AktualitātesSnēpeles pagasts

Ko apskatīt Snēpeles pagastā

TURPINĀM RUBRIKU “IEPAZĪSTI KULDĪGAS NOVADU”

Kuldīgas novads ir bagāts ar vēsturi, tradīcijām, nozīmīgām kultūras vērtībām un lieliskiem cilvēkiem – savas pilsētas un pagasta patriotiem. Ar to ļoti lepojamies. Tādēļ turpmāk rubrikā “Iepazīsti Kuldīgas novadu,” pastāstīsim par mūsu pagastiem un pilsētām, parādot spilgtākās un interesantākās vietas, cilvēkus, notikumus, nozīmīgākās kultūras norises un pasākumus.

Šoreiz uzmanības centrā – Snēpeles pagasts. Tas atrodas 16 kilometrus no Kuldīgas un robežojas ar Vārmes, Pelču, Kurmāles, Turlavas, Raņķu un Laidu pagastiem.

KO NOTEIKTI APSKATĪT SNĒPELES PAGASTĀ?

Snēpeles muižas komplekss. Snēpele pirmo reizi pieminēta 1253.gadā ar nosaukumu Pajulden, kā senās Bandavas sastāvdaļa. Laika gaitā ir mainījušās lielvaras un īpašnieki – līdz 19.gadsimta sākumā tā nonāca Hānu dzimtas īpašumā. Muižas ēka celta ap 1840.gadu. Tās īpašnieki bija baronu Hānu dzimta, kas saimniekoja līdz agrārajai reformai, kad muiža tika atņemta. No 1924.gada līdz pat 2011.gadam ēkā atradās Snēpeles skola. Šobrīd ēku apdzīvo Vilgāles sākumskolas pirmsskolas grupiņa, aušanas studija “Vēveri”, kapela “Kā ir, tā ir”, vokālais ansamblis “Mozaīka”, jauniešu un sportistu atpūtas telpas, I.Zeberiņa un skolas piemiņas istabas, un “baronu telpas”. Pie skolas atrodas parks, kuru ļoti iecienījuši pagasta iedzīvotāji. Parkā atrodas basketbola, volejbola un futbola laukums. Netālu no galvenās muižas ēkas atrodas Baronu kapi, kur atdusas pirmie muižas īpašnieki. Uz kapiem ved aleja, kuru pagasta ļaudis sakopuši un atjaunojuši.

Strausu un kazu ferma “Nornieki”. Latvijā lielākā strausu saimniecība, kurā iespējams uzzināt visu par strausiem – kādas ir to īpatnības un raksturs, cik ātri tie skrien, kā arī to, cik lielas olas tie dēj. Tāpat reizi pa reizei ir iespēja priecāties par mazajiem strausēniem. Saimniecībā apskatāmas un samīļojamas arī kaziņas. Un kur kaziņas, tur arī to galvenie uzraugi un gani – kaķi un suns. Iepriekš piesakot, šeit iespējams arī radoši darboties, no strausu spalvām un olu čaumalām izveidot dažādus suvenīrus, piemēram, sapņu ķērājus, auskarus un daudz ko citu. Šeit var nobaudīt ne tikai gardākos ēdienus, pagatavotus no vietējiem produktiem, bet arī saimniecībā pieejamās delikateses.

Zirgu sēta “Eguss”. Mazs un mājīgs stallis Kurzemes sirdī – Snēpelē. Labiekārtots, apgaismots smilšu seguma laukums, kurā var apgūt jāšanas pamatprasmes. Kopts zāliena konkūra laukums sacensībām un treniņiem. Ainaviski skaista vide. Labi apmācīti un laimīgi zirgi un poniji, kuri dzīvo sevis cienīgu dzīvi un labprāt fotografējās un draudzējas ar viesiem, kas ierodas ciemos. Šeit māca sadarboties ar zirgiem, izprast šo skaisto dzīvnieku uzvedību un apgūt aprūpes pamatprasmes, vai vienkārši baudīt apkārtnes mieru un klusumu vērojot tos savvaļā.

SNĒPELES PAGASTS LEPOJAS

Snēpeles pagasta iedzīvotāji ir enerģiski, aktīvi un uzņēmīgi ļaudis. Pagasta teritorijā ir daudz zemnieku saimniecību ar stiprām saknēm, kas veidojušās jau 90.gadu sākumā. Tāpat ir daudz jaunu uzņēmēju, kas atraduši savu īpašo nišu un piedāvā savus pakalpojumus, veicinot gan pagasta attīstību, gan atpazīstamību.

Snēpeles pagasta centra rotaļlaukums. Snēpeles pagasta centrā ierīkots atpūtas laukums dažāda vecuma iedzīvotājiem. Tā ir vieta, kur satikties, rotaļāties un nodarboties ar fiziskām aktivitātēm svaigā gaisā. Projekta ietvaros uzstādīti trīs rotaļu elementi bērniem un trīs āra trenažieri pieaugušajiem, atjaunoti celiņi un trepes uz daudzdzīvokļu mājām. Tāpat izveidotas trīs garšaugu kastes, kuras var izmantot vietējie iedzīvotāji.

Basketbola laukums skolas parkā. Snēpeles muižas parks ir iemīļota Snēpeles pagasta iedzīvotāju pastaigu un atpūtas vieta. Šeit atjaunots basketbola laukums – nolīmeņota vecā laukuma virsma un uzlieta jauna, uzstādīts jauns basketbola grozs, kā arī veikti apkārtnes sakārtošanas darbi.

Snēpeles luterāņu baznīca. Snēpeles luterāņu baznīca celta 18.gs.sākumā. 1837.gadā veikta kapitāla baznīcas atjaunošana. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas, baznīca lēnām tiek atjaunota. Baznīcas draudze katru gadu cenšas piesaistīt “Darīsim paši!” projektu finansējumu.

SNĒPELES PAGASTA TRADĪCIJAS

Amatierteātris “Svešās sejas”. Snēpeles pagastā teātra spēlēšana ir lielā cieņā. Teātra pirmizrādes vienmēr ir plaši apmeklētas. Snēpeles pagastā ir ģimenes, kuras paaudžu paaudzēs spēlējušas teātri. 2024.gadā teātris nosvinēja 105.dzimšanas dienu.

Pagasta svētki ”No jēriņa līdz teķim, no dzīpara līdz deķim” jeb tautā mīļi saukta par Aitiņu dienu. Šajos svētkos tiek aicināti visa vecuma Snēpeles iedzīvotāji uz kopīgu sanākšanu. Notiek tirgošanās, dzīvnieku izstādes, dažādas lustes un pasākumi gan bērniem, gan pieaugušajiem. Visas dienas garumā notiek koncerti, radošas darbnīcas, sportiskās aktivitātes, koncerti un pašā vakarā – zaļumballe.

Kapelu saiets. Šī tradīcija pagastā notiek kopš 2016.gada. Uz saietu brauc ciemiņi ne tikai no Latvijas, bet arī Lietuvas. Pasākuma laikā ikviens var dziedāt līdzi vai ļauties raitam dejas solim.