AktualitātesSports

Startē WRC Latvijas posms Tet Rally Latvia

Ilgi gaidītā Latvijas debija uz FIA pasaules rallija čempionāta (WRC) kartes ir pienākusi, šajā nedēļas nogalē notiekot vēsturiski pirmajam WRC posmam Latvijā Tet Rally Latvia – kurā ne mazāk vēsturiski, ar jaudīgākās ieskaites klases auto debitēs latviešu ekipāža – Mārtiņš Sesks / Renārs Francis. Starp dalībniekiem arī astoņkārtējais pasaules čempions Sebastjēns Ožjē, divkārtējais čempions Kalle Rovanpera, pasaules čempions Ots Tanaks, kā arī vēl divas latviešu pilotu ekipāžas – Matīsa Mežaka un Artura Priednieka vadībā. Tet Rally Latvia ceturtdienas, 18. jūlija, vakarā startēs ar atklāšanas ceremoniju un pirmo ātrumposmu Vecrīgā un Biķernieku trasē, turpmākajās dienās rallijam virzoties caur Tukuma novadu, Talsiem un Talsu novadu, Kuldīgas novadu, Dienvidkurzemes novadu, kā arī rallija pilsētu Liepāju, kur visu rallija norises laiku atradīsies arī Tet Rally Latvia servisa parks

Drošība

Motoru sports var būt bīstams, tāpēc Tet Rally Latvia skatītājiem lūdzam būt īpaši piesardzīgiem, ņemt vērā situācijas apstākļus, kā arī sekot drošības noteikumiem un ievērot tiesnešu un citu oficiālo personu norādījumus! Tāpat jāatceras, ka pa ātrumposma trasi kategoriski aizliegts pārvietoties 30 minūtes pirms starta, kā arī to, ka zaļā lenta nozīmē, ka stāvēt konkrētajā vietā ir atļauts, savukārt visās pārējās vietās tas ir aizliegts. Rallija apmeklētājus lūdzam ievērot šos noteikumu un sniegtās norādes, pretējā gadījumā Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) drošības pārstāvji var pieņemt lēmumu par ātrumposma norises atcelšanu, tādējādi sabojājot rallija baudīšanas svētkus gan pašiem pārkāpējiem, gan citiem apmeklētājiem.

Papildu drošības riski saistīti ar WRC jaudīgākās klases Rally1 HYBRID automašīnām, kuru hibrīdmotora tehnoloģija izmanto  gan augsta sprieguma baterijas, gan citus elektriskos komponentus. Hibrīda dzinēju automašīnas izmanto visas trīs rūpnīcu komandas – Toyota Gazoo Racing World Rally Team, Hyundai Shell Mobis World Rally Team un M-Sport Ford World Rally Team. Kā papildu norāde par hibrīda auto, uz to durvīm ir izvietoti labi saskatāmi baltas krāsas burti HY uz sarkana fona, kā arī gaismas indikators – automašīnas vējstiklā, un abu pušu sānu logos. Normālā situācijā automašīnā – tās vējstiklā, vai abos sānu logos, pamanīsiet zaļas gaismas indikatoru, kas nozīmē, ka auto elektrosistēmā nav novēroti kādi tehniski bojājumi un automašīnai var droši pietuvoties un pieskarties. Tomēr, ja redzam, ka indikators deg ar sarkanu gaismu (vai arī – gaismas indikators nedeg vispār) – visiem apkārt esošajiem jāpieņem visaugstākie drošības mēri, nekādā gadījumā netuvojoties un nepieskaroties automašīnai, jo pastāv elektrošoka risks! Šādā gadījumā jāsazinās ar rallija personālu, kurš tad norādīs par tālāk veicamajām darbībām.

Servisa parks

Rallija servisa parks Liepājā šogad radis jaunu mājvietu, pirms FIA pasaules rallija čempionāta posma norises tam pārceļoties uz laukumu pie Ziemeļu mola. Sagatavošanās periodā ir veikta laukuma labiekārtošana, tostarp arī tā seguma nostiprināšana. Servisa parka teritorijā, atradīsies ne vien iespaidīgās WRC rūpnīcu komandu motormājas un teltis, bet arī no Ramirent konteineriem īpaši pielāgots rallija vadības centrs, mediju centrs, fanu zona – kur atradīsies arī ekrāns, uz kura vērot visu ātrumposmu tiešraides translācijas.

