Aktualitātes

Ministre Inga Bērziņa reģionālajā vizītē apmeklē Kuldīgas novadu

Vakar, 12. septembrī, Viedās administrācijas un reģionālās attīstības (VARAM) ministre Inga Bērziņa reģionālajā vizītē apmeklēja Kuldīgas novadu, lai tiktos ar novada domes priekšsēdētāju Inesi Astaševsku, viņas vietnieku Arti Robertu, pašvaldības pārstāvjiem, deputātiem un apspriestu novada aktualitātes.

Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inese Astaševska ar ministri pārrunāja Skrundas pilsētas attīstības potenciālu. Pašvaldība Skrundu saredz kā stratēģiski nozīmīgu vietu uzņēmējdarbības attīstībai.  Jau šobrīd uzņēmējdarbības veicināšanai Skrundā, Mazajā, Zvaigžņu un Pērkona ielā izbūvēts dubultās virsmas segums, plānota Kuldīgas ielas atjaunošana posmā no pilsētas robežas līdz dzelzceļa pārbrauktuvei, turpinās darbs pie Eiropas Savienības fondu piesaistes specifiskiem atbalsta mērķiem.

Tāpat priekšsēdētāja vērsa uzmanību VSIA Latvijas Valsts ceļi pārziņā esošā Basu ceļa kritiskajam stāvoklim, pa kuru ik dienu Gudenieku pagasta iedzīvotāju mēro ceļu uz Kuldīgas pilsētu. I. Astaševska skaidroja, ka šī ceļa sakārtošana ir novada prioritāte, taču valsts līmenī tā nebūt nav. Pašvaldība jau vairākkārt tikusies ar “Latvijas valsts ceļi” pārstāvjiem aicinot uzlabot ceļa segumu kaut pa daļām. Ceļa projektēšana pabeigta, taču tālāka rīcība nav sekojusi.

Priekšsēdētajas vietnieks Artis Roberts norādīja, ka būtisks izaicinājums ir fakts, ka pašvaldībām nepārtraukti tiek deleģētas arvien jaunas funkcijas un ne vienmēr tām seko finansējums. Tas nozīmē, ka ir jāatliek attīstības plāni un ieceres, jo jārod finansējums jaunajām funkcijām, kurām ne vienmēr redzams pienesums. Tāpat A. Roberts aktualizēja jautājumu par kūdras izstrādi, kas mūsu pusē notiek Rendas pagastā. Uzņēmēji vērsuši uzmanību par bažām, ka līdz ar “zaļo kursu” varētu tikt ieviesti izstrādes ierobežojumi, kas ne tikai kavētu uzņēmējdarbību, bet atkal uzliktu papildus pienākumus pašvaldībai jauno nosacījumu izpildei.

Vizītes laikā ministre apskatīja  Kuldīgas novada Bērnu un jauniešu centra, kā arī Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma atjaunotās ēkas. Ministri uz sarunu aicināja arī laikraksts Kurzemnieks un Skrundas televīzija.

“Ir ļoti vērtīgi viesoties Kuldīgā, tikties ar domes vadību, deputātiem – sajust to, kā tiek strādāts šobrīd Kuldīgas novadā, jo tomēr divi gadi ir pagājuši, ir dažādas izmaiņas, jauni izaicinājumi, kurus tikšanās laikā pārrunājām. Viens no tiem viennozīmīgi ir budžets, kas uztrauc visas pašvaldības, tāpat arī darbs pēc administratīvās teritoriālās reformas.” tā VARAM ministre Inga Bērziņa.