AktualitātesIzglītība

V.Plūdoņa Kuldīgas vidusskolas skolēni piedalās dažādās izglītojošās aktivitātēs

V. Plūdoņa Kuldīgas vidusskolas komanda piedalās finālā Grindex gudrinieku čempionātā

18. oktobrī, pārvarot pusfinālu tiešsaistē, viena no divām V. Plūdoņa Kuldīgas vidusskolas (VPKV) komandām “Trešais ātrums” iekļuva finālā Grindex gudrinieku čempionātā. Komandas sastāvu veidoja Lauris Eglītis, Kintija Ivanova, Roberts Serpāns. Savukārt 19. oktobra pēcpusdienā VPKV komanda “Trešais ātrums” ar mazām izmaiņām sastāvā (Kintija, Roberts un Dana Daškeviča) skolotājas Lindas Reimanes vadībā devās uz Apollo Vintage zāli Rīgā.

Skolnieces par pasākumu izsakās atzinīgi. Kintija saka: “Pasākums deva iespēju uzzināt jaunas lietas. Guvu lielāku pārliecību šāda tipa konkursos”. Arī Dana atzīst, ka konkurss deva iespēju iemācīties un uzzināt jaunas lietas. “Konkurss šķita interesants un bija emociju pilns,” viņa piebilst. Abas meitenes un Roberts arī turpmāk labprāt piedalītos šādos konkursos un izmantotu skolotāju piedāvātās iespējas.

Skolotāja Linda Reimane: “”Grindex” piedāvātā iespēja bija vērtīgs un interesants pasākums skolēniem. Lietā tika liktas ķīmijas, bioloģijas, fizikas un matemātikas zināšanas. Vajadzēja risināt dažādus loģikas uzdevumus. Spraigi cīnījāmies par katru punktu, un man ir liels prieks, ka mūsu skolēni spēja sevi pierādīt un satikties finālā ar labākajām šī konkursa komandām no visas Latvijas. Strādāsim tālāk un noteikti piedalīsimies vēl kādā konkursā. Paldies visiem par atsaucību!”

V. Plūdoņa vidusskolā šogad aktīvi savu darbību uzsākusi EP jauno vēstnieku skola

Rudens cēliens bijis pasākumiem bagāts. Skolā notikuši dažādi konkursi, radošās aktivitātes un pasākumi. 23. oktobrī Rīgas Valsts 2. ģimnāzijā notika EP Vēstnieku skolas mācību gada svinīgās atklāšanas pasākums ar lekcijām jauniešiem un Eiropas Parlamenta (EP) deputātu līdzdalību. Šogad galvenā tēma ir Eiropas vēlēšanas 2024. gada 8. jūnijā.

Karjeras nedēļa V.Plūdoņa Kuldīgas vidusskolā

No 16. līdz 20.oktobrim V.Plūdoņa Kuldīgas vidusskolā norisinājās karjeras nedēļa tematikā “Tavs prasmju portfelis”, aktualizējot dažādu prasmju nozīmi personīgajā un profesionālajā attīstībā. Mācību stundās akcentēja caurviju prasmes, to nozīmi katrā profesijā.

19. oktobrī 1. – 3. klasēs norisinājās citādā mācību diena “Klikšķis”. Stāstniece Liesma Lagzdiņa atskatījās bērnībā, stāstot par senām profesijām – plostnieku, ormani, vešerieni. Dienas gaitā tika izmēģināti dažādi amati, izausts klases kods.

Nedēļas garumā sākumskolēni iepazina vecāku profesijas. Pie 1.a klases skolēniem un audzinātājas Inetas Kronbergas viesojās Karlīnas, Adriana, Helēnas, Melindas vecāki, lai pastāstītu par savām profesijām. Skolēni iepazina friziera, vizuālās komunikācijas speciālista, radiologa un automašīnas virsbūvju pulēšanas speciālista profesijas.

1.b klasē viesojās Ances mamma, pastāstot par neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) lietvedes profesiju, un Valtera tētis, kurš pastāstīja par preču izplatītāja profesiju. Skolēni iepazina un guva dažādas prasmes, kuras noderēs gan skolā, gan, apgūstot savu izvēlēto profesiju. Skolēni kopā ar audzinātāju Ilonu Incenbergu devās arī pie Roberta vecākiem uz Kuldīgas Tehnoloģiju un Tūrisma tehnikumu, kur varēja darboties praktiski – slīpēt ar smilšpapīru, urbt, noklāt ar lineļļu, tādējādi, izgatavojot atslēgas piekariņu, kā arī ietērpties cepēja formā un mīcīt, dalīt un velt mīklu, lai pagatavotu biezpiena kliņģerus.

