AktualitātesPašvaldībaKultūra

Gūst pieredzi UNESCO vietās Helsinglandē

Maija beigās Kuldīgas novada pašvaldības pārstāvji devās pieredzes apmaiņas vizītē uz Jēvleborgas (Gävleborg) reģiona pašvaldību Zviedrijā, kur atrodas UNESCO kultūras mantojuma objekts – septiņas vēsturiskas turīgu zemnieku saimniecības ar unikālu, greznu 17. un 18. gadsimta interjeru. Vizīte notika Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programmā „Valsts administrācija” apstiprinātā projekta “Strength in culture heritage: example of Nordic municipalities” ietvaros.

Brauciena mērķis bija izzināt labās prakses piemēru, kā administrēt un vadīt UNESCO pasaules mantojuma objektu, kā veiksmīgi sadarboties visām iesaistītajām pusēm – UNESCO administrācijai, reģiona pārvaldei, lokālajām pašvaldībām, NVO un mantojuma sarakstā iekļauto vēsturisko ēku īpašniekiem, kā arī –  gūt jaunas idejas, kā attīstīt un popularizēt kultūras mantojumu un piesaistīt daudzveidīgu auditoriju.

Vizītes pirmajā dienā pašvaldības pārstāvji tikās ar Jēvleborgas reģiona administrācijas kolēģiem, to skaitā, muzeja specialistiem, kas strādā ar kultūras jomu un UNESCO pārvaldi. Tikšanās laikā tika prezentēta reģiona kultūras pārvaldes struktūra, savukārt Kuldīgas novada pārstāvji iepazīstināja ar Kuldīgas novada kultūrvēsturi un UNESCO statusa iegūšanas procesu.

Reģiona muzejā bija iespēja apmeklēt multimediju telpu, kurā ar paplašinātās realitātes tehnoloģijām izveidota virtuālā vide un spēle, ar kuru var iepazīt UNESCO mantojuma vietas. Tālāk sekoja divu dienu brauciens pa Helsinglandes vēsturisko novadu, kurā atrodas septiņas UNESCO statusu ieguvušās saimniecības.

Vizītes laikā apskatītas četras no šīm saimniecībām, uzzināta informācija par ēku vēsturi, likteņstāstiem, īpašo interjeru vēsturisko kontekstu un izcelsmi, kā arī to veidošanas tehnisko pusi, to skaitā, saglabāšanu un atjaunošanu.

Pašvaldības pārstāvjiem bija iespēja iepazīties ar ēku īpašniekiem, uzzināt, kā privātīpašnieki izmanto UNESCO statusu, ko tas dod vietējai ekonomikai un tūrisma biznesa attīstībai un kādi ir izaicinājumi. Vizītes noslēgumā Jarvso ciematā gaidīja tikšanās ar lokālo aktīvistu biedrību, kas dalījās pieredzē, kā kopiena un nevalstiskais sektors piedalās vietējā kultūrvēstures mantojuma popularizēšanā.

Vizītes laikā iepazīta UNESCO administrēšanas praktiskā puse, dažādi sadarbības modeļi, kas popularizē kultūras mantojuma objektus, piemēram,  sadarbība ar skolām – īpašas ekskursiju programmas, interaktīva papildinātās realitātes telpa, mākslinieku rezidence UNESCO pasaules mantojum objektā, vietējās kopienas iesaiste u.c.

Vizītē piedalījās Kuldīgas novada pašvaldības Kultūras nodaļas vadītāja Dace Reinkopa,  kultūras speciāliste Agnese Lapsiņa, vecpilsētas speciāliste Sintija Vītoliņa, Skrundas kultūras nama vadītāja Dita Ņuņēvica.

Projekts tika īstenots ar NORDEN Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programmas „Valsts administrācija” līdzfinansējumu.