AktualitātesJaunumiIzglītība

Ekoskolu apbalvošanas ceremonijā arī Kuldīgas izglītības iestādes saņēmušas starptautisko Zaļo karogu

11. septembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisinājās Latvijas Ekoskolu apbalvošanas ceremonija, sakot paldies izglītības iestādēm par sasniegumiem vides aizsardzības jautājumu integrēšanā mācību procesā un praktiskajām darbībām, palīdzot saglabāt vidi. Tajā Zaļo karogu un pateicību saņēma arī vairākas Kuldīgas novada izglītības iestādes.

Prestižo starptautisko Zaļo karogu pasākumā jau 17. reizi saņēma Ēdoles pamatskola un arī savu 10. starptautisko Zaļo karogu saņēma Kuldīgas PII ‘’Cīrulītis’’, kas darbojas Ekoskolu programmā. Savukārt Zaļo pateicību saņēmušas un saglabājušas Ekoskolas nosaukumu Kuldīgas Centra vidusskola un V. Plūdoņa Kuldīgas vidusskola.

Ekoskolu programma ir viena no visaptverošākajām un populārākajām vides izglītības pieejām pasaulē, kas šogad svin 30 gadu jubileju. Ekoskolu programmā Latvijā šobrīd darbojas ap 200  izglītības iestādes (no pirmsskolām līdz pat augstskolām), bet visā pasaulē programmā ir iesaistītas 48 700 izglītības iestādes 73 valstīs. Dalība Ekoskolu programmā ir vērtīgs ieguvums ne tikai izglītības iestādes kolektīvam, bet arī pašvaldībām, jo līdztekus citiem vides izglītības mērķiem programmā aktīvi tiek veicināta arī sabiedrības līdzdalība apkārtējās vides pārvaldībā.

Latvijas Ekoskolu apbalvošanas ceremonijas pasākums ir veltīts izglītības iestāžu sasniegumiem gan vides aizsardzības jautājumu integrēšanā mācību procesā, gan praktiskās darbībās, kas palīdz saglabāt vidi, iesaistot arī plašāku sabiedrību.

Katru gadu Ekoskolu nacionālā žūrija rūpīgi analizē mācību iestāžu paveikto mācību gada laikā, ņemot vērā Ekoskolu programmas kritērijus un 7 soļu metodoloģiju. Mācību iestāžu veikumu izvērtē pārstāvji no plaši pārstāvētas žūrijas: Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrija, Baltijas Vides forums, Zaļā brīvība, Latvijas Dabas fonds, Vides izglītotāju asociācija, Valsts Izglītības Satura centrs, SIA ”ZAAO” Dabas un tehnoloģiju parks URDA, UNESCO LNK un Vides Izglītības fonds (FEE).

Šogad kopā tiek apbalvotas 195 izglītības iestādes, no tām 90 izglītības iestādes saņems prestižo starptautisko Zaļo karogu, tostarp piecām izglītības iestādēm tiks piešķirts augstākais programmas apbalvojums – Ekoskolu Zaļais karogs ar  vēstnieku statusu, 52 – iegūs Latvijas Ekoskolu sertifikātu.

”Pasaulē plīvo vairāk nekā 19 000 Zaļie karogi, kas apliecina izglītības iestāžu sasniegumus vides izglītībā, vides aizsardzībā un ilgtspējīgas attīstības veicināšanā ne tikai izglītības iestādēs, bet arī vietējās kopienās. Prieks, ka Latvijā 90 izglītības iestādes ir veikušas šo svarīgo darbu, veicinot gan iestāžu, gan sabiedrības izpratni par vidi, attīstot atbildīgu attieksmi, vērtības un interesi, kas mudina rīkoties vides labā. Svarīgi, ka šajā procesā iesaistās ne tikai skolas, bet arī plašāka sabiedrība, tādējādi veicinot kopējo vides apziņu. Vēlos uzsvērt, ka katras skolas dalība programmā ir nozīmīga un novērtēta, neatkarīgi no saņemtā apbalvojuma, jo jebkurš ieguldījums vides labā ir svarīgs,” stāsta Vides izglītības fonda programmas Ekoskolu vadītājs Daniels Trukšāns.

Ar apbalvoto izglītības iestāžu sarakstu var iepazīties šeit: ej.uz/rezultati24

Ekoskolu programmu Latvijā īsteno nodibinājums “Vides izglītības fonds” ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu projekta “FEE International programmu īstenošana Latvijā 2024.-2026. gadā” (projekta reģistrācijas Nr. 1-08/63/2024).