AktualitātesPašvaldībaPadures pagasts

Sākas 68. Pasaules čempionāts aršanā

No 13. līdz 14. oktobrim Latvijā, Kuldīgā par Pasaules arāja čempiona titulu cīnīsies 40 labākie pasaules arāji no 24 valstīm, tai skaitā divi pārstāvji no Latvijas. Papildus oficiālajām sacensībām dalībniekiem, apmeklētājiem un līdzjutējiem būs iespēja apmeklēt virkni izglītojušus un izklaidējošus pasākumus bezmaksas! Visas sacensības un pasākumi notiek Kuldīgas novada, Padures pagasta, Upeskalni AB teritorijā.

68. Pasaules čempionāts aršanā ieskandināts 11. oktobrī ar svētbrīdi Kuldīgas Svētās Annas evaņģeliski luteriskajā baznīcā, kā arī svinīgo pieņemšanu pie Kuldīgas novada domes priekšsēdētājas Ineses Astaševskas. Priekšsēdētāja čempionāta organizātoriem dāvāja Kuldīgas rupjmaizi ar latvju spēka zīmēm, bet arājiem vēlēja ne tikai gūt prieku no sacensībām, bet arī iepazīt novada dabu un cilvēkus.
Oficiāli treniņi sāksies ceturtdien, 12. oktobrī un plkst. 8.00-15.00, savukārt plkst. 16.00 Pasaules čempionāta aršanā oficiālā atklāšana.

Piektdien, 13. oktobrī ikviens ir aicināts uz traktoru parādi plkst. 8.30, bet jau 10.00 sāksies pirmās sacensības rugainē. Tas nozīmē, ka arāji sacenšas uzarot divu veidu lauciņus, rugaini, kas ir nopļautu kviešu lauks, un zālāju. 14. oktobrī no plkst. 10.00 līdz 14.00 norisināsies sacensības zālājā.

“Abos sacensību posmos gan rugainē, gan zālājā ir savi izaicinājumi, lai spētu sasniegtu maksimālo punktu skaitu. Zālāja aršana prasa citādākus arkla un tā darba aprīkojuma regulāciju. Ne vienmēr labākais arājs rugainē ir labākais zālājā! Līdz ar ko – sacensības būs ļoti spraigas un emocijām bagātas”, skaidro Aigars Laurinovičs, Latvijas Arāju organizācijas valdes priekšsēdētājs un Pasaules Arāju organizācijas valdes loceklis.

Sestdien, 14. oktobrī, no 10.00 līdz 16.00 aicinām gan skolēnus, gan profesionālā tehnikuma audzēkņus, gan ikvienu citu interesentu apmeklēt arī lauksaimniecības nozari un profesiju izzinošu izstādi “Iepazīsti mūsdienu Latvijas lauksaimniecību”. Izstāde ir unikāla iespēja tuvplānā redzēt jaunākās tehnoloģijas un inovācijas lauksaimniecībā – parādīt ikvienam interesentam Latvijas lauksaimniecības un mežsaimniecības augsto tehnoloģisko līmeni, veicināt izpratni par videi draudzīgu saimniekošanu un jauniešu interesi apgūt ar nozarēm saistītās profesijas.

Sestdien, visa čempionāta laikā no plkst.10.00 līdz 16.00 ikviens aicināts iepazīt un izgaršot visu četru Latvijas novadu garšas teju 30 saimnieku piedāvājumos visas dienas garumā pasākumā “Novada garša”. Latgales, Kurzemes, Vidzemes un Zemgales saimnieces – Rūta Beirote z/s “Zutiņi”, Vija Kuļša Kotiņi, Marika Grīslīte “Bemberu” mājām Īles pusē, kā arī suitu saimniece Skaidrīte Nagliņa, šai dienā dižosies ar gardām meistarklasēm un ēdieniem, ko sauc par savam novadam raksturīgiem! Neiztrūkstoša “Novada Garšas” pasākumu pavadone ir – mūzika. Šoreiz tā vedīs no folkmūzikas līdz pat rokmūzikai!

 68. Pasaules čempionāta oficiālais noslēgums un čempiona titula ieguvēju paziņošana 14. oktobrī plkst. 15.30.

Vairāk par programmu: ŠEIT

Aktuālā informācija par 68. Pasaules čempionātu aršanā: https://www.facebook.com/world.ploughing2023

 68. Pasaules čempionātu aršanā 0rganizē Latvijas arāju organizācija, Kuldīgas novada pašvaldība, Zemkopības ministrija, World Ploughing Organisation, AMAZONE Group LV