Aktualitātes

Kuldīgas ceļš uz UNESCO – pašvaldība dalās pieredzē ar sadraudzības pilsētu Gruzijā

Ceturtdien, 14. decembrī, Kuldīgas novada pašvaldība viesos uzņēma delegāciju no sadraudzības pilsētas Mchetas Gruzijā – mēra galveno padomnieku Levanu Eliašvili (Levan Eliashvili), pašvaldības izpilddirektoru Iļju Jiškariani (Ilia Jishkariani), kā arī Mchetas Kultūras mantojuma un tūrisma attīstības centra vadītāju Revazi Mamulašvili (Revaz Mamulashvili).

Draudzības saites Kuldīgas un Mchetas starpā ilgst jau vairāk nekā 30 gadus – to laikā pašvaldības pārstāvji vairākkārt viesojušies viens pie otra. Šoreiz kolēģu vizītes mērķis bija iepazīt Kuldīgas vecpilsētas pārvaldības principus, ceļu uz UNESCO, kā arī paveikto restaurācijas un iedzīvotāju iesaistes jomā. Mcheta 1994. gadā uzņemta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā un šobrīd strādā pie pilsētas pārvaldības plāna, tāpēc vēlas apgūtu labās prakses piemērus no Kuldīgas novada pašvaldības. Gruzija arvien apņēmīgāk cenšas tuvoties Eiropas Savienībai, tāpēc viens no sarunas tematiem bija arī Latvijas dalība ES un būtiskākie ieguvumi.

Kolēģus silti uzņēma Kuldīgas novada domes vadība – priekšsēdētāja Inese Astaševska, priekšsēdētājas vietnieks Artis Roberts, Kultūras nodaļas vadītāja Dace Reinkopa, kā arī vecpilsētas pārvaldības speciāliste Sintija Vītoliņa. Kuldīgas novada pašvaldības vadība iepazīstināja ar novada attīstības projektiem, tūrisma un uzņēmējdarbības rādītājiem, kā arī vecpilsētas pārvaldības plānu, kā arī ceļu līdz UNESCO Pasaules mantojuma statusam.

Divu dienu garajā vizītē delegācija ne tikai iepazīs vecpilsētu, Kuldīgas novada muzeja atvērto krājumu un novadpētniecību, bet arī uzklausīs Kuldīgas novada būvvaldes pieredzi starptautiskajā sadarbībā ar ICOMOS un UNESCO ekspertiem. Tāpat būvvaldes vadītāja Jana Jākobsone iepazīstinās ar būvvaldes iesaisti ēku apsaimniekošanas uzraudzībā un finansējuma piesaistes iespējām. Viesi apmeklēs arī Kuldīgas restaurācijas centru, Tūrisma informācijas centru, Digitālo inovāciju centru, Adatu fabriku, Kuldīgas novada pašvaldības kultūras nodaļu. Savukārt ar novada plānošanas un attīstības projektiem un finansējuma piesaistes iespējām viesus iepazīstinās Kuldīgas attīstības aģentūras vadība.