AktualitātesPagasti

Pašvaldības dzīvokļu apsekošana: kas jāņem vērā īrniekiem?

Dzīvokļu apsekošana palīdz novērtēt mājokļa vizuālo stāvokli un pārbaudīt, cik atbildīgi īrnieki ievēro līguma nosacījumus un izturas pret pašvaldības īpašumu –  skaidro Elīna Iļjina, Kuldīgas novada pašvaldības Nekustamo īpašumu nodaļas dzīvokļu speciāliste. Pašvaldības dzīvokļu apsekošana ir apjomīgs un laikietilpīgs darbs, kas tiek veikts reizi piecos gados – Kuldīgas novada pilsētās un pagastos apsekošana uzsākta 2023. gadā un turpinās arī šogad.

Dzīvokļu apsekošanu pašvaldības uzdevumā veic SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” un SIA “Skrundas komunālā saimniecība”, kuri ir pilnvaroti uzturēt un apsaimniekot pašvaldībai piederošo dzīvojamo fondu.

Mājokļa apsekošanas laiks un kārtība tiek saskaņota ar katru īrnieku individuāli. Apsekojot dzīvokļus, tiek novērtēts to tehniskais stāvoklis, piemēram, koka logi, kuriem ļoti bieži nepieciešams atjaunot krāsojumu, lai novērstu to bojāšanos, iekšdurvis, ūdensvads, kanalizācija, apkures ierīces, kuras jālabo pašiem lietotājiem. Speciālisti skatās, vai pēdējos piecos gados nav būtiski pasliktinājies dzīvokļa stāvoklis un veikti iekštelpu uzturošie remontdarbi, par ko saskaņā ar īres līgumu jārūpējas īrniekam. Tiek pārbaudīti arī sanitārie apstākļi.

Ja speciālistiem ierodoties apskatīt dzīvokli, īrnieka nav mājās, tiek atstāts paziņojums ar tālruņa numuriem un e-pastu, pa kuriem sazināties un vienoties par īrniekam vēlamo laiku dzīvokļa apsekošanai.

Pēc dzīvokļa apsekošanas tiek sagatavots atzinums par dzīvojamo telpu tehnisko stāvokli. Ja nepieciešams, ņemot vērā veiktās fotofiksāžas un sagatavoto atzinumu, īrniekam tiek sagatavota un nosūtīta vēstule ar nepieciešamajiem darbiem, bet dzīvoklis pēc laika apsekots vēlreiz. “No apsekotajiem dzīvokļiem daži ir ļoti labā, bet citi – labā un apmierinošā stāvoklī. Šiem īrniekiem gribu izteikt pateicību par atbildīgu rīcību ar pašvaldības īpašumu.” saka Elīna Iļjina.

Dzīvokļa īrnieka pienākumi noteikti gan Dzīvojamo telpu īres likumā, gan īres līgumā:

  • Maksāt īres maksu un komunālos maksājumus
  • Uzturēt dzīvokli kārtībā un tīrībā, veikt ikdienas uzkopšanas darbus.
  • Neveikt pārplānošanu vai pārbūvi bez izīrētāja piekrišanas.
  • Ievērot mājas kārtību, sanitāri tehniskās prasības un netraucēt citu mājas iedzīvotāju mieru.
  • Atlīdzināt izīrētājam nodarītos zaudējumus, ja tie ir radušies īrnieka vainas dēļ.
  • Nodrošināt piekļuvi dzīvoklim izīrētājam vai viņa pilnvarotajai personai, ja tas ir nepieciešams remontdarbu veikšanai, apsekošanai, vai citiem pamatotiem iemesliem.
  • Reizi piecos gadus dzīvoklī veikt kosmētisko remontu. Īres līgums nosaka, ka īrnieks par saviem līdzekļiem nodrošina elektroinstalāciju u.c. vadu instalāciju, ūdens apgādes un kanalizācijas cauruļvadu un to elementu funkcionēšanu. Dzīvokļa iekšpusē, ievērojot apkalpojamās zonas robežu.

Statistika par Kuldīgas novada pašvaldības īres dzīvokļiem.

  • Pašvaldības īpašumā ir 1174 dzīvokļi (Kuldīgas pilsētā 350 jeb 30 %).
  • 633 jeb 54% dzīvokļu izīrēti kā palīdzība dzīvokļa jautājuma risināšanā (Kuldīgas pilsētā 167 dzīvokļi jeb 48 %).
  • 541 jeb 46 % īrnieku nav izmantojuši privatizācijas tiesības (Kuldīgas pilsētā 183 dzīvokļi jeb 52 %).
  • Pagasti ar lielāko pašvaldības dzīvokļu skaitu: Nīkrāce (105), Rudbārži (84), Alsunga (70), Kurmāle (64),
  • Kuldīgas pilsētā 67 % – 1 istabas dzīvokļi; 31% – 2 istabu dzīvokļi; 2% – 3 istabu dzīvokļi.
  • Labiekārtojuma pakāpe: 60 % labiekārtoti dzīvokļi; 37% daļēji labiekārtoti dzīvokļi; 3% bez ērtībām.