Laikā, kamēr automašīnas atradīsies servisa parkā pie mehāniķiem, skatītājiem būs iespēja sastapt rallija līderus un uzklausīt arī komandas vadītāju komentārus par dienas laikā pieredzēto. Šādas tikšanās ar dalībniekiem jeb Meet the Crews notiks servisa parkā izveidotajā fanu zonā – pirmā no tām piektdienas vakarā, ap plkst. 20.40, savukārt otrā no tām – sestdien, ap plkst. 21.15. Plašāk par servisa parka aktivitātēm lasi te – https://www.lvrally.com/jaunumi/tet-rally-latvia-servisa-parks-pie-liepajas-ziemelu-mola.

Ātrumposmi

Latvijas debijā uz pasaules rallija kartes Tet Rally Latvia ekipāžas sacentīsies 20 ātrumposmos, kas aptvers gan galvaspilsētu Rīgu un rallija pilsētu Liepāju, gan Talsus un Talsu novadu, ātrumposmiem notiekot arī Tukuma novadā, Kuldīgas novadā un Dienvidkurzemes novadā.

Ceturtdienas, 18. jūlija, agrā rītā Tet Rally Latvia startēs ar Shakedown jeb treniņu ātrumposmu Dienvidkurzemes novadā, savukārt dienas otrajā pusē Rīgas Rātslaukumā īpašā atklāšanas ceremonijā tiks dots rallija ceremoniālais starts, bet uzreiz pēc tam sekos pirmais ātrumposms Biķernieku trasē.

Piektdienā, 19. jūlijā, Tet Rally Latvia ekipāžas dosies uz Tukuma un Talsu novadiem, kā arī Talsu pilsētu, kur kopumā veiks septiņus ātrumposmus.

Sestdienas, 20. jūlija, pirmajā pusē rallija aktivitātes sagaidāmas Kuldīgas novadā, bet dienas otrajā daļā ātrumposmi risināsies Dienvidkurzemes novadā, dienai noslēdzoties ar Liepājas pilsētas ātrumposmu.

Tet Rally Latvia noslēdzošajā dienā, 21. jūlijā, ekipāžas startēs Dienvidkurzemes novadā, ralliju noslēdzot Vecpils autotrasē, kur paredzēta arī apbalvošanas ceremonija. Plašāku ātrumposmu izklāstu meklē – https://www.lvrally.com/jaunumi/nakama-wrc-pieturvieta—tet-rally-latvia.

Skatītāju ceļvedis

Tet Rally Latvia Skatītāju ceļvedis ir dokuments, kurā ne vien attēloti skatpunkti, bet norādīti arī to apraksti un apkopota cita noderīga informācija, ko vērts zināt rallija apmeklētājiem. Vēl jo vairāk, apmeklētājiem, kuri ralliju šogad skatīs pirmo reizi, vai pēc ilgāka pārtraukuma – Skatītāju ceļvedī sniegtas arī norādes, kurp doties, un ko skatīt. Skatītāju ceļvedi atradīsi šeit – https://www.lvrally.com/skatitajiem/skatitaju-celvedis.

Ieejas biļetes

Tet Rally Latvia apmeklētājiem norādām, ka ieejas biļetes iespējams iegādāties Biļešu Paradīze tirdzniecības vietās, kā arī internetā: http://www.bilesuparadize.lv/. Tāpat atgādinām, ka ieejas biļetes pirms došanās uz ātrumposmiem ir jāapmaina pret aprocēm, ko var izdarīt Biļešu maiņas punktos – par tiem plašāka informācija pieejama – https://www.lvrally.com/skatitajiem/bilesu-mainas-punkti.

Atklāšanas ceremonija

Vēl pirms oficiālās atklāšanas ceremonijas sākuma, plkst. 15.30, Rīgas Rātslaukumā paredzēta kāda īpaša ar basketbolu saistīta aktivitāte – tajā piedaloties Latvijas valstsvienības basketbolistiem un FIA pasaules rallija čempionāta (WRC) pilotiem.

