AktualitātesPašvaldībaSvarīgi

Apstiprināts Kuldīgas novada pašvaldības budžets 2024. gadam

Ceturtdien, 25. janvārī, Kuldīgas novada domes deputāti apstiprināja Kuldīgas novada pašvaldības 2024. gada budžetu, kurā atlikums uz gada sākumu ir 2,8 miljoni eiro, ieņēmumi plānoti 47,8 miljonu eiro apmērā, bet izdevumi 50,7 miljonu eiro apmērā.  

“Lai sabalansētu iespējas un vajadzības, šā gada budžeta veidošana bija īpaši sarežģīta – to ietekmē minimālās algas kāpums un pedagogu darba samaksas paaugstināšanās, kā arī sociālo pakalpojumu izmaksas un jaunie pakalpojumi. Par prioritāti esam izvirzījuši līdzšinējā atbalsta saglabāšanu iedzīvotājiem, uzņēmējdarbības attīstību, ilgtspējīgu vidi pilsētā un pagastos, izglītības nozares stiprināšanu un iestāžu mācību vides uzlabošanu, kā arī kultūras vērtības un mantojuma saglabāšanu. Tai pat laikā esam raduši iespēju budžetā iestrādāt ieceres, kuras novada iedzīvotāji ir gaidījuši – Kuldīgas novada Bērnu un jauniešu centra un Kuldīgas kultūras centra  pārbūvi, 1905. gada parka attīstību vecpilsētā, Ventas upes kreisās krasta takas izveidi no Mākslas dienu parka līdz Melnai Kolkai, Skrundā – skolas ēkas pārbūves projektēšanu, kā arī pilskalna un tam piegulošās teritorijas attīstības koncepcijas izstrāde. Alsungā – iecerēts izbūvēt apgaismojumu Ziedlejas estrādē, labiekārtot Vilgāles ezera pludmali un izbūvēt pontonu laipu, Padurē ierīkot sporta laukuma un citus.” saka Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inese Astaševska.

Budžets ir sabalansēts

 2024. gada budžets ir sabalansēts un bez deficīta – plānotie ieņēmumi (47,8 miljoni EUR) kopā ar uzkrātajiem naudas līdzekļiem, kā arī saņemamajiem un atmaksājamiem aizņēmumiem nosedz plānotos izdevumus 50,7 miljonu EUR apmērā. Šī gada budžets vērtējams kā iepriekšējos gados uzsākto aktivitāšu turpinājums, mērķtiecīgi turpinot Eiropas Savienības fondu piesaisti un sociālo pakalpojumu nodrošināšanu.

Pamatbudžeta ieņēmumi šogad plānoti par 2,1 miljoniem mazāk nekā sākotnēji bija plānots 2023. gadā. Nodokļu ieņēmumi ir būtiskākais pašvaldības ieņēmumu avots – šogad ieņēmumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa plānoti 19,4 milj., kas ir 40,65 % no kopējiem pašvaldības ieņēmumiem. Nekustamā īpašuma nodokļa maksājumos paredzēts iekasēt 2,61 miljonus eiro.

Būtisks novada ieņēmumu avots ir valsts budžeta dotācijas un Eiropas Savienības līdzfinansējums projektiem. Pašvaldība no valsts budžeta mērķdotācijās un dotācijās saņems 22,3 miljonus EUR – 2,97 miljonus eiro mazāk nekā pagājušajā gadā. Vislielākie transfertu ieņēmumi plānoti no valsts budžeta 21,9 miljonu EUR apmērā –  mērķdotācijās pedagogu atalgojumam, speciālo izglītības iestāžu uzturēšanai, 1.-4. klašu brīvpusdienām, interešu izglītībai, pašvaldības autoceļu uzturēšanai un projektu realizācijai, sociāliem pabalstiem un asistentiem, Ukrainas civiliedzīvotāju ēdināšanai un izmitināšanai, veselības aprūpes pakalpojumiem Rudbāržos, Nīkrācē un Padurē, projektam “Latvijas skolas soma”, māksliniecisko kolektīvu vadītāju atalgojumam un klientu apkalpošanas centru uzturēšanai.

