AktualitātesVecpilsētaBūvvalde

Gads UNESCO statusā – muzejam nodod oficiālo apliecinājumu par Kuldīgas uzņemšanu Pasaules mantojuma sarakstā

Atzīmējot gadu kopš Kuldīgas vecpilsēta uzņemta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, šodien, 17. septembrī, Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inese Astaševska un būvvaldes vadītāja Jana Jākobsone Kuldīgas novada muzejam nodeva oficiālo apliecinājumu par Kuldīgas iekļaušanu UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

UNESCO statuss ir apliecinājums rūpīgam un ilgam darbam, lai saglabātu un pilnveidotu pilsētas unikālo mantojumu. Kuldīgai tas bijis nozīmīgs process vairāk nekā 20 gadu garumā, kas ietver sevī augstu pievienoto vērtību – mantojuma pārvaldība sistēmas, kultūras mantojuma vietu sakārtošanu un zinātnisko izpēti, sabiedrības izglītošanu,  kā arī  apbūves noteikumu sakārtošanu. Šajā laikā tapis arī Kuldīgas restaurācijas centrs un izveidota atbalsta programma, kas sargā vēsturisko apbūvi – viss paveiktais radījis priekšnoteikumus Kuldīgas vecpilsētas iekļaušanai Pasaules mantojuma sarakstā.

Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inese Astaševska uzsvēra katra iedzīvotāja iesaisti vecpilsētas ēku atjaunošanā un plašās iespējas, ko statuss pavēris Kuldīgai.  “Kuldīgas stāstu īpašu padara kopdarbs – kopīgi ar iedzīvotājiem šo gadu laikā esam paveikuši ļoti daudz, atjaunojot senās ēkas un darot visu, lai mūsu pilsētu apbrīnotu visā pasaulē. Šobrīd, gadu pēc iekļaušanas UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, jau redzam konkrētus ieguvumus – piemēram, iespējas jaunām, starptautiskām sadarbībām. Tiekoties ar vēstniekiem, tieši UNESCO statuss ir tas, kas paver ceļu jauniem sadarbības virzieniem gan kultūras, gan mantojuma pārvaldības jomā. Iegūtā atzinība ir tikai sākums – šobrīd sācies pats atbildīgais darbs – rūpes par mūsu mantojumu, lai to saglabātu un nodotu nākamajām paaudzēm.”

“Muzeja galvenā misija  un pienākums ir glabāt autentiskas liecības nākamajām paaudzēm. Tikpat svarīgi kā saglabāt autentisku pilsētvidi, ir saglabāt ziņas un apliecinājumus par pilsētai nozīmīgiem notikumiem. Šis noteikti ir viens no oriģinālajiem dokumentiem, kas tiks glabāts un vēstīs par šo Kuldīgas pilsētai tik nozīmīgo notikumu.” Muzeja krājumā pieņemot UNESCO apliecinājumu, teica Kuldīgas novada muzeja vadītājs Eduards Dambergs.

17. septembrī aprit gads kopš Kuldīga iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā – tā, atzīstot un novērtējot Kuldīgas vecpilsētas unikālo vērtību arī pasaules mērogā, 2023. gadā Rijādā, Saūda Arābijā Pasaules mantojuma komitejas 45. sesijā, lēma dalībvalstis.