AktualitātesSports

Fantastiskā atmosfērā Latvija piedzīvo debiju WRC

Ceturtdienas, 18. jūlija, vakarā, Latvija piedzīvojusi savu oficiālo debiju uz FIA pasaules rallija čempionāta (WRC) kartes, pasaules ātrākajām ekipāžām saviļņojošā atmosfērā sacenšoties pārpildītu Biķernieku trases tribīņu priekšā notiekošajā Tet Rally Latvia pirmajā ātrumposmā SSS1 Biķernieki Track. Tet Rally Latvia pirmo dienu ar ātrāko laiku noslēdza pasaules čempions Kalle Rovanpera, kamēr Latvijas ekipāža Mārtiņš Sesks / Renārs Francis uzrādīja ceturto labāko rezultātu.

Ekipāžas unikālajā un neierasti garajā (11,13 km) superspeciālajā SSS1 Biķernieki Track ātrumposmā devās pa pāriem. Ātrāko laiku Biķernieku trasē sasniedza pēdējo divu gadu pasaules čempions, Toyota Gazoo Racing pilots, Kalle Rovanpera, finišējot ar laiku 7 minūtes 28,5 sekundes. Interesanta neklātienes cīņa bija vērojama starp Hyundai Shell Mobis pārstāvošo beļģi Tjerī Noivilu un astoņkārtējo pasaules čempionu no Francijas Sebastjēnu Ožjē – sezonas līderis Noivils bija izvēlējies atšķirīgu riepu stratēģiju, startējot ar 3 mīkstajām un 1 cietā sastāva riepu, kamēr Rovanperas komandas biedrs Ožjē Biķerniekos devās ar četrām mīkstajām riepām. Ātrumposma finišā abas ekipāžas uzrādīja identisku rezultātu un ierindojās dalītā otrajā / trešajā vietā, no soma Rovanperas laika atpaliekot par 2,4 sekundēm.

Savu pirmo startu pie ar hibrīdtehnoloģiju aprīkotās M-Sport Ford Puma Rally1 HYBRID automašīnas stūres veica mājinieku ekipāža Mārtiņš Sesks / Renārs Francis, kuri vienā no starplaikiem pat bija otri ātrākie, tomēr finišu sasniedza ar ceturto ātrāko laiku, 2,9 sekundes aiz līdera Rovanperas. Vērts pieminēt, ka Seska ekipāža bija ātrākā no trim M-Sport Ford komandas ekipāžām.

Piektajā vietā pirmo Tet Rally Latvia ātrumposmu noslēdza brits Elfins Evanss, kurš no labākā laika atpalika par 3,9 sekundēm, savukārt pirmo sešinieku ar 5,6 sekunžu deficītu noslēdza japānis Takamoto Katsuta. Hyundai Shell Mobis braucējs Ots Tanaks trasē pieļāva kļūdu, mazliet pārbīdot vienu no izveidotajām riepu barjerām, tomēr tas Latvijas ziemeļu kaimiņam netraucēja līderim zaudēt vien 5,9 sekundes, sasniedzot septīto pozīciju aiz diviem Toyota pilotiem. Pirmā desmitnieka noslēgumā ierindojās atlikušie WRC augstākās klases piloti Adriens Formo (M-Sport Ford), Esapeka Lapi (Hyundai Shell Mobis) un Greguārs Munsters (M-Sport Ford).

WRC2 kategorijā ātrāko laiku sasniedza savulaik Latvijas čempionātā karjeru sākušais Olivers Solbergs (Škoda Fabia RS Rally2), kamēr Latvijas ekipāža Matīss Mežaks / Arnis Ronis (Škoda Fabia Evo Rally2) savā pasaules čempionāta debijā uzrādīja 13. ātrāko rezultātu. Otra Latvijas WRC2 debitantu ekipāža ar Artūru Priednieku / Jāni Kirkovaldu (Škoda Fabia RS Rally2) pirmo Latvijas rallija dienu noslēdza 16. vietā.