Ieņēmumi no Eiropas Savienības fondu un pārējo ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansētajiem projektiem plānoti 1.18 miljonus EUR apmērā. Pašvaldības budžetā saņemtā dotācija no finanšu izlīdzināšanas fonda – 8,6 miljoni EUR.

2024. gada pamatbudžeta kopējie izdevumi ir plānoti 50,7 miljoni EUR – salīdzinājumā ar 2022. gada, tie ir samazinājušies par 7,1 miljonu. Valstī 2024. gadā tika palielināta minimālā atlīdzība no 620 EUR uz 700 EUR mēnesī, attiecīgi palielinājušās arī atlīdzības izmaksas par 239, 6 tūkstošiem EUR.

Pašvaldības izdevumu apjomu būtiski ietekmē aizņēmumu procentu likmju pieaugums, sastādot izmaksu palielinājumu 840 tūkstošiem EUR un  algu kāpums – tas salīdzinot ar pagājušo gadu, palielinājies par 2,13 milj., t.sk.  atlīdzība izglītībai no mērķdotācijām un arī sociālajā jomā sociālajiem pabalstiem 68 tūkst. EUR.

Atbalsts ģimenēm: brīvpusdienas un rotaļu laukumi pagastos

2024. gada budžeta galvenā prioritāte, tāpat kā iepriekšējos, ir novada iedzīvotāju labklājība un drošība. Atbalstot jaunās ģimenes, arī šogad pašvaldība tām izmaksās jaundzimušā pabalstu, ģimenes, kuru bērniem pusotra gada vecumā nepietiek vietas pašvaldības bērnudārzā, varēs saņemt pašvaldības līdzfinansējumu licencētas aukles pakalpojumu apmaksai. Licencētu aukļu līdzfinansējumam pašvaldība plānojusi 72 919 EUR.

Neskatoties uz būtisko izmaksu pieaugumu, arī šogad pašvaldība nodrošinās siltas pusdienas visiem skolēniem no 5. līdz 12. klasei, pirmsskolas vecuma bērniem, kuri apgūst obligāto pirmsskolas programmu, kā arī segs pusi no summas, kas nepieciešama brīvpusdienām 1.–4. klašu skolēniem – otru pusi finansē valsts. Meklējot iespējas, kā ietaupīt budžeta līdzekļus, pašvaldība rosinājusi sakārtot brīvpusdienu sistēmu, veicinot vecāku līdzatbildību savlaicīgi atteikt pusdienas, ja skolēns mācību iestādi neapmeklē.

Skolēni un tehnikuma audzēkņi, kā ierasts, arī šogad varēs izmantot sabiedrisko transportu bez maksas. Vasaras brīvlaikā skolēni varēs lietderīgi pavadīt laiku pašvaldības līdzfinansētās vasaras nometnēs, kā arī iegūt praktiska darba iemaņas darba praksēs pie novada uzņēmējiem.

Turpinot attīstīt ģimenei draudzīgu vidi Kuldīgas novadā, plānota 7 rotaļu laukumu atjaunošana Kuldīgas pilsētā –  (Dzintaru ielā 9, Virkas ielā 22A, Ķelšu ielā) un Alsungas, Rudbāržu, Kurmāles, Ēdoles pagastos.  Iecerēts realizēt arī rotaļu elementu atjaunošanu Nīkrācē un Rudbāržos, uzstādīt jaunus rotaļu elementus Snēpelē un Rendā, bet Padurē izveidot sporta laukumu pie jaunajām mājām.

Tāpat kā līdz šim – arī šogad Kuldīgas novada pašvaldība sniegs atbalstu arī Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri Krievijas iebrukuma dēļ mājvietu raduši Kuldīgas novadā.

