AktualitātesIzglītība

Ekoskolu Ziemas forums

Jau devīto reizi Vides izglītības fonds organizēja izglītojošu pieredzes apmaiņas pasākumu – Ekoskolu Ziemas forumu, kas šogad notika Rīgas Rīnūžu vidusskolā no 23. līdz 25. februārim. Pasākumā piedalījās arī Kuldīgas novada Ekoskolu pārstāvji. Kuldīgas PII “Cīrulītis’’ vadītāja Inguna Krebse, vadītājas vietniece Dace Skaboviča un pirmsskolas skolotāja Endija Šverna kopā ar Ekoskolu kolēģiem un jauniešiem no visas Latvijas  piedalījās ar  vides aizsardzību un izglītību saistītās mācībās un praktiskās nodarbībās. Tika pievērsta uzmanība aktuālām tēmām – klimata pārmaiņu saiknei ar mūsu ikdienas izvēlēm pārtikas, transporta, enerģijas un ikdienas ieradumu jomās, vides piesārņojumam, aprites ekonomikas principiem un to praktiskai īstenošanai ikdienā, bioloģiskās daudzveidības izzušanas iemesliem un nepieciešamajām rīcībām. Nodarbības vadīja pārstāvji no Latvijas Dabas fonda, Zero Waste Latvija, Latvijas Ornitoloģijas biedrības, Pasaules Dabas fonda, biedrības ‘’Zaļā brīvība’’, Rīgas Tehniskās universitātes Zinātnes un inovāciju centra, Elektrum, Latvijas Universitātes, Dabas aizsardzības pārvaldes, Piedzīvojuma gara, Deep White, Loesje Latvija un citi.

Foruma trīs dienu programmā bija daudzveidīgas izglītojošas un interaktīvas vides nodarbības, atraktīvi komandu uzdevumi un saliedēšanās aktivitātes, pieredzes apmaiņas sesijas. Katra iestāde varēja dalīties ar savu Labās prakses piemēru. PII “Cīrulītis” rādīja, kā darbojoties projektā “No atkritumiem uz resursiem”,  bērniem tiek attīstīta pilsoniskā līdzdalība, mācot būt atbildīgiem par apkārtni un rīkoties videi draudzīgi.

2024.gadā starptautiski tiek svinēta Ekoskolu 30 gadu jubileja, un foruma organizatori bija sagādājuši dalībniekiem, ne vienu vien pārsteigumu.

 Ekoskolu programma ir viena no visaptverošākajām un populārākajām vides izglītības pieejām pasaulē. Ekoskolu programmā Latvijā šobrīd darbojas 199 izglītības iestādes (no pirmsskolām līdz pat augstskolām), bet visā pasaulē programmā ir iesaistītas 48 700 izglītības iestādes 73 valstīs.