AktualitātesKultūra

Ar pasākumu Kuldīgā aizsāks Digitālās bibliotēkas atklāšanas ciklu Latvijas reģionos

9. novembrī ar pirmo pasākumu Kuldīgā tiks aizsākts Digitālās bibliotēkas atklāšanas pasākumu cikls Latvijas reģionos. Pasākums notiks plkst. 10.00–16.30 Kuldīgas Mākslas namā (Kuldīgā, 1905. gada ielā 6), tajā piedalīsies Kurzemes muzeju, bibliotēku un citu atmiņas institūciju darbinieki.

Pasākumā uzstāsies Digitālās bibliotēkas veidotāji no Latvijas Nacionālā arhīva, Latvijas Nacionālās bibliotēkas, Kultūras informācijas sistēmu centra un Kultūras mantojuma pārvaldes, kā arī Kuldīgas un Saldus bibliotēku un Kurzemes Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes pārstāvji. Pasākums noslēgsies ar paneļdiskusiju.

Digitālā bibliotēka (digitalabiblioteka.lv) ir pieeja Latvijas arhīvu, muzeju, bibliotēku, organizāciju, kopienu un privātpersonu uzkrātajiem attēliem, dokumentiem, periodiskajiem izdevumiem, grāmatām, kartēm, muzeju priekšmetiem, gleznām, notīm, kinofilmām, skaņas un video ierakstiem. Kopā šobrīd atrodamas vairāk nekā 3,8 miljonu digitālās vienības par jebkuru tēmu.

Digitālās bibliotēkas saturu veido vērtības no vairāk nekā 500 partneru krājumiem un kolekcijām no visas Latvijas un pasaules.

Latvijas Nacionālā bibliotēka apvieno digitālo saturu Digitālajā bibliotēkā un pārvalda Digitālā kultūras mantojuma platformu. Digitālās bibliotēkas vadošie partneri ir Latvijas Nacionālais arhīvs, Kultūras informācijas sistēmu centrs, Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde un Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Digitālās bibliotēkas vietnes izveidošanu līdzfinansēja Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Latvijas valsts. No 2017. līdz 2022. gadam Latvijas Nacionālā bibliotēka kopā ar Latvijas Nacionālo arhīvu, Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi un Kultūras informācijas sistēmu centru realizēja projektus “Kultūras mantojuma satura digitalizācija (1. kārta)” un “Kultūras mantojuma satura digitalizācija (2. kārta)”, kuru rezultātā ir tapusi Digitālā bibliotēka.