Atbalsts senioriem: līdzfinansējums pansionātiem un svētku pabalsts represētajiem

Sociālai nodrošināšanai 2024. gadā plānoti vairāk nekā 5 miljoni eiro, kuros iekļauti sociālo pabalstu izdevu­mi, sociālās attīstības projektu īstenošana, kā arī pašvaldības aģentūras “Sociālais dienests” un Kuldīgas novada bāriņtiesas darba nodrošināšana.

Arī 2024. gadā nestrādājošie Kuldīgas novadā deklarētie seniori, kuri vecāki par 73 gadiem, varēs izmantot iespēju par 60 EUR gadā braukt sabiedriskajā transportā Kuldīgas novada teritorijā bez maksas. Savukārt 75., 80., 85., 90. un katrā nākamajā dzimšanas dienā līdz 99 gadu vecuma sasniegšanai seniori saņems pabalstu 40 EUR apmērā, bet pabalstu 150 EUR apmērā 100 gadu un katrā nākamajā dzimšanas dienā. Tāpat 150 EUR no pašvaldības dāvanā saņems “zelta pāri”, kuri svin nozīmīgas kāzu gadadienas un laulībā pavadījuši 50, 55, 60, 65 vai 70 gadus.

Pašvaldība turpinās atbalstīt se­niorus, piedāvājot un līdzfinansējot aprūpes mājās, dienas centra un pansionāta pakalpojumu, tai skaitā piešķirot pašvaldības dotāciju Kuldīgas slimnīcai pakalpojumiem Skrundā, Valtaiķos un Kuldīgā.

Pašvaldība finansiāli atbalsta arī politiski represētās personas, nodrošinot iespēju ik gadu novembrī saņemt svētku pabalstu. Pabalsta apmērs vienai personai ir 50 EUR.

Būtiski paplašinot sociālo pakal­pojumu klāstu, novada iedzīvotājiem pieejamas pakalpojumu sniegšanas vietas – grupu dzīvokļi iedzīvotājiem ar garīga rakstura traucējumiem Leona Paegles ielā 12, Kuldīgā un Dīķu ielā 1, Dzeldā, Nīkrāces pagastā, kā arī dienas ap­rūpes centrs pilngadīgajiem ar garīga rakstura traucējumiem un specializētās darbnīcas Liepājas ielā 14, Kuldīgā un Torņa ielā 6, Dzeldā, Nīkrāces pagastā.

Pašvaldība turpinās darbu pie mājokļa vides pieejamības nodro­šināšanas cilvēkiem ar invaliditāti Kuldīgas novadā. Tiks uzsākta jaunas daudzdzīvokļu mājas Planī­cas ielā 12A, Kuldīgā, projektēšana sociāli un ekonomiski mazaizsargātām personām.

Atbalsts iedzīvotāju pilsoniskajai aktivitātei: “Darīsim paši” un pagalmu labiekārtošanas konkurss

Pašvaldība turpinās atbalstīt iedzīvotāju pilsonisko aktivitāti, līdzfinansējot iniciatīvas konkursā “Darīsim paši”, kuram šogad paredzēts finansējums 34 400 EUR apmērā, kā arī daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pagalmu labiekārtošanas konkursā 50 000 EUR. Budžetā ietverts līdzfinansējums sociālajām, kultūras un sporta biedrībām, kā arī “LEADER” sabiedriskā labuma projektiem.

Atbalsts iedzīvotāju veselībai: stipendija ģimenes ārstiem – rezidentiem

Projekta “Veselības veicināšanas un slimību profilakses pakalpojumu pieejamības uzlabošana Kuldīgas novada iedzīvotājiem” ietvaros pašvaldība turpinās piedāvāt aktivitātes un nodarbības veselības veicināšanai. Lai nodrošinātu veselības aprūpes pieejamību un motivētu jaunos ģimenes ārstus pēc mācībām darba gaitas turpināt Kuldīgas novadā, pašvaldība ar stipendijām turpinās atbalstīt ģimenes ārstus rezidentus, topošos Kuldīgas slimnīcas ārstus un pedagogus, paredzot finansējumu 55 200 EUR.

