AktualitātesJaunumiJauniešiem

Aizvadīts Karjeras nedēļas noslēguma pasākums jauniešiem “Labākais darbs- būt cilvēkam!”

Ikgadējās Karjeras nedēļas tematika šogad bija “Izglītība un karjera ikvienam”. Lai jauniešos veidotu izpratni un veicinātu iekļaujošu kultūru skolās un apkārtējā vidē, uzmanības centrā tika izvirzīti jautājumi par izglītības un karjeras iespējām, neatkarīgi no dzimuma, vecuma vai veselības stāvokļa, tādējādi attīstot  empātiju un veidojot izpratni par izaicinājumiem, ar ko ikdienā saskaras cilvēki ar speciālām vajadzībām.

Uz pasākumu Kuldīgas kultūras centrā bija ieradušies  aptuveni 130 jaunieši no Kuldīgas novada skolām (8.-12.klases). Pēc nejaušības principa, izvēloties sēdvietu pie galdiņa, jaunieši nonāca darba grupā ar kādu no uzaicinātajiem ekspertiem un Karjeras nedēļas fokusa grupu pārstāvjiem.
Pasākuma ievadā jaunieši varēja noskatīties video par unikāliem cilvēkiem, kas, neskatoties uz savām ķermeņa vai mentālās veselības īpatnībām,  ar saviem dzīvesstāstiem spēj iedvesmot pasauli.
Tam sekoja pasākuma galvenā daļa, kad jauniešiem pievienojās pasākuma viesi-  Invalīdu biedrības vadītāja Lidija Petrevica un  biedrības  pārstāves Alise un Zanda, centra “Tilts” vadītāja Līga Kuršinska un šī centra dalībniece Elīna, Kuldīgas slimnīcas  ilgstošās aprūpes nodaļas pārstāve  Anda Upleja, Kuldīgas Senioru skolas vadītāja Ruta Orlova un skolas pārstāve Indra Iveta Gaile, kā arī Kuldīgas Nedzirdīgo biedrības vadītāja Vilhelmīne Vicinska un surdotulce Žanete.
Stundu garā diskusijā, palīdzot Kuldīgas novada BJC darbiniekiem, tika izzināti stereotipi, priekšstati, apgalvojumi un neskaidrības, attiecībā uz konkrēto sabiedrības grupu. Sarunas gaitā jauniešiem tika lauzti esošie stereotipi un veidots plašāks un pieņemošāks redzējums par cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, veciem cilvēkiem, vai tiem, kas atrodas ilgstošā aprūpē.
Noslēgumā viesi dalījās ar savām sajūtām un secinājumiem par darbu grupās, atklājot, kāds kopumā ir jauniešu  skats uz  īpašo sabiedrības grupu cilvēkiem. Priecējot tas, ka jaunieši ir atvērti un nav izteikti negatīvu stereotipu, bet nošķirtību rada nezināšana un bailes no tā, par ko nav informācijas.
Viesi arī izteica vēlējumu, lai skolās jauniešiem tiktu sniegta plašāka informācija par šīm tēmām un, iespēju robežās, būtu klātienes tikšanās ar cilvēkiem, kas pārstāv šīs grupas.
Pasākuma izskaņā, organizatori bija sagatavojuši stāstījumu par kuldīdznieku Kristapu Kaņuku, kurš, neskatoties uz dzīvi ratiņkrēslā, vienmēr ir smaidīgs un atvērts sarunai, daudz strādājot ar savu talantu – freestyle repu.