AktualitātesTurlavas pagasts

Aizvadīts plenērs radošā gaisotnē “Ciemgaļu mežābeles performance 2023”

Foto: Sandra Brantevica

Turpinot dižkoka godināšanas tradīciju, 18. maijā, Kuldīgas novada Turlavas pagastā norisinājās Plenērs radošā gaisotnē “Ciemgaļu mežābeles performance 2023. Uz pasākumu bija ieradušies četrdesmit interesenti no Jaunpils, Saldus, Vārmes, Kuldīgas, Jūrkalnes, Vilgāles, Lažas un Turlavas.

Foto: Sandra Brantevica

Pasākums tika iesākts ar goda apli apkārt Ciemgaļu mežābelei, pēc tam svinīgi tika atklāta goda plāksne, kura Ciemgaļu mežābelei kā apbalvojums tika piešķirts par iegūto trešo vietu konkursā “Eiropas Gada koks Latvijā” 2022. gadā. Pasākuma laikā no dzīpariņiem tika darināts labo domu un sapņu ķērājs.

Plenērs notiek jau septīto reizi. Šī sirsnīgā dižkoka godināšanas tradīcija aizsākta 2015. gada 28. maijā. Pasākuma mērķis ir saglabāt, iemūžināt daiļdarbos un popularizēt dižkoku – brīnumkoku Ciemgaļu mežābeli.

2016.gada maijā dzejnieks Dainis Šmits Ciemgaļu mežābeles godināšanas pasākumā sacerēja mežābelei veltītu dzejoli, bet rudenī Turlavas bibliotēkai 70 gadu jubilejā tika uzdāvināta kora dziesma „Ciemgaļu dižā mežābele”. Dziesmas teksts ir Daiņa Šmita dzejolis, bet mūzikas autors ir komponists un diriģents Edgars Račevskis. Dziesma ir veltīta Turlavai, kur pavadīti viņa skolas gadi.

Dižkoka Ciemgaļu mežābele vecums ir vairāk kā 333 gadu. Tā atklāta 1986. gada vasarā. Atlūzušā žubura mizas josla ir palikusi kā savdabīga nabassaite ar veco ābeli. Atlūzušais zars ir iesakņojies, un resnās atvases augs vēl simtiem gadu. 2016. gada 26. maijā stumbra apkārtmērs bija 3,67 m pēc dabas pieminekļu pētnieka Gunta Eniņa mērījuma.