AktualitātesIzglītība

Pedagogiem varēs noteikt kompensāciju par transporta un mājokļa īres izdevumiem

Valsts un pašvaldību dibināto izglītības iestāžu pedagogiem varēs noteikt papildu atlīdzību, kompensējot transporta un mājokļa īres maksas izdevumus. To paredz otrdien, 13. augustā valdībā apstiprinātie “Izglītības likuma” grozījumi.

Izglītības likuma grozījumi valsts vai pašvaldību izglītības iestāžu dibinātājiem sniegs iespēju risināt pedagogiem nozīmīgus materiālās atlīdzības jautājumus, kas saistīti ar mājokļa vai transporta izdevumu kompensāciju.

Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša: “Kvaltitatīvas izglītības atslēga ir motivēts, labi sagatavots darbam ar skolēniem un finansiāli novērtēts pedagogs. Ir vitāli svarīgi radīt visus priekšnosacījumus skolotāju maksimālai noslodzei vienā iestādē, bet nepieciešamības gadījumos arī to mobilitātei. Tieši šādos gadījumos skolu dibinātāji varēs piemērot jaunās normas, kas ļaus kompensēt skolotājiem ar transportu vai dzīvojamās telpas īri saistītos izdevumus.”

Grozījumi likumā nepieciešami, lai izglītības iestāžu dibinātājiem nodrošinātu papildu iespējas piesaistīt jaunus pedagogus un rastu risinājumus, lai mājoklis un attālums līdz skolai neradītu šķēršļus pedagogu piesaistīšanai profesijā. Nereti tieši attālums līdz izglītības iestādei un izdevumi, kas saistīti ar mājokļa īri ir iemesls, kādēļ pedagogiem jāizvēlas cita darba vieta vai nodarbinātības veids.

Likuma grozījumi paredz iespējas izglītības iestāžu dibinātājam noteikt nosacījumus, apmēru un kārtību, kādā pedagogiem tiek kompensēti radušies izdevumi. Attiecībā uz valsts dibinātam izglītības iestādēm to noteiks Ministru kabinets, bet citām izglītības iestādēm – to dibinātājs. Izglītības iestāžu dibinātājs pastāvīgi varēs noteikt, piemēram, vai tiek kompensēti tikai sabiedriskā transporta vai tikai personīgā, vai abi izdevumu veidi. Izglītības iestādes dibinātājs varēs lemt pie kādiem apstākļiem izdevumi tiek kompensēti, piemēram, pedagogs dzīvo noteiktā attālumā no izglītības iestādes un viņam nav iespēja nokļūt darba vietā ar sabiedrisko transportu.

Likuma grozījumi papildina līdzšinējās Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) īstenotās iniciatīvas, lai veidotu pedagoģijas profesijas pievilcību un motivāciju izvēlēties darbu izglītības iestādēs. IZM mērķtiecīgi ir nodrošinājusi un turpina papildus finansējuma piesaisti pedagogu atalgojuma celšanai, pēdējo divu gadu laikā, nodrošinot minimālās atalgojuma likmes celšanu, kas kopš šā gada 1.janvāra sasniedz 1526 eiro par 40 stundu darba nedēļu. Saskaņā ar apstiprināto pedagogu darba samaksas palielināšanas grafiku, no 2025. gada 1.janvāra plānota minimālās darba samaksas celšana līdz 1656 eiro par 40 stundu darba nedēļu. Tāpat IZM risina nozīmīgus jautājumus, kas saistīti ar atbalstu pedagoģijas studijām, nodrošinot stipendijas, budžeta studiju vietas, kā arī studiju kredītu dzēšanu.

Apstiprinātais likuma grozījumu projekts “Grozījumi Izglītības likumā” pieejami Ministru kabineta tīmekļvietnē.