Aktualitātes

100 gados pie datora, rakstot otro grāmatu – Jānis Elmers moži nosvin jubileju

“Esmu piedzīvojis dažādus laikus – ulmaņlaikus, vācu laikus, krievu laikus. Ir ko salīdzināt. Nav gājis slikti, visgrūtāk bija kara laikā.” Saka kuldīdznieks Jānis Elmers, kurš 5. jūlijā nosvinēja 100 gadu jubileju. Dienā, kad simtgadnieku dižajā jubilejā sveic Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inese Astašvska, jubilārs viņu sagaida sēžot pie datora un turpinot darbu pie nu jau otrās biogrāfiskās grāmatas.

Elmera kungs dzimis 1924. gada 5. jūlijā, Madonas novada Ļaudonas pagasta Sāvienas ciemā. Padomju laikā strādājis par bibliotēkas vadītāju Sāvienā, aizrāvies ar novadpētniecību, fotografēšanu. Kopš 2015. gada viņš dzīvo Kuldīgā pie vienas no četrām meitām.

“Man šeit ir ļoti labi. Kuldīga ir kā skaists kūrorts, ar kokiem un dabu. Eju gulēt ap desmitiem vakarā, bet ik rītu ceļos ap pieciem. Pasēžu pie datora, pakavējos atmiņās. Meita man septiņos atnes brokastis, tad 15 minūtes atpūšos un 15 minūtes veltu laiku pie datora. Un tā līdz pusdienlaikam. Man šeit nekas netrūkst,” stāsta Jānis Elmers, nosmejot, ka ilgdzīvošana viņa dzimtā laikam esot asinīs, jo arī tētis nodzīvojis līdz 96 gadu vecumam.

Sirmais kungs moži darbojas pie datora, veicot pierakstus un meklējot informāciju internetā. Datorprasmes sācis apgūt 80 gadu vecumā: “Gribēju, lai bērniem un mazbērniem paliek atmiņas no manis, tāpēc nolēmu sākt pierakstīt savu dzīves stāstu. Sākumā rakstīju ar roku, bet, kad gribēju ko labot vai pārrakstīt, nācās veikt svītrojumus. Tad nopirku rakstāmmašīnu, bet sastapos ar tām pašām grūtībām. Sāku atmiņas ierakstīt magnetafona lentā – ierunāju kādas 57 kasetes, bet sapratu, ka sanāk par dārgu un kādam būs jāvelta ilgs laiks, lai tās visas noklausītos. Tad mazdēls uzdāvināja datoru un atmiņas pierakstīt kļuva krietni vieglāk.” Saka Elemera kungs.

Simtgadnieku aizrauj fotografēšana, daba un cilvēki – viņam ir ievērojama kolekcija ar Latvijas putniem un ziediem. Savulaik nodarbojies ar novadpētniecību un veidojis fotokartītes ar Sāvienas cilvēkiem. Elmera kungs bijis iecienīts Sāvienas norišu fotogrāfs, kuru vietējie labprāt aicinājuši iemūžināt dažādus pasākumus.

Vēlam Elmera kungam stipru veselību un tikpat možu garu. Viņa vitalitāte, viedums un enerģija pārsteidz un iedvesmo!