AktualitātesKuldīga

Kuldīgas novada muzejs ielūdz uz izstādes “Dzīve Kuldīgā starp pasaules kariem” atklāšanu

Izstāde ļaus ielūkoties kuldīdznieku ikdienā laikā starp abiem pasaules kariem un izzināt, kādi cilvēki šajā laikā dzīvoja mūsu pilsētā, kā viņi pelnīja iztiku, kā arī citus interesantus faktus. Izstādē būs iespējams ielūkoties tā laika turīga kuldīdznieka dzīvojamajā istabā.

Kuldīga 19. gadsimta sākumā kļuva par apriņķa centru, taču pārlieku lielais attālums līdz nozīmīgiem ceļiem un dzelzceļiem kavēja pilsētas attīstību. Neraugoties uz šiem trūkumiem, 19. gadsimta otrajā pusē Kuldīga piedzīvoja zināmu uzplaukumu – tika uzbūvēts ķieģeļu tilts pār Ventu, pilsētā tika atvērtas vairākas rūpnīcas, kā arī pieauga iedzīvotāju skaits. Gadsimta beigās iedzīvotāju skaita ziņā Kuldīga bija sestā lielākā pilsēta Latvijas teritorijā.

Diemžēl Kuldīgas attīstību pārtrauca Pirmais pasaules karš. Pilsēta karadarbībā cieta maz, taču tika sagrauta tās saimniecība un to pameta vairāk nekā puse iedzīvotāju. Kaut arī cilvēki Kuldīgā sāka atgriezties jau 1920. gadu sākumā, pagāja ilgs laiks, kamēr pilsēta atguvās no kara sekām. Lielāko attīstības lēcienu Kuldīga piedzīvoja 1930. gados: sērkociņu fabrika “Vulkāns” tika pārbūvēta par finiera rūpnīcu, tika paplašināta un modernizēta Vintelera Kuldīgas tūku fabrika, kā arī veikti citi nozīmīgi darbi kuldīdznieku dzīves uzlabošanai. Desmitgades vidū tika pabeigta ilgi gaidītā Alsungas-Kuldīgas dzelzceļa līnija un Kuldīgas-Skrundas šoseja, kas iedzīvotājiem viesa cerības uz straujāku pilsētas izaugsmi. Taču pirmskara līmeni Kuldīgai izdevās sasniegt tikai 1960. gadu otrajā pusē, jo pilsētas attīstību iedragāja vēl viens postošs karš.

Aizceļo atpakaļ laikā starp abiem pasaules kariem un uzzini vairāk par to, kas un kādos apstākļos dzīvoja Kuldīgā un kāda bija kuldīdznieku ikdiena pirms vairāk nekā 80 gadiem.

Izstādes atklāšana Kuldīgas novada muzeja izstāž un ekspozīciju ēkā, Pils ielā 5, pirmajā stāvā 27. septembrī 15.00.

Izstādi varēs apskatīt līdz 2025. gada 16. martam.

Izstādes atklāšanas pasākums bez maksas.