AktualitātesJaunumiPolicija

Sākas lašveidīgo zivju ieguves lieguma periods; BIOR Ventā veiks lašu pētniecisko zveju

Kuldīgas novada pašvaldības policija atgādina, ka 1. oktobrī stājās spēkā vairāki liegumi, kas saistīti ar lašveidīgo sugu zivju nārstu. Kā arī informē, ka Ventā notiks saskaņota lašu makšķerēšana zivju resursu pavairošanas vajadzībām.

Ventā veiks lašu pētniecisko zveju

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts “BIOR” sadarbībā ar Pelču zivjaudzētavu laika posmā no 10. oktobra līdz 22. novembrim Ventā veiks Vaislas (lašu) zivju makšķerēšanu. Vaislas zivju makšķerēšana notiks pa pāriem Ventas upes posmā no Ventas rumbas līdz Abavas upes ietekai. Lašu ķeršana nepieciešams zivju resursu pavairošanas vajadzībām, reizē veicot Ventas zivju monitoringu un izpēti. Kopumā “BIOR” plāno noķert 30 lašus. Makšķerniekiem būs īpašas atstarojošas atpazīšanas vestes un atļaujas (linces) zvejai īpašos nolūkos vai zinātniskās izpētes nolūkiem.

Bargi sodi maluzvejniekiem

Nelikumīgas lašu zvejas gadījumā tiek piemērots naudas sods, citos gadījumos soda apmērs var svārstīties no brīdinājuma līdz pat kriminālatbildībai. Makšķerēšanas kārtību un aizliegumus nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 800 “Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumi” un Kuldīgas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 2022/7 “Nolikums par licencēto makšķerēšanu Ventas upē Kuldīgas novada administratīvajā teritorijā 2022.–2026. gadā”.

Lašu un taimiņu nārsta laikā no 1. oktobra līdz 30. novembrim Ventas upes posmā no ķieģeļu tilta pār Ventas upi līdz Krāčupes ietekai Ventā upes kreisajā krastā un Melnajai Kolkai upes labajā krastā ir aizliegta visa veida makšķerēšana un arī atrašanās upes tuvumā ar makšķerēšanas rīkiem. Kā arī visā Ventas upes licencētās makšķerēšanas posmā, tas ir, no ķieģeļu tilta līdz pat Abavas ietekai Ventā ir aizliegta zivju makšķerēšana no laivām. Vēl Ministru kabineta noteikumi no 1. oktobra līdz 31. decembrim aizliedz makšķerēt Ventas upes posmā no tilta pie Zlēkām augšup pret straumi līdz pat Latvijas – Lietuvas robežai, izņemot makšķerēšanu ar dabisko ēsmu. Tāpat atgādinām, ka zemūdens medības visa gada garumā Ventā ir aizliegtas.

Pašvaldības policija sadarbībā ar Valsts vides inspektoriem strādā pastiprinātā režīmā

Pašvaldības policija informē, ka sadarbībā ar Valsts vides dienestu laika posmā no oktobra strādās pastiprinātā režīmā un regulāri dosies reidos, īpaši apsekojot nārstu vietas. Pašvaldības policija lūdz iesaistīties arī iedzīvotājiem, lai veiksmīgi novērstu likumpārkāpumus. Aicinām ziņot par aizdomīgām personām un transportlīdzekļiem Ventas upes tuvumā, kā arī informēt, ja upē tiek pamanīti mākslīgi veidoti aizsprosti vai krāvumi. Lūgums par šādiem vai citiem aizdomīgiem gadījumiem ziņot pašvaldības policijas patruļai, zvanot uz 28881288 vai arī sūtot ziņu/ attēlus “Whatsapp” aplikācijā. Anonimitāte garantēta.