AktualitātesBūvvaldeBūvvalde skaidro

Logu un ārdurvju restaurācija vai nomaiņa vēsturiskām ēkām

Ja Jūsu īpašums atrodas Valsts aizsardzības Valsts nozīmes pilsētbūvniecības   pieminekļa Nr. 7453 “Kuldīgas pilsētas vēsturiskais centrs” teritorijā vai Vietējas nozīmes pilsētbūvniecības piemineklis “Kuldīgas vēsturiskā centra nomale ar Ventas senleju” (valsts aizsardzības Nr. 9320) teritorijā, esam apkopojuši soļus, kas veicami, ja vēlaties veikt logu un ārdurvju nomaiņu.

  • Pilsētbūvniecības pieminekļu teritorijās plānojot būvniecību vai ēku atjaunošanas/pārbūves darbus, tajā skatā logu un durvju restaurāciju vai nomaiņu, jāievēro Kuldīgas novada domes saistošie noteikumi Nr. KNP/2022/36 “Lokālplānojums Kuldīgas vecpilsētai Ventas senlejā, kas groza Kuldīgas novada teritorijas plānojumu, redakcija 3.1. Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi.”
  • Saskaņā ar Lokālplānojuma 5. punktā noteikto, visu elementu, kas saistīti ar pilsētvides, tai skaitā arhitektūras rakstura un materiālu, detaļu saglabāšanu un veidošanu, kas tiek ierīkoti, izbūvēti vai izvietoti valsts un vietējās nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa teritorijas publiskās ārtelpas daļā un pie publiskām būvēm, vizuālie un tehniskie risinājumi iesniedzami un saskaņojami Būvvaldē, kā arī veicot nepieciešamās konsultācijas pirms plānoto darbu uzsākšanas. Risinājumus izstrādā atbilstošās jomas speciālists un noformē kā skici ar vizuālo un aprakstošo daļu.
  • Saskaņā ar Ministru kabineta 26.10.2021. noteikumu Nr. 720 “Kultūras pieminekļu uzskaites, aizsardzības, izmantošanas un restaurācijas noteikumi” 35.1. apakšpunktu, lai nodrošinātu kultūras pieminekļu aizsardzību un izmantošanu, būvniecības ieceres risinājumiem pirms iesniegšanas saskaņošanai Būvvaldē, nepieciešams saņemt Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes (NKMP) atļauju.
  • Pilsētbūvniecības pieminekļu teritorijās pirms logu un durvju nomaiņas vai restaurācijas jāveic ēkas vai tās daļas kulturvēsturiskā izpēte – būvniecības risinājumi jāveido saskaņā ar izpēti.

!!! Plastikāta (PVC) vai alumīnija logi vecpilsētā ir aizliegti!

!!! Logu un durvju nomaiņai/restaurācijai ir iespējams saņemt Pašvaldības līdzfinansējumu no 70% līdz 90% no projekta objekta vai izstrādājuma saglabāšanas attiecināmo izmaksu kopsummas, nepārsniedzot 3000 eiro

Pirms plānojat darbus aicinām konsultēties: Kuldīgas novada būvvaldē vai Restaurācijas centrā