Aktualitātes

Kuldīgas novads – viens no meža nozares līderiem 2023. gadā

Mērot ienākumu pieaugumu uz vienu pašvaldības iedzīvotāju, pērn Kuldīgas novads izvirzījies starp meža nozares līderiem, ierindojoties otrajā vietā, secināts Luminor bankas Latvijas novadu un nozaru pētījumā. 2023. gadā  meža nozares attīstības līderis bija Ventspils novads, kam cieši seko Kuldīgas un Ropažu novads.

Kā izriet no pētījuma, meža nozare (mežsaimniecība un kokapstrāde), kā arī inženierija (metālu ražošana, apstrāde, mašīnbūve un elektronika) ir Latvijas reģionu attīstībai īpaši svarīgas nozares. Šīs nozares rada lielu ienākumu apjomu, tas ilgākā laikā strauji aug un tās ir plaši pārstāvētas dažādos reģionos. Meža nozares straujā attīstība Kuldīgas novadā notikusi, pateicoties saplākšņa ražošanai, kamēr Ropažu novadā izaugsmi sekmējusi palešu ražošana, bet Ventspils novadā mežsaimniecības uzņēmumu kopējā izaugsme.

2023. gadā meža nozare Kuldīgas novadā piedzīvojusi nozīmīgu pieaugumu, absolūtajos skaitļos ierindojot novadu otrajā vietā, uzreiz aiz Rīgas. Arī eksporta kopumā Kuldīgas novads ierindojies starp straujāk progresējošiem. Mērot eksporta ienākumus pašvaldībā un salīdzinot pētījumā ietverto uzņēmumu algu fondu gadā uz vienu iedzīvotāju, 2023. gadā Kuldīgas novadā tie bijuši 1964 eiro, kamēr 2022. gadā 1726 eiro, bet pirms desmit gadiem – 2014. gadā – 593 eiro. Jāpiebilst, ka kopējais eksporta devums ir lielāks, jo pētījumā izmantotā izlase neietver vismazākos uzņēmumus.

“Kuldīgas novada nozīmīgākās specializācijas jomas ir meža nozare, arī lauksaimniecība, transports un loģistika  Līdz ar Kuldīgas vecpilsētas iekļaušanu UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, arvien lielāku lomu ieņem tūrisms un radošās industrijas. Kuldīgas novadu tā ērtās atrašanās dēļ izvēlējušies vairāki stabili uz eksportu orientēti ražošanas uzņēmumi, tostarp a/s “Latvijas finieris,” kurš šogad veicis nozīmīgas investīcijas ražošanas attīstībā, apliecinot arī citiem uzņēmējiem, ka Kuldīgas novads ir biznesam atvērts, uz attīstību un izaugsmi vērsts.” Saka Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inese Astaševska.

Pēdējo desmit gadu laikā meža nozare Kuldīgas novadā piedzīvojusi strauju izaugsmi, kļūstot par vadošo novada nozari. Ja 2014. gadā novada ekonomika līdzīgā mērā balstījās uz lauksaimniecību un meža nozari, tad, strauji attīstoties saplākšņa ražošanai un kokapstrādei, meža nozare pārliecinoši nostiprinājusi savas pozīcijas.

Par Latvijas novadu un nozaru pētījumu
Ikgadējā Luminor bankas Latvijas novadu un nozaru pētījumu mērķis ir sniegt ekonomisku apskatu par novadu un pilsētu attīstību, mērot tajos strādājošo eksportējošo uzņēmumu algu dinamiku. Līdzās pārskatam par aizvadītā gada notikumiem skaitļu valodā, šoreiz tajā sniegti arī vispārinoši apraksti par reģionu izaugsmes stratēģijām un ekonomikas attīstību virzošo procesu dziļāko loģiku.

“Šis pētījums vērtē novadu un pilsētu ienākumus, pārdodot preces un pakalpojumus pārējā Latvijā un pasaulē. Līdz ar to tas, pirmkārt, ir reģionu attīstības, nevis Latvijas eksporta reģionālās un nozaru izcelsmes pētījums. Taču tas arī palīdz saprast, kā Latvija kopumā pelna naudu no tirdzniecības ar pārējo pasauli,” norāda pētījuma autors, Luminor bankas ekonomists Pēteris Strautiņš.