19.oktobrī 3.a klase ar audzinātāju Lāsmu Balodi viesojās Kurzemes Radio, kur iepazina radio profesijas. Par radio stāstīja Dace Blūma, Annas mamma. Skolēni ielūkojās ierakstu studijā, izmantoja austiņas, mikrofonus, noklausījās savas balsis pārveidotās versijās.

3.b klase devās uz Kuldīgas pašvaldības policiju un zobārstniecību “Goldingen Dental”, ielūkojoties šo profesiju pārstāvju ikdienā un uzdodot sev interesējošos jautājumus.

2.c klases skolēni veidoja profesiju grāmatiņas, aprakstot iepazītās profesijas, par kurām stāstīja vecāki. 19.oktobra Rīta aplī Emīlijas tētis Aivis iepazīstināja skolēnus ar karavīra – sapiera profesiju. Varēja iejusties karavīra ikdienā, ietērpjoties smagajā ekipējumā. Dizaina un tehnoloģiju stundās viesojās Ariannas mamma Anželika, skolēnus ieinteresēja par aitkopību, biškopību, varēja iejusties kā mēbeļu dizaineri un mākslinieki. 20.oktobrī, sociālo zinību stundā, pie bērniem viesojās Jana Ķirse, Gustava mamma, viņa strādā par NMPD lietvedi. Kopā ar klases audzinātāju Saivu Peskopu skolēniem tika atgādināts neaizmirst par drošību arī rudens brīvlaikā.  Stundā viesojās arī mežkopis Dainis, Artas tētis. Skolēni uzzināja, ka mežkopim ne tikai jāpārzina daba, mežs, jābūt spēcīgam, izturīgam, bet arī labi jāprot matemātika.

Paldies vecākiem par uzdrīkstēšanos, iepazīstinot skolēnus ar dažādajām profesijām!

Pašpārvaldes projekta diena

19. oktobrī, V.Plūdoņa Kuldīgas vidusskolas Skolēnu pašpārvalde iniciatīvu projekta “Kontakts” ietvaros organizēja “Pašpārvaldes projekta dienu”. Vispirms caur neformālām aktivitātēm tika iepazīta pašpārvaldes struktūra, darba specifika, rasta izpratne par dalībnieku līdzdalības nozīmi kolektīvā mērķa sasniegšanā.

Otrā daļa – pārgājiens uz “Skautu mežu”, kura ietvaros klases kolektīviem bija jāveic dažādi uzdevumi – gūtās digitālās prasmes noderēja koordinātu meklēšanā, pieturpunktos tapa tematiski kolektīvie foto.

Galapunktā projekta “Kontaks” darba grupa aicināja iesaistīties 12 aktivitāšu stacijās, kuru pamatā bija mērķis pilnveidot izpratni par vērtību un tikumu nozīmīgumu.

10.a klases skolniece Una Undīne Bliska:”Viss bija tiešām forši, kaut arī jāatzīst, ka dažbrīd bija nedaudz auksti. Priecājos, ka bija iespēja sasildīties pie ugunskura. Skolēni bija ļoti atsaucīgi un labprāt visā iesaistījās! Dīvainā kārtā, kājas pēc pārgājiena nemaz nebija nogurušas! To noteikti vajadzētu atkārtot!”

10.a klases skolēns Kristers Feldmanis atzīst: “Es beidzot izpratu, ko pašpārvalde dara un cik cītīgi dalībnieki strādā pie projektiem un citām iniciatīvām. Šī diena bija labs klases kolektīva saliedēšanās pasākums. Man ļoti patika.”

Projekta idejas autori atzīst, ka viss izdevās kā iecerēts.

“Man ir liela gandarījuma sajūta par izdarīto. Gribu pateikt lielu paldies ikvienam, kas iesaistījās projekta realizēšanā. Īpašs paldies pašpārvaldes koordinatorei Sangritai Upeniecei. Bez viņas šī ideja būtu palikusi kā nerealizēts sapnis,” stāsta viena no projekta idejas autorēm – Laura Adrija Olševska.

Projekta realizēšanas procesā ieinteresējām jauniešus līdzdarboties un iesaistīties Skolēnu pašpārvaldes turpmākā darbībā, kā arī izzinājām komandas biedru stiprās puses, veicinājām sadarbību, attīstījām organizatoriskās prasmes un digitālo pratību, nostiprinājām saliedētību pašpārvaldes jauniešu vidū.

Paldies Kuldīgas skautu kolektīvam un Jānim Bubindusam par rasto iespēju projekta aktivitātes organizēt ainaviskā un sakoptā vidē.

Projekts īstenots Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2023.-2025. gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros.