AktualitātesJaunumiIzglītība

Kuldīgas novada speciālisti pieredzes apmaiņas vizītē viesojas  pie Ogres kolēģiem.

Lai iepazītos ar karjeras izglītības un audzināšanas darba organizāciju citviet, Kuldīgas novada speciālisti pieredzes apmaiņas vizītē viesojas  pie Ogres kolēģiem.

Kuldīgas pedagogus laipni uzņēma Ogres Valsts ģimnāzijas administrācijas pārstāvji un karjeras konsultante L.Millere.
Skola atrodas 2023.gadā ekspluatācijā nodotā ēkā, kurā mācās vairāk nekā 600 vidusskolēni. Tādējādi, Ogres Valsts ģimnāzija ir lielākā vidusskola novadā. Ģimnāzija piedāvā izvēlēties kādu no  četriem novirzieniem, uzsvaru liekot uz diviem– “Inženierzinātnes un tehnoloģijas” un “Dabaszinātnes”. Skolas arhitektoniskais plānojums ir atvērts un rada plašuma sajūtu; interjerā daudz stikla sienu, pārsvarā izmantotas melnā un baltā krāsa.

Ģimnāzijā daudz domā ne tikai par jauniešu izglītības procesu, bet arī par ārpusstundu darbu,  piedāvājot vairāk nekā 10 dažādas interešu izglītības programmas (dziedāšana, dejošana, IKT, teātris, zīmēšana un citas). Skolēni aktīvi iesaistās pašpārvaldē, dažādos projektos, veic aktīvu zinātniski pētniecisko darbību. Arī pedagogi strādā pie profesionālās pilnveides, starpdisciplinārās pieejas ieviešanas, pedagogu sadarbības un vērtībizglītības  mācību procesā.

Skolā ieviesti vairāki  jauninājumi – neskan zvans, nav medmāsa, bet  veselības veicināšanas konsultante,  nav arī sociālā pedagoga – šīs funkcijas veic  pedagogs-mentors, kas komandā ar  psihologu un pilnas slodzes karjeras konsultantu veido stipru atbalsta personāla komandu.
Diskusijā abu novadu pārstāvji pārrunāja jautājumus par jauniešu motivētības un lēmumu pieņemšanas attīstīšanu, vērtību nostiprināšanu un  līdzdalības veicināšanu, kā arī apmainījās ar viedokļiem par konkrētiem skolu ikdienas darba organizācijas jautājumiem.

Arī Ogres tehnikumā tika dota lieliska iespēja iepazīt gan iestādes telpas, gan plašo materiāli tehnisko bāzi, kas ļauj iegūt augstas kvalitātes profesionālo izglītību. Pamatizglītību ieguvušiem jauniešiem, tehnikums piedāvā apmācības 7 dažādās jomās:  “Datorzinātnes un elektronika”,  “Mašīnzinības”, “Dizains un māksla”, “Mežsaimniecība, meža darbi un tehnika” u.c.  Tieši mežsaimniecība ir tā joma, kuras dēļ uz Ogres tehnikumu dodas daudzi jaunieši no Kuldīgas. Vizītes laikā pie baļķu iekraušanas simulatora izdevās sastapt arī  bijušo Kuldīgas Centra vidusskolas absolventu, kas šobrīd ir jau 3.kursa students.

Ogres tehnikums piedāvā jauniešiem paralēli mācīties arī  starptautiskajā bakalaurāta programmā un nodrošina profesionālo izglītību pieaugušajiem. Audzēkņiem ir iespēja dzīvot labiekārtotās dienesta viesnīcās un pavadīt brīvo laiku gan interešu izglītības nodarbībās, gan plašajā sporta zālē.

Pieredzes brauciens notika Kuldīgas novada Bērnu un jauniešu centra karjeras izglītības un audzināšanas darba plānā ietvaros.