KultūraKuldīga

Kuldīgas kultūras centrs aicina uz rudens koncertciklu “Ejam uz koncertu!”

2024. gada rudenī ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu Kuldīgas kultūras centrs sāk jaunu profesionālās mūzikas koncertciklu “Ejam uz koncertu!”. Tieši tik vienkārši aicinot kuldīdzniekus uz brīdi atlikt malā mūžam nepadarāmos darbus, izkāpt no siltām čībām un katra mēneša vienas svētdienas pēcpusdienā kopā ar ģimeni vai draugiem, vai arī vienam pašam atnākt uz kultūras centru, lai omulīgā gaisotnē piedzīvotu kādu jaunu atklāsmi un muzikālu baudījumu stilistiski dažādās koncertprogrammās, ļaujoties tiklab klasikai, kā arī drosmīgiem eksperimentiem un iepazīstot neierastus mūziķu sastāvus.

22. septembrī 15.00 dziedātājas Beātes Zviedres un ģitārista Jāņa Bērziņa programma “iekšPasaule” ir muzikāls ceļojums cauri reālajai pasaulei, izpildot dziesmas dažādās valodās, un cauri garīgajai pasaulei, parādot spilgtu emociju gammu.

Programmā iekļautas dziesmas latviešu, portugāļu, zviedru, somu, ukraiņu, angļu un franču valodā, ko radījuši tādi komponisti kā Emīls Dārziņš, Uldis Stabulnieks, Čiks Korea, Bobijs Mekferins un Ulfs Vakēniuss.

Beāte Zviedre: “Iedomājoties balss un ģitāras salikumu, uzreiz nāk prātā bosanova, spāņu flamenko, amerikāņu blūzs u.c. Tieši šādi arī programma izveidojusies – saliekot kopā organiski radušos žanrus balsij un ģitārai. Izceļojoties pa pasauli, mēs vēlējāmies nonākt atpakaļ un papētīt savas saknes: no kā esam iedvesmojušies un kā uz šo mūziku varam paskatīties šodien. Tā ir programmas īpašākā sadaļa, jo kopā esam izveidojuši jaunu skanējumu labi zināmajām Emīla Dārziņa dziesmām. Tās ir pierasts dzirdēt akadēmiski, bet mēs vēlējāmies pietuvoties mūsdienīgākam skanējumam, nepazaudējot svarīgo melanholisko esenci.”

20. oktobrī 15.00 vokālās grupas “Putni” un dziesminieces Antas Eņģeles programmā “Dvēseles putni” iekļauti senās mūzikas skaistākie madrigāli, tautasdziesmas un romances no Spānijas, kā arī latviešu autoru – Jāņa Lūsēna, Imanta Kalniņa, Jura Kulakova, Valta Pūces un Raimondas Vazdikas – dziesmas un balādes, kas veido relaksētam vakaram piemērotu romantiski saldi gaisīgu noskaņu. Muzikālos kontrastos tiks izspēlētas cilvēka dvēseles laicīgās un garīgās dabas saskaņas. Aranžējumus veidojusi komponiste Madara Pētersone. Vokālās grupas “Putni” dziedātājas savas balsis koncertā papildina ar mūzikas instrumentu spēli (vijole, viduslaiku simfonijs, blokflautas, akordeons, perkusijas u.c.), bet dziesminiece Anta Eņģele kopīgajā muzicēšanā piedalās ar savu neatkārtojamo un savdabīgo balsi, kā arī spēlējot ģitāru un mandolīnu.

3. novembrī 15.00 “VD trio”, kurā apvienojušies vijolniece un pianiste Lelde Zaržecka, vijolniece un dziedātāja Inese Leušina un sitaminstrumentālists Elvijs Endelis. Programma “Dziesmas karogā” ir veltījums Latvijai dzimšanas dienā, to sveicot ar skaistākajām dziesmām un akadēmiski klasiskajiem skaņdarbiem, kam katram ir nozīmīga vieta latviešu tautas kolektīvajā atmiņā un arī mūzikas vēstures lappusēs. Šī 60 minūšu koncertprogramma ir kā patriotisks ceļojums cauri dažādiem laikiem, tas ir stāsts par dzimtenes un tās ļaužu likteni, priekiem un bēdām. Mīlēt var to, ko pazīsti, un atzīšanās mīlestībā Latvijai ir viens šīs programmas mērķiem.

Biļetes Kuldīgas kultūras centra kasē un www.bilesuparadize.lv.