AktualitātesKabiles pagastsPagasti

Ko apskatīt Kabiles pagastā

Kabiles pagasts – vieta, kur satiekas labi cilvēki, labas domas un darbi

Kuldīgas novads ir bagāts ar vēsturi, tradīcijām, nozīmīgām kultūras vērtībām un lieliskiem cilvēkiem – savas pilsētas un pagasta patriotiem.
Ar to ļoti lepojamies. Tādēļ turpmāk rubrikā “Iepazīsti Kuldīgas novadu,” pastāstīsim par mūsu pagastiem un pilsētām, parādot spilgtākās un interesantākās vietas, cilvēkus, notikumus, nozīmīgākās kultūras norises un pasākumus.

Šoreiz uzmanības centrā – Kabiles pagasts. Tas atrodas 28 km no Kuldīgas un robežojas ar Rendas, Rumbas un Vārmes pagastiem.

KO NOTEIKTI APSKATĪT KABILES PAGASTĀ?

Kalnansu purvs. Nepilnus piecus kilometrus no Kabiles atrodas Kalnansu purvs ar Bezdibeņa aci viducī. Vieta, kur koka laipas apvīts Bezdibeņa ezeriņš pulcē tūristus, ļaujot izbaudīt purva īpašo skaistumu. Turklāt šī ir īpaša laipa – plata un ērta, lai pa to varētu braukt gan ar bērnu ratiņiem, gan pārvietoties ratiņkrēslā.
Cilvēki no tuvas un tālas apkārtnes vienmēr ir zinājuši, ka šim purva ezeram ir ļoti mīksts un ārstniecisks ūdens. Nostāsti vēsta, ka te nauda žāvējoties un arī raganas esot redzētas.

Kabiles evaņģēliski luteriskā baznīca. Kabiles baznīca būvēta 1904. gadā. Atjaunotā baznīca ir viens no interesantākajiem 20.gs. sākuma sakrālās arhitektūras pieminekļiem Latvijā. Te Kurzemes dievnamiem raksturīgās iezīmes harmoniski apvienotas ar vēsturisku renesanses un baroka stila celtņu elementiem. No laukakmeņiem mūrētās vienjoma garenbūves austrumu gals noslēgts ar apsīdu, pamatjomā iekļaujot kvadrātisku torni ar slaidu astoņstūra nobeigumu, kuru vainago krusts. Torņa ziemeļu fasādei piekļaujas apaļš kāpņu tornītis, segts ar barokālu kupolu, bet garenfasādēm – divas sakristejas. Caur divpusīgu arku ved ieeja sakristejā un baznīcā. Altāra daļā izbūvēta starveida krusta velve. Altāra kompozīciju veido divas korintiskā ordera kolonnas kas balsta dzegu ar akrotērijiem. 1903. gadā vecā baznīcas iekārta gāja bojā ugunsgrēkā. No senākajiem iekārtas priekšmetiem saglabājusies 1652. gadā gatavotā kristāmtrauka pamatne. Altārgleznu ”Kristus svēta druvas” 1938. gadā veidojis mākslinieks Jānis Roberts Tillbergs. Baznīcā atrodas piemiņas plāksne 1.pasaules kara un Latvijas Atbrīvošanas cīņās (1914-1921) kritušajiem kabilniekiem. Ērģeles un ērģeļu prospektu 1906. gadā darinājis meistars Emīls Martins. Baznīcas senākie zvani iegūti 1663.un 1787. gadā. 2000. gadā tornī iekārti 1905.gadā lieti zvani. Pie baznīcas apbedīts Kabiles mācītājs Karls Georgs Viktors fon Lucavs.

Nacionālo partizānu kaujas piemiņas vieta. Kabiles pagasta mežā starp Rendu un Kabili iekārtota nacionālo partizānu Kabiles grupas kaujas piemiņas vieta. Piemiņas vieta, kas kļuvusi par šobrīd nozīmīgāko Kurzemē, kur pieminēt vēstures notikumus, kas saistīti ar nacionālo partizānu pretošanās kustību padomju varai. Piemiņas vietā izveidoti informatīvie stendi ar fotogrāfijām un plašiem aprakstiem, kas vēsta par nacionālās pretošanās kustības vēsturi. No ozola koka izveidota iespaidīga memoriālā siena ar 294 latviešu nacionālo partizānu apvienības “Kurzeme” kaujinieku vārdiem, kas iegravēti ozola plātnēs. Piemiņas objekts ir nodibinājuma “Rubeņa fonds” aktīvistu un atbalstītāju daudzu gadu darba rezultāts.

KABILES PAGASTS LEPOJAS

Kabilē dzīvo strādīgi un apņēmīgi cilvēki. Pagastā ir daudz saimniecības, kas nodarbojas ar lauksaimniecību un lopkopību. Ir izveidotas vairākas atpūtas vietas, kur var ne tikai baudīt lauku burvību, bet arī svinēt svētkus. Kabilē ir daudz mājražotāju, kuri ražo vīnu, medu, sukādes, priežu čiekuru sīrupu un daudz citas labas un noderīgas lietas.

Rotaļu laukums. Izveidots pagasta centrā, kā vieta, kur bērniem satikties, rotaļāties un pavadīt brīvo laiku. Rotaļu laukumā izveidots basketbola laukums, šūpoles un daudzfunkcionāla rotaļu iekārta. Šī ir vieta, kur vienmēr skan smiekli, prieks un čalas.

Autobusa pietura. Uzklausot vietējo iedzīvotāju vajadzības, pagastā uzbūvēta autobusa pietura, lai iedzīvotājiem būtu komfortablāk izmantots sabiedriskā transporta pakalpojumus.

KABILES PAGASTA TRADĪCIJAS

Kabilenieki mīl un svin dzīvi! Šeit notiek daudz un dažādi pasākumi, ņemot vērā iedzīvotāju vēlmes un intereses. Kultūras dzīve tiek dažādota, katru gadu piedāvājot kaut ko jaunu un nebijušu.

Vasaras izskaņas pasākums. Katru gadu pēdējā augusta nedēļas nogalē, Kabiles pagasta parka estrādē uzstājas amatierteātris ar izrādi, bet vakara izskaņā – Zaļumballe.

Tirgus lustes. Ikgadēja un nemainīga pagasta tradīcija ir gadatirgus. Tas ik gadu notiek septembra otrajā sestdienā un pulcē pagasta mājražotājus un amatniekus. Neiztrūkstoša pasākuma sastāvdaļa ir izsole, kur katrs var tikt pie kārotā. Tiek izsolītas ne tikai dažādas rudens veltes, bet arī tas, kas citam lieks. Iegūtie izsoles līdzekļi tiek novirzīti Kabiles pagasta labiekārtošanā.

Valsts svētki. Kabiles pagastā godā tiek turētas latviešu tautas tradīcijas. Šeit darbojas 3 tautisko deju kolektīvi – SDK “Kamēr vari ” ar 20 gadu pieredzi, VDPD “Meždzirnas” ar 15 gadu pieredzi, JVA “ Skanete” un Z.A.Meierovica Kabiles pamatskolas tautisko deju kolektīvi. Kolektīvi ar saviem skaistajiem priekšnesumiem bagātina pagasta kultūras dzīvi.