AktualitātesPagasti

Pašvaldība turpina latvāņu apkarošanu

Kuldīgas novada pašvaldība Sosnovska latvāņu ķīmisko apstrādi veic jau trešo gadu un 3. maijā tika veikta šīs sezonas pirmā latvāņu ķīmiskā apstrāde. Pašvaldība latvāņu apkarošanu veic vairākos pašvaldības īpašumos – Kuldīgas pilsētā Ēdoles ielā 51, Kabiles pagasta “Grantsbedres” un Pelču pagasta centrā.

2020. gadā Kuldīgas novada pašvaldība izstrādāja četru gadu latvāņu apkarošanas plānu. Plāns ir saistošs pašvaldībai un  Kuldīgas novada zemes īpašniekiem, kuru zemes īpašumos aug Sosnovska latvāņi. Kuldīgas pilsētā latvāņu apkarošanu veic SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” pamatojoties uz līgumu par pilsētas teritoriju uzturēšanu, veicot pļaušanu un atsevišķi augošu latvāņu rozešu izduršanu.

Par Sosnovska latvāņu izplatības apkarošanu 2023. gada pavasarī Kuldīgas novada pašvaldība rīkoja cenu aptauju. Līgums tika noslēgts ar SIA “AKB INDUSTRIAL”, kas veiks latvāņu apstrādi ar selektīvās iedarbības herbicīdiem, teritoriju apsekošanu un vasaras beigās latvāņu ziedkopu nogriešanu līgumā minētajās platībās, ja tas būs nepieciešams. Kuldīgas novadā šogad plānots Sosnovska latvāņus apkarot pašvaldībai piederošajos zemes gabalos vairāk kā 15 ha platībā.

Kuldīgas novada pašvaldība aicina zemes īpašniekus, kuru teritorijās ieviesušies latvāņi, nepieļaut audzes veidošanos un laicīgi veikt to apkarošanu, pielietojot kādu no ierobežošanas metodēm – mehānisko, ķīmisko, bioloģisko vai kombinēto. Par veiktajiem latvāņu ierobežošanas pasākumiem un metodēm aicinām informēt pašvaldības vides speciālisti, kā arī neskaidru jautājumu gadījumā  aicinām vērsties pašvaldībā pie vides speciālistes Intas Putniņas (e-pasts: inta.putnina@kuldigasnovads.lv, mob.tālr. 25680932).

Papildus Pašvaldība vērš uzmanību, ka saskaņā ar Augu  aizsardzības likuma 25. panta pirmās daļas regulējumu par invazīvo augu sugu, izņemot ūdensaugus, izplatības pieļaušanu, tostarp audzēšanu, ierobežošanas pasākumu neīstenošanu, vairošanās pieļaušanu un pārvietošanu, izņemot pārvietošanu saistībā ar to izskaušanu, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai no desmit līdz trīssimt naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai — no sešdesmit līdz sešsimt naudas soda vienībām.