AktualitātesUzņēmējiemĒdoles pagasts

“Mežoki” – ilgtspējīga saimniecība ar vēsturiskām saknēm!

Turpinot viesošanās ciklu pie Kuldīgas novada uzņēmējiem, pašvaldības vadība apmeklēja saimniecību “Mežoki” Ēdoles pusē, kas ir vieni no lielākajiem aitu audzētājiem Latvijā. Saimnieki – Kristaps Melbārdis ar ģimeni esošajā saimniecībā darbojas jau piektajā paaudzē un šobrīd lepojas ar aptuveni 1000 aitām.

Kuldīgas novada saimniecība “Mežoki” ir dzimtas īpašums kopš 1870. gada. Atjaunotajā Latvijā saimniecība atsāka darbu ar 120 hektāriem, bet šobrīd “Mežoki” izauguši līdz pat 200 hektāriem. Aitkopība, lauksaimniecība un mežkopība – tie ir galvenie pīlāri, ko saimnieks Kristaps Melbārdis akcentē kā saimniecības nozīmīgākos darbības virzienus.

Kristaps lielu uzmanību pievērš ražošanas efektivitātei, rūpējoties, lai produkcijas realizācija notiek visas sezonas garumā. Ģimene saimniecību uztur pašu spēkiem – Kristaps kopā ar sievu un bērniem, lauku darbos palīgos aicinot vienu algotu cilvēku.

Šobrīd produkcija tiek realizēta lielākoties vietējā tirgū. Cena sasniedz apmēram 10 eiro par kilogramu, kas norāda uz augstu kvalitāti un pieprasījumu.

Tikšanās laikā tika pārrunāti ne tikai uzņēmuma attīstības plāni, bet arī iespējamie atbalsta veidi. Lepojamies, ka Kuldīgas novadā ir tik sena un attīstīta ģimenes saimniecība, kuras saknes sniedzas tālā pagātnē!