AktualitātesPolicija

Pašvaldības policija autovadītājiem dāvina stāvvietu pulkstenīšus

Lai sakārtotu satiksmes plūsmu un izvairītos no situācijām, kad pie pilsētas centrālajām iestādēm un apskates vietām auto stāvēšanai tiek novietoti uz visu dienu, liedzot iespēju tām ērti piekļūt citiem, daudzviet Kuldīgā auto novietošanai ir laika ierobežojums.  Tad autovadītāja pienākums ir redzamā vietā novietot informāciju, cikos auto atstāts.

Kuldīgas novada Pašvaldības policijas novērojumi liecina, ka nereti stāvvietās ar laika ierobežojumu autovadītāji joprojām pārkāpj noteikumus un laiku nenorāda. 5. septembrī pašvaldības policija rīkoja akciju, kurā informēja un izglītoja autovadītājus par laika ierobežojumiem stāvvietās Kuldīgā, bet aizmāršīgajiem izteica brīdinājumu un  dāvināja laika norādes pulksteņus, lai gan par šādu pārkāpumu pienāktos 30 EUR sods.

Akcijas ietvaros pašvaldības policisti apmeklēja sešas laika ierobežojuma stāvvietas Kuldīgā. Iebraucot šādā stāvvietā, šoferim uz mašīnas priekšējā paneļa jāizvieto pulkstenītis vai uz lapas uzrakstīts laiks, kurā spēkrats stāvvietā iebraucis.

Vispirms policijas patruļa piebrauca pie Kuldīgas slimnīcas reģistratūras stāvlaukuma. Šoreiz autovadītāji bija godprātīgi ievērojuši noteikumus un savos spēkratos novietojuši laika norādes. Izņēmums ir kāds kungs, kurš arī pats atrodas pie sava auto stūres un, uzklausot inspektoru aizrādījumu, pulkstenīti logā novieto. Pavisam citādāka situācija ir pie lielveikala Rimi – Mucenieku ielas pusē, kur stāvēšanas  laika “limitu” ievērojuši tikai divi šoferīši.

Kalpaka iela pie Kuldīgas tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma ir jaunākā stāvvieta ar šādu regulējumu – brīdī, kad tur ierodas policijas inspektori, trīs vadītāji nav ievērojuši stāvēšanas nosacījumus un šoreiz saņem atgādinošu brīdinājumu. Laika ierobežojums ir arī stāvvietā pie Kuldīgas kultūras centra, Piltenes ielā 32 – šoreiz autovadītāji bijuši godprātīgi un uz spēkratu paneļa izvietojuši norādes par apstāšanās laiku. Stāvlaukumu pie kafejnīcas “Riverside” īpaši iecienījuši tūristi – brīdī, kad to apseko policijas inspektori, stāvēšanas nosacījumus nav ievērojuši pieci spēkrati, tostarp motocikla vadītājs.

Kuldīgas novada pašvaldības policijas priekšnieka vietniece Ineta Meiere atzīst, ka pozitīvi vērtē izglītojošās akcijas norisi: “Pašvaldības policijas pašmērķis nav autovadītājus sodīt, bet izglītot un veicināt sapratni par Ceļu satiksmes noteikumiem. Vēlējāmies autovadītājus informēt, ka šādas laika stāvvietas ir nepieciešamas, lai kāds ļaunprātīgi uz visu dienu nenovietotu automašīnu, liedzot iespēju citiem piebraukt pie skolas vai slimnīcas. Tāpat redzam, ka svarīgi izglītot arī mūsu pilsētas viesus, kuri mēdz zīmēm nepievērst uzmanību vai neizprot laika norādes, domājot, ka auto novietošanas laiku pilsētā fiksē kameras.”

Policijas inspektori novērojuši, ka stāvvietās ar laika ierobežojumu, kur auto visbiežāk novieto vietējie iedzīvotāji – piemēram, Liepājas iela 44 pie Drogām, 1905. gada iela 5, Torņa iela, Pasta iela, pārkāpumi samazinās. Taču, piemēram, Baznīcas ielā 13, Krasta ielā,  Stendes ielā 2 A, 326. ceļa zīmes darbības zonu bieži neņem vērā nedz tūristi, nedz vietējie iedzīvotāji.

Atgādinām, ka laika norādes iespējams iegādāties grāmatnīcās, kā arī degvielas uzpildes stacijās. Pašvaldības policija vērš uzmanību – ja autovadītājam nav pieejams “pulkstenītis,” novietošanas laiku uz transportlīdzekļa priekšējā paneļa var norādīt jebkādā citā saprotamā veidā –  piemēram, ar roku uzrakstītu uz papīra, ar lūpu krāsu uz salvetes vai tamlīdzīgi.