AktualitātesĒdoles pagasts

Meklēs iespējas piesaistīt feldšeri darbam Ēdolē

Foto: Ilze Meirupska-Eglīte

Ekonomiski attīstīts novads, pašvaldības stipendiju programma un dzīvojamā platība, pieejama un aktīva dzīves vide ģimenēm – to Kuldīgas novada pašvaldība piedāvā ģimenes ārstam, kurš būtu gatavi strādāt novadā. Taču pat ar šīm priekšrocībām pievilināt ārstus darbam laukos ir ļoti grūti.

Medicīnas pakalpojumu pieejamība un ģimenes ārstu trūkums raisīja plašas diskusijas sapulcē Ēdolē, kur uz tikšanos ar pašvaldības vadību bija sanākuši vietējie iedzīvotāji.

Šobrīd pacientus pieņem daktere Opmane Kuldīgā, jo nav ārsts, kurš būtu gatavs strādāt Ēdoles pagastā. Iedzīvotāji vērš uzmanību, ka nokļūšana līdz Kuldīgai ir sarežģīta un ne visiem ir automašīnas. Tai pat laikā pašvaldība ēdolniekiem nodrošina autobusu nokļūšanai līdz Kuldīgai.

Nacionālā veselības dienesta (NVD) Kurzemes nodaļas vadītāja Anita Zolmane sapulces laikā nāca klajā ar priekšlikumu – ja teritorijā ir nepietiekams ģimenes ārstu sniegto pakalpojumu nodrošinājums, NVD izņēmuma gadījumā var slēgt ar pašvaldību līgumu par feldšerpunktu, kurā strādātu sertificēts ārsta palīgs – feldšeris. Taču tā atvēršanai ir spēkā tie paši vides pieejamības noteikumi kā jebkurai citai ārsta praksei. Tāpat jāņem vērā, ka feldšeris saskaņā ar likumdošanu nedrīkst izrakstīt kompensējamos medikamentus un darba nespējas lapu tiesīgs atvērt tikai līdz 5 dienām. Feldšeris pacientiem nodrošina pamatpakalpojumus – pacientu konsultēšanu, injekcijas, pārsēja uzlikšanu, mājas vizītes, sistēmas uzlikšanu.

Kuldīgas novada domes izpilddirektores vietniece Agnese Buka apstiprināja – ja atrastos mediķis, kurš gatavs strādāt Ēdolē, pašvaldība ieguldītu līdzekļus un palīdzētu pielāgot ārsta praksi, kurai saskaņā ar likumdošanu, jābūt pieejamai cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. “Mūsu problēma nav prakses vietas trūkums vai vides pieejamība, bet gan mediķis. Līdz šim pašvaldībā nav vērsies neviens ģimenes ārsts vai feldšeris ar vēlmi strādāt Ēdoles pagastā.” Sacīja A. Buka.

Sarunā ar Kuldīgas novada vadību, iedzīvotāji vērsa uzmanību arī uz situāciju autobusu pieturā – tur bieži uzturas vietējie, kuri iecienījuši grādīgos dzērienus, aiz sevis atstājot piegružotu vidi. Pašvaldības policijas priekšnieka vietnieka pienākumu izpildītāja Ineta Meiere aicināja iedzīvotāju ziņot par šādiem gadījumiem un solīja turpmāk Ēdoles autobusu pieturai pievērst īpašu uzmanību.

Tāpat iedzīvotāji pauda vēlmi pēc estrādes, kas spēcinātu kultūras dzīvi. Ēdoles pagasta pārvaldes vadītāja Anda Upleja apliecināja, ka par to jau tiekot domāts – iecerēts, ka estrādi varētu veidot skolas sporta laukumā. Par šo ieceri nepieciešama skolas vadības, pašvaldības un iedzīvotāju tikšanās.

Viedokļu apmaiņa izvērtās par uzņēmēju ieceri Ēdoles pagastā veidot vēja parkus un plašā teritorijā uzstādīt saules paneļus. Iedzīvotāji aicināja pašvaldību izvērtēt, vai šāda būvniecība ir atļaujama un visu pirms domāt par iedzīvotāju interesēm. Tikmēr pašvaldība aicināja iedzīvotājus būt aktīviem un brīdī, kad notiek publiskas apspriešanas, iesaistīties un paust savu viedokli.

Sapulces noslēgumā Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inese Astaševska aicināja ēdolniekus nosaukt paveiktās labās lietas, kas īstenotas pagastā. Aktīva jauniešu kustība un “Jauniešu Depo” izveide, ceļa posma labiekārtošana, ģerboņa apstiprināšana, pasākumi Krišjāņa Valdemāra piemiņai – ar šiem notikumiem ēdolnieki lepojas jo īpaši.