WRC Latvijas posma Tet Rally Latvia atklāšanas pasākumam starts tiks dots plkst. 16.50 pie Rīgas domes ēkas, ļaujot ne vien baudīt muzikālus grupas Tautumeitas un Andžeja Grauda bungu skola priekšnesumus, bet arī satikt savus elkus, saņemt pasaules vadošo rallija braucēju autogrāfus, un dzirdēt viņu komentārus pirms starta. Vispirms paredzēta WRC vadošo ekipāžu un Tet Rally Latvia startējošo latviešu autosportistu kopbilde, kam sekos autogrāfu sesija un intervijas ar WRC komandu vadītājiem un pilotiem. Tikmēr oficiālās daļas sākums paredzēts plkst. 18.00, kad pēc uzrunām uz atklāšanas skatuves uzbrauks arī WRC Tet Rally Latvia ekipāžas, lai pēcāk izbrauktu šaurajās Vecrīgas ieliņās un nonāktu Brīvības pieminekļa pakājē, kur tiks uzņemts vēsturisks foto.

Par atklāšanas ceremoniju plašāk – https://www.lvrally.com/jaunumi/tet-rally-latvia-atklasana-rigas-ratslaukuma.

Biķernieku trase

Biķernieku trases teritorija apmeklētājiem būs atvērta jau no plkst. 15.00, ļaujot iekārtoties sev ērtākajās sēdvietās tribīnēs vai atrodot iekārojamāko skatu vietu Raganas katlā. Tāpat darbosies Tet Rally Latvia partneru zona, kur iesaistīties kādās izklaidējošās aktivitātēs vai apmeklēt Sportland fanu atribūtikas veikalu. Klātesošajiem apmeklētājiem plkst. 16.00 būs iespēja piedalīties Rīgas Motormuzeja sagatavotajā Latvijas rallija vēstures viktorīnā, savukārt no plkst. 17.00 uz Biķernieku trasē izvietotajiem ekrāniem būs iespējams vērot tiešraides translācijas no Rīgas Rātslaukumā notiekošās Tet Rally Latvia atklāšanas ceremonijas.

Neilgi pirms SSS1 Biķernieki Track starta, plkst. 19.00, skatītājus sagaidīs īpaši saistoša un izklaidējoša “iesildīšanās” ar Latvijas autosporta zvaigžņu un leģendāru rallija automašīnu dalību. Tiklīdz šie auto būs veikuši ātrumposmu, pārbraucienu no Rātslaukuma pa Brīvības, Šmerļa un S.Eizenšteina ielu būs veikuši arī WRC dalībnieki, lai startētu vēsturiski pirmajā (WRC) ātrumposmā Latvijā – aizraujošā un tajā pat laikā viltīgā Biķernieku trases pārbaudījumā divu apļu garumā, ekipāžām veicot kopumā 11,13 km garu distanci. Šis būs kārtīgs izaicinājums, ātrumposmam ietverot gan autošosejas trases un motoapļa daļas, gan rallijkrosa un kartingu trases, gan arī izveicīgu līkumu sekciju, kas izvietota spīdveja treka vidū. Par Biķernieku trases ātrumposmu un aktivitātēm vairāk uzzini te – https://www.lvrally.com/jaunumi/bikernieku-trase-vesturiski-pirmais-tet-rally-latvia-atrumposms-un-skatitaju-aktivitates-vel-pirms-starta.

WRC kopvērtējums

Pasaules rallija čempionāta kopvērtējuma vadībā pirms Tet Rally Latvia atrodas beļģu pilots Tjerī Noivils, kurš sakrājis 136 punktus, savukārt viņam ar attiecīgi 15 un 21 punkta deficītu seko brits Elfins Evanss un igaunis Ots Tanaks. Astoņkārtējais pasaules čempions Sebastjēns Ožjē ieņem piekto vietu, savukārt Mārtiņa Seska pārstāvētās M-Sport Ford komandas braucējs Adriens Formo ir piektais. Pirmo sešinieku noslēdz pēdējo divu sezonu pasaules čempions Kalle Rovanpera. Visus iepriekšminētos braucējus Tet Rally Latvia laikā būs iespējams redzēt arī Latvijas ceļos. Par WRC sezonas sportiskajiem notikumiem plašāk lasi te – https://www.lvrally.com/jaunumi/vai-wrc-cempionata-bus-jauns-pasaules-cempions.

