AktualitātesJaunumiVeselība

Kuldīgas slimnīcā pabeigti ventilācijas uzlabošanas darbi

Kuldīgas slimnīcā pabeigti ventilācijas sistēmas uzlabošanas darbi, kas tika veikti  Eiropas Atveseļošanas fonda “Kuldīgas slimnīca” ilgtspējīgu un integrētu veselības pakalpojumu nodrošināšanai epidemioloģiski drošā vidē” ietvaros.

Vairāku mēnešu darba rezultātā ir veikti būtiski uzlabojumi Kuldīgas slimnīcas ventilācijas sistēmā, kas bija novecojusi un nebija vairs pielāgojama mūsdienu epidemioloģiskās drošības prasībām.

“Ēku kompleksā Aizputes ielā 22, Kuldīgā slimnīca darbojas divdesmit gadus un, lai arī tās infrastruktūra tiek labi uzturēta, ventilācijas sistēma ar laiku ir kļuvusi neatbilstoša mūsdienu prasībām. To izjuta gan darbinieki, gan pacienti, tomēr vislielākie riski pastāvēja epidemioloģiskās drošības jomā. Nu tie ir savlaicīgi novērsti,” gandarīts Kuldīgas slimnīcas valdes priekšsēdis Andris Aniņš.

Galvenie uzlabojumi ietver:

–  mitrināšanas funkcijas atjaunošana atbilstoši vajadzīgajam mitruma līmenim;

– jaunu dzesēšanas bloku uzstādīšanu (kaskādes slēgums), kas uzlabos gaisa kvalitāti un temperatūras kontroli Operāciju blokā, kā arī samazinās elektrības patēriņu;

– jaunās ventilācijas sistēmas automatizāciju, kas ļaus sekot līdzi un regulēt gaisa plūsmu atbilstoši nodaļu vajadzībām;

– sistēmas balansēšanu un marķēšanu, nodrošinot efektīvāku sistēmas darbību un ērtāku apkalpošanu;

Darbus veica uzņēmums SIA BL serviss, kuri  specializējas dažādu kondicionēšanas, ventilācijas sistēmu, siltuma sūkņu, apkures sistēmu uzstādīšanā, apkalpošanā un remontēšanā.

SIA BL serviss valdes loceklis Gunārs Roga  skaidro: “Projekta ietvaros ir būtiski uzlabota esošā ventilācijas sistēma. Lielākais ieguvums, ko izjutīs gan darbinieki, gan pacienti, būs apkures sezonas laikā, jo ir veikta mitrināšanas funkcijas atjaunošana. Tā sākotnēji ir bijusi, bet nav darbojusies jau vairākus gadus. Tas ļaus uzturēt telpās atbilstošu mitruma līmeni un gaiss nebūs tik sauss, kā līdz šim. Tāpat uzstādīta ūdens sagatavošanas iekārta, kas novērsīs sistēmas ātru nolietošanos. Sistēmas automatizācija palīdzēs sistēmu regulēt atbilstoši nepieciešamībai. Ja līdz šim sterilizējot kādu telpu vai nodaļu nācās atslēgt ventilāciju visai ēkai, tad šobrīd darbinieki varēs atslēgt konkrēto nodaļu, saglabājot gaisa apmaiņu pārējā ēkā. Pateicoties attālinātai vadībai, arī iekārtas apkalpošana uzlabosies. Attālināti varēs izmainīt gaisa plūsmas, uzstādīto temperatūru, nolasīt kļūmes iekārtas darbībā un tamlīdzīgi.”

Ventilācijas sistēmas uzlabošanas darbi izmaksāja 108 874,05 eiro. Projekts pavisam būs noslēdzies pēc neatkarīgā revidenta ziņojuma saņemšanas.

Projekts tiek īstenots Eiropas Reģionālās Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 4.1.1.3.i. investīcijas “Atbalsts sekundāro ambulatoro pakalpojumu sniedzēju veselības aprūpes infrastruktūras stiprināšanai, lai nodrošinātu visaptverošu ilgtspējīgu integrētu veselības pakalpojumu, mazinātu infekciju slimību izplatību, epidemioloģisko prasību nodrošināšanā” ietvaros pieteiktā projekta “Ventilācijas sistēmas uzlabošana SIA “Kuldīgas slimnīca” ilgtspējīgu un integrētu veselības pakalpojumu nodrošināšanai epidemioloģiski drošā vidē”, uzlabojot veselības aprūpes pakalpojumu drošumu un kvalitāti Kurzemes iedzīvotājiem (Nr. 4.1.1.3.i.0/1/23/I/CFLA/009) ietvaros. Projekta kopējās izmaksas 115 481 eiro. No tiem 113 107,71 eiro ir Eiropas Atveseļošanas fonda finansējums, bet  2 373, 29 eiro Kuldīgas slimnīcas budžeta līdzfinansējums.