Uzņēmējdarbības attīstība: infrastruktūras izbūve un vērienīgi pasākumi

Uzlabojot infrastruktūru un sniedzot atbalstu uzņēmējiem, noslēgsies ERAF projekts “Kuldīgas pilsētas austrumu daļas degradēto teritoriju infrastruktūras sakārtošana uzņēmējdarbības attīstībai”. Projekta ietvaros veikti būvdarbi Virkas kvartālā: Lapegļu, Tehnikas, Virkas, Īsās un Akmens ielās, padarot tās ērtākas gājējiem, velosipēdistiem un autovadītājiem. Tiks uzsākts darbs pie Pasta ielas un Jelgavas ielas posma no Pasta līdz Mucenieku ielai un Skolas ielas pārbūves projektēšana, kā arī Kuldīgas pilsētas dienvidu daļas infrastruktūras sakārtošana uzņēmējdarbības attīstībai otrā kārta: Zirņu un Rudzu ielas izbūve. Arī šogad līdzekļi tiks ieguldīti pašvaldības autoceļu atjaunošanai pagastos.

Pašvaldība turpinās rīkot konkursu “Kuldīgas novada Uzņēmēju un amatnieku gada balva”, uzņēmēju dienu lauksaimniekiem un uzņēmēju brokastis, kā arī Restorānu nedēļu “Taste Kuldīga”. Tāpat uzņēmējdarbības attīstībai sadarbosies ar LIAA un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru.

Notiks starptautiski un novada uzņēmējiem nozīmīgi pasākumi, tostarp WRC Pasaules rallija čempionāts “Tet Rally Latvija”  un citi.

Ieguldījumi izglītības iestāžu mācību vides uzlabošanā

 Izglītības nozarei izdevumi plānoti 23 437 062 EUR apmērā – to skaitā Izglītības pārvaldes, Digitālo inovāciju centra, pirmsskolas izglītības iestāžu uzturēšanai, vispārizglītojošo skolu uzturēšanai, skolēnu ēdināšanai, mūzikas, mākslas, sporta skolu un Viduskurzemes pamatskolas attīstības centra uzturēšanai un izglītības attīstības projektiem.

Šogad plānots pabeigt Kuldīgas Bērnu un jauniešu centra rekonstrukciju 1 590 314 EUR. Tiks uzsākta projektēšana ēku pārbūvei un energoefektivitātes uzlabošanai Virkas ielā 13 un 15 Kuldīgā, V. Plūdoņa Kuldīgas vidusskolas ēdināšanas bloka atjaunošanai un pārbūvei, kā arī Indriķa Zeberiņa Kuldīgas pamatskolas vecā korpusa jumta konstrukciju nomaiņai.

Šogad plānoti rekonstrukcijas darbi Skrundas pamatskolā, ēkas atjaunošanas projektēšanai novirzot 33 tūkstoši eiro, kā arī turpināsies Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma tehnoloģiju centra pārbūve Kalpa ielā 1, Kuldīgā.

Iecerēts uzsākt trīs sporta stadionu pārbūves projektēšanu – Alsungā, Skrundā un A. Grundmaņa stadionam Kuldīgā. Skrundas un Alsungas skolēnu pārvadāšanai pašvaldība iegādāsies divus bezemisiju autobusus un izveidos uzlādes staciju, kā arī tiks papildināts Kuldīgas Centra vidusskolas mācību vides aprīkojums.

Ieguldījums labākai dzīves videi pilsētās un pagastos

Turpinot veidot patīkamu dzīves vidi Kuldīgas novadā, iecerēts projektēt Briežu ielas un Zaķu ielas izbūvi un Ielai piegulošo grāvju izbūve Krasta ielā, Vidus ielā, Ventas ielā un Jaunsaimnieku ielā Kuldīgā, kā arī uzlabot gājēju pārejas Mucenieku, Jelgavas un Piltenes ielām Kuldīgā. Tiks uzsākti projektēšanas darbo pie Stāvlaukuma  izbūves Pētera ielā 10 pie Smilšu ielas 5 Kuldīgā.

