AktualitātesVecpilsēta

Noslēdz projektu vēsturisko ēku saglabāšanas pieredzes veicināšanai Latvijā un Norvēģijā

Biedrība “Kultūras projektu koordinācijas centrs” sadarbībā ar norvēģu partneri Akershus ēku konservācijas centru no 2023.gada janvāra īstenojusi projektu “Vēsturisko ēku saglabāšanas pieredzes veicināšana Latvijā un Norvēģijā “Sens nams, jauns stāsts””.

Projekta ietvaros popularizēta vēsturisko ēku saglabāšanas pieredze abās valstīs, pievēršot sabiedrības uzmanību kultūras mantojuma saglabāšanas nozīmei. Projekta mērķis bija uzturēt Kuldīgas un Akershus restaurācijas centru sadarbību restaurācijas jomā un paplašināt darbības mērogu Latvijā.

Projekta ietvaros noorganizētas 3 starptautiskas restaurācijas darbnīcas Zaļeniekos, Kuldīgā un Drebakā, kuru laikā paveikti praktiski restaurācijas darbi, atjaunojot vēsturiskas koka būvdetaļas dažādos objektos, kā arī sarīkotas izglītojošas lekcijas. Šīs restaurācijas darbnīcas sekmējušas seno kokapstrādes amatu pārmantojamību, pievēršot īpašu uzmanību tradicionālo metožu izziņai un apgūšanai. Projektā iesaistītie partneri uzskata, ka senās amatu prasmes ir nepieciešamas, lai nodrošinātu vēsturisko ēku autentiskuma saglabāšanu, jo, ja izzudīs senās amatu prasmes, arī senās ēkas ies zudumā, jo tās vairs nebūs iespējams korekti atjaunot.

Projekta noslēdzošā aktivitāte bija restaurācijas darbnīca Kuldīgā, kurā latviešu un norvēģu amatnieki apguva praktiskās iemaņas, restaurējot Tirgus ielas 1 nama dvīņu durvis. Dalībnieki apguva zināšanas par tādām tēmām kā lēmuma pieņemšana restaurācijas darba procesā – ko darīt un ko nedarīt; koka protēžu izgatavošanas nosacījumi un metodes; rokas kokapstrādes instrumentu izmantošana nepieciešamo profilu izgatavošanai. Programmu papildināja arī lekcijas pilsētvidē un restaurētā Hoijeres viesu nama – interjera muzeja Liepājā restaurācijas procesa iepazīšana Jura Zviedrāna vadībā.

Projekta ietvaros sarīkota pieredzes apmaiņas vizīte uz Norvēģiju kultūras mantojuma saglabāšanas jomā iesaistītajiem speciālistiem no Latvijas, lai pārņemtu labās prakses pieredzi, iepazītu mantojuma saglabāšanas principus, vēsturisko ēku restaurācijas nostādnes, kā arī lai apmeklētu muzejus, gūstot ierosmi savas darbības pilnveidošanai. Savukārt, lai veicinātu jauniešu interesi par mantojuma saglabāšanu, Kuldīgā tika sarīkots mantojuma forums jauniešiem, kura ietvaros dalībnieki paši aktīvi līdzdarbojās vecpilsētas vērtību izzināšanā.

Projekts īstenots ar Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas finanšu instrumenta 2014.–2021. gada perioda Divpusējās sadarbības fonda finansiālu atbalstu 53 390 EUR apmērā.