Aktualitātes

Valentīndienā Kuldīgā jāvārdu teiks seši pāri

Visu Mīlētāju jeb Svētā Valentīna dienā – 14. februārī –  Kuldīgas novada Dzimtsarakstu nodaļā laulību nolēmuši reģistrēt seši pāri. Daļa no mīlētājiem svinīgo solījumu dos draugu un ģimenes lokā šarmantajā Kuldīgas Rātsnama zālē, bet daļa priekšroku devuši klusākai ceremonijai liecinieku klātbūtnē.

“Tradīcija laulību slēgt tieši Valentīndienā mūsu pusē ienāk lēnām – šis būs tikai otrais gads, kad pāriem ir vēlme laulāties mīlētāju dienā – 14. februārī. Biežāk esam novērojuši, ka pāri nāk pieteikties uz laulības reģistrāciju pēc bildinājuma, kas izteikts tieši Valentīndienā.” Saka Dzimtsarakstu nodaļas vadītājas pienākumu izpildītāja Ina Hercenberga.

Novērots, ka laulību ceremonijai bieži tiek piemeklēti maģiskie datumi – tādi, kuros dominē kāds konkrēts cipars, datums no abām pusēm lasāms vienādi vai saskaitot visus ciparus kopā, veidojas kāds īpašs skaitlis. Tāpat nereti kāzu datums tiek izvēlēts, vadoties pēc astrologa vai numerologa rekomendācijām. “Latvijas simtgades gadā aktuāls bija 8. un 18. datums – 2018. gada 8. augustā Kuldīgā salaulājās 10 pāri. Vīrieši biežāk kā sievietes dod priekšroku īpašiem skaitļiem – vai nu vēlas izcelt savas jaunās ģimenes laimīgo skaitli, vai arī tādu, kuru vienkārši vieglāk atcerēties.” Tā I. Hercenberga.

Lai arī laulības tiek slēgtas Valentīndienā, tomēr vasara (no maija līdz septembrim) Kuldīgas novadā nemainīgi ir karstākais kāzu laiks – pērn jūnijā jāvārdu viens otram teica 34, jūlijā – 62, bet augustā 81 pāris.

“Iesniegumu laulību reģistrācijai var iesniegt ne ātrā kā sešus mēnešus pirms, un ne vēlāk, kā mēnesi pirms izvēlētā kāzu datuma. Arvien biežāk iezīmējas tendence jaunajiem pāriem svinību vietu, frizieri, fotogrāfu jau sarunāt pirms iesnieguma uzrakstīšanas Dzimtsarakstu nodaļā. Tā ir visai riskanta prakse, jo var gadīties, ka izvēlētais datums un laiks jau ir aizņemts un nav pieejams. Tāpēc silti iesakām laicīgi rakstīt iesniegumu laulības reģistrācijai, lai saskaņotu ceremonijas datumu un laiku” norāda Dzimtsarakstu nodaļas vadītājas pienākumu izpildītāja.