Pilnveidojot Kuldīgas novada infrastruktūru un apgaismojuma kvalitāti, pašvaldība piesaistījusi finansējumu plašai pārejai uz energoefektīvāko LED apgaismojumu Kuldīgas un Skrundas pilsētā plānotais finansējums  430 453 EUR, kā arī Ēdolē un Mežvaldē. Piesaistot Aizsardzības ministrijas finansējumu, turpinās pārgājienu maršruta “Kalpaka ceļš” izveide. Turpinās ERAF projekta “Kompleksu infrastruktūras izveides un biotopu apsaimniekošanas pasākumu īstenošana dabas liegumā “Ventas ieleja” infrastruktūras izveide un biotopu apsaimniekošana pasākumi dabas liegumā “Ventas ieleja”.

Līdzās infrastruktūras uzlabošanai un lauku ceļu sakārtošanai, Kuldīgas novada pagastos plānoti dažādi attīstības un vides labiekārtošanas projekti. Skrundas pilsētas attīstības projektiem budžetā iezīmēti 130 tūkstoši eiro. Turpināsies Raiņa ielas no Upes ielas līdz Skrundas pilsētas administratīvajai robežai ietves izbūve ar apgaismojumu, kā arī Skrundas pilskalna un tam piegulošās teritorijas attīstības koncepcijas izstrāde. Skrundā plānoti vairāki projektēšanas darbi – Kuldīgas ielā līdz dzelzceļam, Celtnieku ielas atjaunošana un pārbūve, Raiņa ielas ietves pārbūve 2. posmā no Pērkona ielas līdz Amatnieku ielai, kā arī ēkas Raiņa ielā 11 pārbūve energoefektivitātes uzlabošanai.

Kurmāles pagastā plānota Vilgāles ezera pludmales labiekārtošana un pontonu laipas izbūve, bet Priedainē – līdzfinansēt  gājēju ietves izbūvi. Īvandē plānota pastaigu takas pie Īvandes muižas labiekārtošana. Pelčos pie Pelču pils iecerēts atjaunot āra trenažierus, bet Laidu pagastā plānota Laidu pils kompleksa labā spārna jumta atjaunošanas darbu dokumentācijas izstrāde. Raņķos iecerēts uzlabot  “Ģimenes centra” zāles apsildes sistēmu, Kabilē atjaunot Kultūras nama skatuves grīdu un estrādi, Vārmē – nomainīt grīdu brīvdabas estrādē “Liepu birzs” Alsungā aktuāla Ziedlejas estrādes apgaismojuma izbūve, Gudeniekos zāles pļāvēja traktora iegāde, Turlavā Kultūras nama ieejas mezgla atjaunošana.

Atbalsts kultūrai un mantojuma saglabāšanai

2024. gadā finansējums plānots kultūras pasākumu, kultūras mantojuma saglabāšanai, muzeju darbības nodrošināšanai, izstāžu rīkošanai un bibliotēkas darbībai, kultūras iestāžu uzturēšanai un pašdarbības māksliniecisko kolektīvu izdevumiem vairāk nekā 5 miljonu eiro apmērā.

Sadarbībā ar Liepājas valstspilsētu un Dienvidkurzemes novada pašvaldību, norit gatavošanās “Eiropas kultūras galvaspilsēta 2027.” Turpinās Kuldīgas Kultūras centra ēku un pagalma pārbūves un atjaunošanas.

Arī šogad notiks novadnieku un pilsētas viesu iemīļoti festivāli –   “Lido zivis,” Hercoga Jēkaba gadatirgus arī Muzeju nakts pasākumi, koncerts “Suitu talanti” un plašas Miķeļdienas svinības Alsungā, Mājas kafejnīcas dienas suitos un pilsētas svētku svinības Skrundā. sadarbībā ar “Latvijas nacionālo karavīru biedrību” tiks rīkots metu konkurss par piemiņas vietu nacionālajiem partizāniem Kabilē.

