AktualitātesJaunumiUzņēmējiem

Gulbju ģimenes lolojums un sirds lieta “MiglDārzi”

Turpinot viesošanās ciklu pie Kuldīgas novada uzņēmējiem, Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inese Astaševska un vietnieks Artis Roberts devas uz Laidu pagastu, kur sertificētā zemeņu audzētavā “MiglDārzi” saimnieko Ilmārs Gulbis ar ģimeni.

Viņi zemenes audzē jau 24 gadus, taču paralēli tam audzē arī vīnogas, mellenes, dažādus augļu kokus.  Lai paplašinātu saimniecību un attīstītos, tika iestādītas vīnogas. Tuvāko gadu laikā plānots samazināt zemeņu platības un palielināt vīnogulājus, lai no tiem jau tuvākā nākotnē sāktu ražot sulu, vīnu, šampanieti, kā arī konjaku. “Sākotnēji domājām, ka mūsu niša būs āboli, bet ātri vien sapratām, ka tas nav par mums un pārgājām uz zemenēm. Katram ir jāsaprot, kas patīk un kas ne. Tagad mācāmies, eksperimentējam un iegūstam zināšanas par vīnogu audzēšanu uz ko tiecamies attīstīties nākotnē”.

“MiglDārzu” saimniecībā viss ir tapis par pašu nopelnītiem līdzekļiem, bez Eiropas projektu un kredītu palīdzības. Kā sertificēta audzētava sadarbojušies ar vairākiem zinātniekiem. Pašlaik saimniecībā saimnieko tikai paši, bez strādniekiem, jo tā var pārliecināties, ka viss tiek izdarīts pēc vistīrākās sirdsapziņas. Darbinieki tiek piesaistīti tikai uz ogu lasīšanu, stādu rakšanu un lielākiem darbiem. Saimniecībā viss nepieciešamais audzēšanai  ir izveidots saviem spēkiem.

Ilmārs Gulbis ar sievu rāda piemēru saviem bērniem, kuri savus nākotnes ceļus izvēlas saistīt ar saimniecību. Dēls šogad pabeidza Bulduru Dārzkopības vidusskolu un vecākā meita iestājās Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolā, lai tur apgūtu grafikas dizainu, kas vēlāk varētu noderēt, veidojot noformējumu saimniecības produktiem.

Ikdienā ne tika nodarbojas ar zemeņu un vīnogu audzēšanu, bet arī ar dēlu krāso un restaurē automašīnas, tas ir viņu abu vaļasprieks. Kā arī ar zivkopību, kopumā apsaimniekojot ap 30 h zivju dīķu. Saimnieks atzīst, ka diennaktī ar 24 stundām viņam ir par maz, lai paspētu visu.