AktualitātesJaunumiPagastiĒdoles pagasts

Ēdoles pagastam savs ģerbonis

Edoles gerbonis

Valsts Heraldikas komisijā apstiprināts Ēdoles pagasta ģerbonis, ko pēc pašvaldības pasūtījuma izstrādāja heraldikas mākslinieks Edgars Sims. Ģerboņi taps vēl sešiem pagastiem, kuriem līdz šim nav apstiprināta ģerboņa.

9. martā notika Ēdoles pagasta iedzīvotāju tikšanās ZOOM platformā ar ģerboņa izstrādātāju, kurš prezentēja divus iespējamos ģerboņa variantus. Ģerbonī ietverta atsauce uz Ēdoles pili un Ēdoles pusei raksturīgie saldie ķirši. Pēc iedzīvotāju ierosinājuma tika izstrādāts trešais ģerboņa variants, aizstājot sarkano krāsu ar purpura toni, kas vairāk atbilst Ēdoles ķiršiem raksturīgajai krāsai.

Pēc tam hibrīda formātā – gan elektroniski, gan klātienē Ēdoles pagasta pārvaldes un bibliotēkas telpās – divu nedēļu garumā norisinājās publiska Ēdoles iedzīvotāju aptauja, balsojot par piedāvātajiem trim variantiem. Kopumā aptaujā piedalījās 142 cilvēki. 67% balsu saņemts par trešo ģerboņa variantu, tā apraksts: “Dalīts ševrona veidā ar pakāpieniem – purpurs un sudrabs. Apakšējā laukā trīs purpura ķirši, kopā savienoti ar melniem kātiņiem un trīs zaļām lapām augšā.”