Tāpat kā līdz šim, arī šogad pašvaldība lielu vērtību pievērsīs Kuldīgas vecpilsētas sakārtošanai un vēsturisko ēku atjaunošanai. 2024. gadā pašvaldība līdzfinansēs vecpilsētas ēku un valsts kultūras pieminekļu glābšanas programmu, kas ļauj ēku īpašniekiem saņemt atbalstu to sakārtošanai, šim mērķim paredzēti 120 tūkstoši eiro. Notiks logu apkopes akcija Kuldīgas vecpilsētas iedzīvotājiem, bet daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pagalmu labiekārtošanai tiks paredzēts atbalsts 50 tūkstošus eiro apmērā.

Budžeta izdevumi 2024. gadā:  50 753 692 EUR, tai skaitā:

  1. Izglītībai – 23 437 062 € (46,18%)
  2. Pašvaldības teritoriju attīstībai un mājokļu apsaimniekošanai – 8 996 380 € (17,73%)
  3. Kultūrai un sportam – 5 376 849 € (10,59%);
  4. Sociālajai aizsardzībai – 5 407 702 € (10,65%)
  5. Vispārējiem vadības izdevumiem – 4 226 111€ (8,33%)
  6. Ekonomiskajai darbībai (autoceļu fonds un tūrisms, Būvvalde) – 2 580 137 € (5,08%)
  7. Sabiedriskajai kārtībai un drošībai – 526 100 € (1,04%)
  8. Vides aizsardzībai – 160 306 € (0,32%)
  9. Veselībai – 43 045 € (0,08%)

Pamatbudžeta ieņēmumi 2024. gadā: 47 887 901 EUR:

  1. Nodokļu ieņēmumi– 22 168 905 (46%), t.sk.

1.1. Iedzīvotāju ienākuma nodoklis –  19 465 262 EUR ;

1.2. Nekustamā īpašuma nodoklis –   2 612 143 EUR;
1.3. Nodokļi par pakalpojumiem un precēm –  91 500 EUR (t.sk. azartspēļu nodoklis 6 500 EUR un dabas resursu nodoklis 85 000 EUR);

  1. Nenodokļu ieņēmumi– 1 710 721 EUR (4%), t.sk.

2.1. Procentu  ieņēmumi no īpašuma pārdošanas – 30 000 EUR;
2.2. Valsts (pašvaldību) nodevas un kancelejas nodeva – 42 791 EUR;
2.3. Naudas sodu un sankciju ieņēmumi –   43 500 EUR;
2.4. Pārējie nenodokļu ieņēmumi –  111 830 EUR;
2.5. Ieņēmumi no pašvaldības īpašuma pārdošanas un mantas realizācijas –  1 400 000 EUR;

  1. Ieņēmumi no budžeta iestāžu sniegtajiem maksas pakalpojumiem un citi pašu ieņēmumi– 1,68 miljoni eiro

3.1. Ieņēmumi par izglītības pakalpojumiem(t.sk.ēdināšanas un līdzfinansējuma) – 565 568 EUR;
3.2. Ieņēmumi dokumentu izsniegšanu, nomu un īri, komunālajiem pakalpojumiem – 1 082 351 EUR;
3.3. Citi neklasificētie ieņēmumi(projektu finansējums) –   30 952 EUR;

  1. Transfertu ieņēmumi– 22,33 miljoni EUR t.sk.

4.1. Valsts budžeta transferti(t.sk. mērķdotācijas izglītībai un autoceļu uzturēšanai, ES un valsts budžeta finansējums, PFIF dotācija) – 21 964 404 EUR;
4.3. Pašvaldību saņemtie transferti no citām pašvaldībām –   365 000 EUR.