Rallija radio

Jau sākot ar ceturtdienas, 18. jūlija, rītā gaidāmo Shakedown jeb testa ātrumposmu Kurzemes radio uzsāks rallija translācijas, kas vakarpusē turpināsies ar sekošanu atklāšanas ceremonijai un pirmā ātrumposma norisei Biķernieku trasē. Līdz svētdienas pēcpusdienai rallija radio ziņos par notikumiem visos Tet Rally Latvia ātrumposmos, tostarp uzklausot arī sportistu komentārus pēc finiša. Tāpat rallija radio būs klausāma ekspertu studija, dažādas intervijas no servisa parka, kā arī svarīgākie jaunumi par un ap FIA pasaules rallija čempionāta norisi Latvijā. Vērts uzsvērt, ka rallija radio būs viena no pirmajām vietām, kur uzzināt par jebkādām izmaiņām Tet Rally Latvia norises grafikā. Tāpat šī informācija tiks pasniegta arī angļu valodā, informējot sabraukušos ārzemju līdzjutējus. Kurzemes radio klausāms arī internetā www.kurzemesradio.lv.

TV translācijas

FIA pasaules rallija čempionāta (WRC) posmu norisēm visas sezonas garumā iespējams sekot līdzi Tet televīziju piedāvājumos – izklaides platformā Tet TV+, interaktīvajā Tet TV un virszemes Tet TV. Visu ātrumposmu tiešraides skatāmas Go3 Sport kanālos, ar latviešu komentētājiem Normundu Avotiņu un Krišjāni Cauni studijā.

Tikmēr FIA pasaules rallija čempionāta Latvijas posma atklāšanas ceremonijas tiešraides translāciju būs iespējams skatīt Latvijas Sabiedriskā medija TV kanālā LTV7 un interneta mājaslapā LSM.lv. Tāpat rallija interesenti WRC norisēm var sekot straumēšanas platformā RallyTV, kur tiešraidē un ierakstā skatāmas visu ātrumposmu translācijas, ko papildina arī on-board kameru ieraksti, reportāžas, sižeti un intervijas ar dalībniekiem no servisa parka.

WRC Food Festival

Tet Rally Latvia laikā rallija norises pilsētās Tukumā, Talsos un Liepājā notiks WRC Food Festival jeb ēdienu festivāls, kura ietvaros apmeklētājiem būs iespēja nobaudīt dažādus Latvijas ēdinātāju sarūpētus ēdienus.

Piektdien, 19. jūlijā, WRC Food Festival norise paredzēta Tukumā un Talsos. Tukumā ēdienu festivāls no plkst. 8.00 līdz plkst. 22.30 būs sastopams Uguns ielā, bet Talsos no plkst. 11.00 līdz 22.30 ēdinātāji atradīsies uz Lielās ielas (netālu no krustojuma ar Zvaigžņu ielu). Tikmēr rallija pilsētā Liepājā ēdienu festivāls apmeklētājus priecēs divu dienu garumā – sestdienā un svētdienā, 20. un 21. jūlijā, tam notiekot no plkst. 11.00 līdz plkst. 23.00. WRC Food Festival apmeklētājus Liepājā sagaidīs iepretim Liepājas koncertzālei Lielais Dzintars.

Katrā no norises pilsētām ēdienu sortiments var atšķirties, tomēr paredzēts, ka WRC Food Festival apmeklētājiem būs iespējams nogaršot dažāda stila un gaumes ēdienus, tai skaitā craft burgerus, meksikāņu tako un taizemiešu bao burgerus. Saldummīļiem būs pieejams gan saldējuma stends, gan saldās burbuļvafeles. Tikmēr atveldzēties varēs izmantojot dzērienus no kokteiļbāra sortimenta. Par WRC Food Festival norisi plašāk uzzini šeit – https://www.lvrally.com/jaunumi/tet-rally-latvia-laika-notiks-food-festival.

Tet Rally Latvia ballītes 

Tet Rally Latvia laikā paredzētas dažādas izklaides programmas – ceturtdienas vakarā Andrejostas Kvartālā gaidāms WRC Opening Day Afterparty, savukārt visu četru rallija norises dienu garumā Liepājas pludmalē notiks WRC Liepaja Beach Festival, kurā apvienojušies Liepājas pludmales bāri un kafejnīcas – Cukurfabrik’, Red Sun Buffet un 7. līnija. Tikmēr pēc Talsos un Talsu novadā paredzētajiem ātrumposmiem – piektdienas vakarā – par kārtīgu ballīti Talsos parūpēsies klubs Ballīte Ballītē. Par Tet Rally Latvia ballītēm vairāk šeit – https://www.lvrally.com/jaunumi/tet-rally-latvia-laika-plass-izklaides-piedavajumu-klasts-un-beach-festival.

Tet Rally Latvia ieejas biļetes pieejamas Biļešu Paradīze interneta vietnē www.bilesuparadize.lv.