Aktualitātes

Konference “Kuldīga. Kurzeme. 19. gadsimts.” pulcē Latvijas vadošos vēsturniekus

11. oktobrī Kuldīgas novada muzeja krājuma telpās norisinājās konference “Kuldīga. Kurzeme. 19. gadsimts.”, kurā vēsturnieki un interesenti pētīja un diskutēja par svarīgākajiem notikumiem Kuldīgā un Kurzemē 19. gadsimtā.

Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inese Astaševska uzrunā atgādināja par Kuldīgas iedzīvotāju cieņu pret vēstures mantojumu un uzsvēra UNESCO pasaules mantojuma statusa nozīmīgum: “Kuldīgas ļaudis vienmēr ar cieņu un īpašu attieksmi izturējušies pret vēsturi – gan pret materiālo, gan nemateriālo mantojumu. Mūsu pienākums ir izprast un novērtēt šo bagātīgo mantojumu, kas raksturo mūsu pilsētu. Mums ir vērtīgi un svarīgi izzināt procesus, pētīt tos, lai saprastu un prastu šīs zināšanas un cēloņu sakritības nodot nākamajām paaudzēm. Kā apliecinājums mūsu centieniem ir UNESCO pasaules mantojuma zīme, kas ne tikai kalpo kā atzinība, bet arī uzliek papildus pienākumus šo darbu turpināt un attīstīt. Līdz šim mūsu novadā lielāka uzmanība bijusi pievērsta Kurzemes un Zemgales Hercogistes laika posmam, tomēr šodien man ir liels prieks, ka konference pievēršas nākamajam vēsturiskajam posmam. Tas ir solis uz priekšu mūsu izpratnē par vēsturi, kas ne tikai palīdzēs labāk saprast, ko mēs esam spējuši nosargāt, bet, cerams, iedvesmos mūs atklāt vēl daudz vairāk. Liels paldies konferences organizētājiem un visiem, kas iesaistīti šajā svarīgajā darbā. Novēlu visiem vērtīgu un produktīvu dienu!”

19. gadsimts iezīmējās ar straujām sociālajām un ekonomiskajām izmaiņām – industrializācija un jaunas tehnoloģijas radikāli mainīja cilvēku dzīvesveidu, sabiedrības struktūru un vērtību sistēmu. Papildus tam, politiskā varas maiņa – Kurzeme kļūstot par Krievijas impērijas daļu pēc Kurzemes un Zemgales hercogistes likvidācijas 1795. gadā – atstāja ievērojamu ietekmi uz reģionu.

Konferences laikā Latvijas vadošie vēsturnieki apskatīja svarīgākos politiskos un sociālos notikumus Kuldīgā, kā arī kultūras un reliģiskās dzīves norises.