Piektdienā, 19. jūlijā, Tet Rally Latvia turpināsies ar septiņiem grunts ātrumposmiem Tukuma un Talsu novados, kā arī Talsu pilsētā, kur startēs dienas noslēdzošais ātrumposms. Pirmais ātrumposms SS2 Milzkalne startēs plkst. 10.00.

Tet Rally Latvia ieejas biļetes pieejamas Biļešu Paradīze interneta vietnē www.bilesuparadize.lv.

Pasaules rallija braucēji dalās pirmajos iespaidos pēc krāšņā tet Rally Latvia ātrumposma Biķernieku trasē

FIA pasaules rallija čempionātā (WRC) šodien tika uzsākts astotais posms Tet Rally Latvia, kas priecēja Biķernieku trases piepildītās skatītāju tribīnes. Pēc ātrumposma finiša braucēji dalījās pirmajos iespaidos.

Kalle Rovanpera (1. vieta, Toyota Gazoo Racing WRT): “Kopumā braucienu vērtēju pozitīvi. Šādos apstākļos bija ļoti grūti pieņemt lēmumu par riepu izvēli. Arī uz asfalta pirmajām ekipāžām nākas mazliet tīrīt segumu.”

Tjerī Noivils (dalīta 2. vieta, Hyundai Shell Mobis WRT): “Ar riepu izvēli nemaz nebija tik slikti. Redzējām, ka mīkstā sastāva riepas te strādā diezgan labi, jo pirms tam neviens īsti nezināja un bija jūtama minstināšanās. Sākt šādi pie tik milzīga skatītāju pūļa ir lieliski. Redzēsim, ko varam paveikt rīt, taču pagaidām sajūtas ir labas.”

Sebastjēns Ožjē (dalīta 2. vieta, Toyota Gazoo Racing WRT): “Riepu izvēle nebija viegla, tādēļ rezultātos redzamas atškirības. Pagaidām nav slikti, taču jāskatās, ko paveic konkurenti. Nenobraucu perfekti, jo riepas staigāšanu bija diezgan grūti kontrolēt.”

Mārtiņš Sesks (4. vieta, M-Sport Ford WRT): “Brauciens bija satriecošs. Ar mīkstā sastāva riepām mazliet pazaudējām laiku otrajā aplī. Dažviet arī izbraucu pa plašu. Domāju, ka visiem patika šis ātrumposms.”

Elvins Evanss (5. vieta, Toyota Gazoo Racing WRT): “Bija grūti saprast, kas šādos apstākļos darbosies un kas ne. Brauciens padevās tīrs, taču bija grūti atrast ritmu un daudz slīdēju. Izskatās, ka Kallem sanāca izbraukt daudz tīrāk.”

Takamoto Katsuta (6. vieta, Toyota Gazoo Racing WRT): “Jau ilgāku laiku gaidīju šāda tipa trasi. Bija grūti saprast, vai pieņēmām pareizo lēmumu attiecībā uz riepām. Rīt sākas kārtīgie ātrumposmi, taču guvām pamatīgu prieku, startējot šāda pūļa priekšā.”

Ots Tanaks (7. vieta, Hyundai Shell Mobis WRT): “Centāmies būt viltīgi ar riepu izvēli, taču ļoti, ļoti smagi kļūdījāmies. Esmu vīlies, taču mūs gaida aizraujošs izaicinājums turpinājumā.”

Adriens Furmo (8. vieta, M-Sport Ford WRT): “Ar cietajām riepām izdevās ļoti tīrs brauciens, ja salīdzina ar citiem braucējiem ar līdzīgu izvēli. Cerēju, ka rezultāts būs labāks attiecībā pret Kalli Rovanperu, taču tas neizdevās.”

Esapeka Lapi (9. vieta, Hyundai Shell Mobis WRT): “Esmu vīlies. Biju cerējis uz daudz labāku sniegumu. Biju domājis, ka būs pietiekami augsta temperatūra, lai izmantotu cietā sastāva riepas, taču izskatās, ka tas neizdevās.”

