AktualitātesKultūra

Izstāde “Savā vietā!” bagātina Kuldīgas pilsētvidi ar jauniem tēlniecības darbiem

No 31. maija līdz 30. septembrim Kuldīgas pilsētvidē norisināsies tēlniecības izstāde “Savā vietā!”, kas apvieno vairākus tēlniekus vienotā radošā projektā. Izstādes mērķis ir mākslinieciski bagātināt pilsētas ainavu, katram autoram izvēloties konkrētu vietu savam darbam.

Projekts papildina jau esošos mākslas objektus, tādus kā Līvijas Rezevskas, Gļeba Panteļejeva un Oskara Mikāna radītie darbi, pievienojot papildus vizuāli estētisku pienesumu. Izstādes autori pārstāv dažādas tēlnieku paaudzes, katram ar savu unikālu tēmu, interesēm un rokrakstu, kas katra atsevišķa mākslas darba kontekstā izceļ tā materialitāti, formveidi un stāstu.

Solveigas Vasiļjevas eksperimentālā tehnikā radītie metāla “Sapņu spilveni” iepretim Adatu fabrikas mauriņam simboliski rosina skatītājus ļauties savu sapņu piepildījumam, savukārt Kristaps Gulbis ar savu interaktīvo objektu pievērš cilvēku uzmanību ekoloģijai un nākotnes izaicinājumiem, tai skaitā arī jūras līmeņa iespējamām izmaiņām.

Oto Holgera Ozoliņa no krāsotām kanalizācijas caurulēm veidotie “Cauruļzvēri” 1905. gada parka apstādījumos kļuvuši par bērnu iemīļotiem draugiem, rosinot iztēloties fantāziju radījumus. Āra Smildzera nerūsējošā tērauda “Sukulenta slepenā dzīve” ir veiksmīgi iesakņojusies dīķī, ko ieskauj vītoli pie Svētās Katrīnas evanģēliski luteriskās baznīcas, bet Riharda Ābeltiņa un Ginta Rudzīša radītais vīrs uz sup dēļa balansē Ventas straumē starp ķieģeļu tiltu un rumbas krācēm, atgādinot par populāro pārvietošanās veidu pa ūdens virsmu. Nila Jumīša jauktā tehnikā radītais piemineklis sievietei un matriarhātam priecē skatītājus Pils ielas 2 Mākslinieku rezidences ēkas pagalmā, savukārt trešajā stāvā skatāma Aivara Žukovska  un Jura Zemīša monohromā melnbaltā istaba, kas ieved skatītāju 150 gadus senā vēsturē ar tās kultūras uzslāņojumiem.

Izstāde “Savā vietā!” aicina pilsētniekus un viesus aizdomāties par pilsētas vēsturisko, nacionālo un politisko realitāti, īpaši ņemot vērā Kuldīgas nozīmīgo Eiropas kultūras galvaspilsētas sadarbības pilsētas statusu un UNESCO dalībnieces godu.

Izstādes atklāšana 31.05.2024. plkst. 19.00.

Izstādi atbalsta: Kuldīgas Mākslinieku rezidence, Kuldīgas novada pašvaldība un Valsts Kultūrkapitāla fonds