AktualitātesPašvaldība

ASV vēstnieka Kristofera Robinsona vizīte Kuldīgā

12. augustā Kuldīgā viesojās ASV vēstnieks Latvijā Kristofers Robinsons (Christopher T. Robinson). Diskusijas laikā ar Kuldīgas novada pašvaldības vadību – domes priekšsēdētāju Inesi Astaševsku un vietnieku Arti Robertu tika apspriesti vairāki būtiski jautājumi par Kuldīgas novada attīstību un starptautisko sadarbību. Vizītē tika pārrunātas UNESCO iegūtās priekšrocības tūrismā, iespējas uzņēmējdarbības veicināšanai un izaicinājumi pēc administratīvās reformas.

Vizītes laikā tika pārrunāti jautājumi par UNESCO titula iegūšanas ietekmi uz tūrisma nozari. Tika uzsvērts, ka pēc UNESCO pasaules mantojuma statusa iegūšanas Kuldīgā ir manāmi palielinājies gan tūristu skaits, gan tūrisma kvalitātes līmenis, kas savukārt veicina vietējās ekonomikas attīstību.

Tika apspriesti arī Kuldīgas novada integrācijas jautājumi pēc administratīvās reformas, īpaši izceļot ūdens saimniecības un kanalizācijas sistēmu atšķirības apvienotajās teritorijās, kas saistītas ar šo teritoriju iepriekšējās vadības prioritāšu atšķirībām. Robinsons uzklausīja novada vadības pieredzi par šo izaicinājumu pārvarēšanu un to, kā tiek risinātas problēmas arī ar skolu reformu un ceļu kvalitātes izaicinājumiem lauku apvidos. “Ir izaicinājumi, bet laika gaitā mēģinām tos izlīdzināt, lai visā novadā nebūtu tik krasas atšķirības,” sacīja Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inese Astaševska.

Diskusijas laikā vēstnieks būtiski izcēla nepieciešamību uzlabot Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) esošo darbu un prioritātes, uz kurām vēstnieks pastiprināti strādās, lai atbalstītu jaunu uzņēmumu attīstību un piesaistītu lielos un vidējos investorus Kuldīgas novadā. Vēstnieks uzsvēra LIAA lomu kvalitatīvas starptautiskas sadarbības veicināšanā, kas palīdzētu piesaistīt investorus.

K. Robinsons ar domes vadību apsprieda arī jautājumus par valsts atbalstu un valsts budžeta dotāciju nemainīgumu inflācijas apstākļos, kas būtiski ietekmē un kavē novada attīstību un finansiālo stabilitāti.

Tika apspriestas arī iespējas par tūrisma attīstības potenciālu, kas saistīts ar Ventspils ostas kruīzu kuģu pieaugošo popularitāti. Kuldīga varētu kļūt par vienu no galvenajiem tūristu apmeklējuma mērķiem šiem atpūtniekiem, uzsverot Kuldīgas pievilcību un tās iespējas tūrisma attīstībai.

Kopumā vēstnieks ļoti pozitīvi vērtē Kuldīgu, kas ir kā paraugs citām pašvaldībām, ko apliecina Kuldīgas spējas veidot starptautiski atzītu un vērtētu vidi. Šī vizīte ne tikai stiprināja esošo sadarbību starp ASV un Kuldīgas novadu, bet arī atklāja jaunas iespējas Kuldīgas novadam augt un attīstīties gan vietējā, gan starptautiskā līmenī.