Greguārs Munsters (10. vieta, M-Sport Ford WRT): “Lieliska atmosfēra! Mums bija iespēja piedalīties parādē un redzēt veselu kalnu ar līdzjutējiem. Mums nebija pareizās riepas šim ātrumposmam. Kad centies būt taupīgs, sanāk palikt lēnam un slidināties uz sāniem.”

Tet Rally Latvia palīdz Latvijas Bērnu atbalsta fondam

izveidot un attīstīt sociālās rehabilitācijas pakalpojuma vietu bērniem ar īpašām vajadzībām.

Aicinām arī Jūs atbalstīt šo iniciatīvu, veicot ziedojumu: http://www.lbaf.lv/lv/ka-ziedot.

Jaunumi un plašāka informācija par FIA pasaules rallija čempionāta (WRC) posmu Tet Rally Latvia atrodama interneta mājaslapā www.lvrally.com, kā arī sociālajos tīklos X @LVRally, Facebook @LVRally, Instagram @lvrally un TikTok @tetrallylatvia. Tikmēr jaunumi un informācija par FIA pasaules rallija čempionātu atrodama interneta mājaslapā www.wrc.com.

FIA pasaules rallija čempionāta posmu Tet Rally Latvia, kas Latvijā norisināsies 2024. gada 18.-21. jūlijā, iespējams sarīkot pateicoties atbalstam, ko sniedz Izglītības un zinātnes ministrija, rallija pilsēta Liepāja, kā arī Rīgas valstspilsētas, Tukuma novada, Talsu novada un Kuldīgas novada pašvaldība. Īpašs paldies ģenerālsponsoram Tet, liels paldies galvenajiem sponsoriem Ramirent, Sportland un X3000, kā arī oficiālajam auto partnerim Toyota, sponsoriem SIXT, Fristads un BTA. Paldies mūsu partneriem Canon Biznesa Centrs Liepāja, Latvijas Valsts meži un Dienvidkurzemes novads. Sacensību informatīvo atbalstu nodrošina ziņu portāls DELFI, Sporta Avīze un Talsu Vēstis. Paldies par palīdzību visiem Tet Rally Latvia atbalstītājiem – iepirkšanās centriem AKROPOLE, AOK, Ballīte Ballītē, Biķernieku trase, Conti STL, Conway, CSDD, DHL, Eco Baltia vide, Elnetworks, Flora, FN Serviss, Getic, Jānis Pūce, Liepājas Speciālā Ekonomiskā Zona, Löfbergs, MB Grupa, Mission Latvia, OCT Composites, Peltors, Rentadisplay, Rīgas Brīvostas pārvalde, Rīgas Motormuzejs, SignTech, Swecon, Swan, Törley, Travel Latvia kā arī tehniskajam partnerim Sports Racing Technologies. Tet Rally Latvia rīko RA Events kopā ar Ātruma festivālu Kurzeme un Latvijas Automobiļu federāciju.

Par RA Events

Par starptautisku autosporta sacensību rīkotāja RA Events darbības sākumu uzskatāms 2009. gads, kad šīs komandas vadībā tika sarīkotas pirmās sacensības – Latvijas rallija čempionāta (LRČ) posms Rally Talsi. Laika posmā no 2013. līdz 2023. gadam uzņēmuma pārraudzībā atradās pilnvērtīga FIA Eiropas rallija čempionāta (FIAERC) Latvijas posma Tet Rally Liepāja organizēšana, bet no 2016. līdz 2022. gadam Rīgas Biķernieku trasē vairākkārtīgi veiksmīgi sarīkots arī FIA pasaules rallijkrosa čempionāta (World RX) posms World RX of Rīga-Latvia. Šobrīd sperts vēl viens nozīmīgs solis, lai vēl vairāk nostiprinātu Latvijas vārdu pasaules autosporta apritē – Latvija oficiāli iekļauta FIA pasaules rallija čempionāta (WRC) 2024. gada sezonas kalendārā, uzņēmumam RA Events uzticot Tet Rally Latvia sarīkošanu, kura norise paredzēta 18.-21. jūlijā.