AktualitātesRumbas pagasts

Aicinājums uz pirmo diskusiju par Riežupes apsaimniekošanu

Pasaules Dabas fonda uzsāktajā projektā “Dabas parka “Riežupe” aizsargājamo upju straujteču posmu atjaunošana un uzturēšana” dabas parkā “Riežupe” tiks organizēti vairāki pasākumi aizsargājamo upes posmu – straujteču – atjaunošanai un to ekoloģiskās kvalitātes uzlabošanai no 2024. gada 1. jūlija līdz 2025. gada 30. septembrim. Sarunās apspriedīsim aktuālo situāciju Riežupē un turpmākās sadarbības iespējas, lai jau drīzumā organizētu pirmo upes sakopšanas talku. Talkā plānots izņemt lielizmēra koku sanesumus, lai uzlabotu upes tecējumu un atjaunotu dabiskos biotopus, tā uzlabojot zivju migrāciju un to dzīvotnes.

Projekta galvenais mērķis ir uzlabot un uzturēt Riežupes straujteču posmus, vienlaikus veicinot izpratni par pareizu upes apsaimniekošanu. Projektā plānotas vairākas izglītojoša rakstura talkas, kurās aicināts iesaistīties ikviens. Tajās upe tiks atbrīvota no bebru aizsprostiem un koku sanesumiem, kā arī uzlabotas zivīm piemērotās dzīvotnes. Šīs aktivitātes palīdzēs atjaunot īpaši vērtīgos lašveidīgo zivju un nēģu migrācijai un nārstam nepieciešamos apstākļus – strauji tekoša, skābekļa bagāta ūdens posmus. Šādu biotopu sarukšanas dēļ šo zivju populācijas samazinājušās par vairāk nekā 90% pēdējo 50 gadu laikā.

Lai nodrošinātu veiksmīgu projekta īstenošanu, aicinām sarunās pievienoties pašvaldības pārstāvjus, zemes īpašniekus, kuru īpašumi robežojas ar upi, vietējās makšķernieku un mednieku grupas, kā arī citus interesentus, kuriem rūp Riežupes labklājība un ekoloģiskais stāvoklis. Diskusija notiks Rumbas pagasta pārvaldē, Riežupes ielā 1, Mežvaldē, 18. jūlijā plkst. 17.30.

Papildus informācija par projektu un talku būs Pasaules Dabas fonda mājaslapā lv-pdf.panda.org/, sociālo tīklu profilos, kā arī Rumbas pagasta mājaslapā https://rumbaspagasts.lv. Jautājumu gadījumā lūdzam sazināties ar projekta vadītāju Patrīciju Pļešakovu e-pastā pplesakova@pdf.lv.
Patrīcija Pļešakova, Baltijas jūras un saldūdens programmas projektu vadītāja, Gita Rubežniece-Zute, Kuldīgas attīstības aģentūras vadītājas vietniece