldīgas novada domes priekšsēdētājas vietnieks Artis Roberts.

Upes atjaunošana palīdzēs samazināt ūdensaugu – meldru, niedru, miežubrāļu – izplatību Ventas straujtecēs, lai aizaugums nepārsniegtu 30% no ūdens spoguļa. Ūdensaugu izraušanā ar sakneņiem un pļaušanā plānots izmantot dažādu tehniku, kas pielāgota drošam darbam ūdenī – peldošu ekskavatoru, amfībiju, kā arī rokas instrumentus. Augu masu no upes savāks, izmantojot bonas un novietojot to upes labajā krastā pagaidu krautuvēs uz laiku līdz 2-3 nedēļām, lai krastā nokļuvušie ūdens bezmugurkaulnieki spētu atgriezties upē. Laika posmā no 15.  jūlija līdz 15. septembrim izvāktos ūdensaugus no pagaidu krautuvēm aizvedīs uz biomasas deponēšanas vietām. Darbi tiks veikti tikai ūdens vidē. Salas, kas atrodas Ventas upē, šajā darbu posmā nav paredzēts atbrīvot no apauguma.

Darbu uzsākšanas sākumposmā –  11. un 12. jūlijā  –  atbildīgie pārstāvji atradīsies teritorijā un nepieciešamības gadījumā sniegs skaidrojumus par upes biotopu atjaunošanu.

Ventas straujteču atjaunošanas darbi noris Kohēzijas fonda projekta Nr.5.4.3.0/20/I/001 “Apsaimniekošanas pasākumu veikšana īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos biotopu un sugu aizsardzības stāvokļa uzlabošanai” ietvaros un ievērojot VVD izsniegtos tehniskos noteikumus (Nr.KU21TP0272 un Dienesta 2023. gada 19. janvāra lēmums Nr.AP23VL0044).