JaunumiKultūraFotoPagasti

Ar Hercoga Jēkaba gadatirgus lustēm Kuldīga nosvin iekļaušanu UNESCO

Sestdien, 7. oktobrī, spītējot lietum, ar bagātīgu tirdziņu, gardiem ēdieniem un dzērieniem, dziesmām, dejām un citām izklaidēm kuldīdzniekus un pilsētas viesus iepriecināja nozīmīgākais rudens pasākums – Hercoga Jēkaba gadatirgus.

Šogad tas bija īpašs, jo līdzās tirgus lustēm, kuldīdznieki atzīmēja vecpilsētas iekļaušanu UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Pasākuma laikā ikvienam bija iespēja uzzināt, kādas iespējas Kuldīgai tas paver un kāds pašvaldības atbalsts ēku atjaunošanai pieejams.

“Iekļaušana UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā ir liela atzinība ne tikai Kuldīgai, bet visai Latvija. Varam būt lepni, jo Kuldīgas novads ir vienīgais Latvijā, kurā ir divas UNESCO Pasaules mantojuma vietas –materiālā – Kuldīgas vecpilsētā un nemateriālā – suitu kultūrtelpa. Svētki par godu šim notikumam mūsu tradicionālā Hercoga Jēkaba gadatirgus laikā nav izvēlēti nejauši. Kurzemes – Zemgales hercogistei bija ļoti nozīmīga loma Kuldīgas vēsturē – tieši hercogistes laikā notika ievērojama Kuldīgas vecpilsētas attīstība, izveidojot pilsētas vēsturisko centru tādu, kādu to pazīstam arī šodien.  Liels paldies katram no jums, jo kopīgiem spēkiem, saglabājot, atjaunojot un attīstot vecpilsētu, mums ir izdevies panākt, ka mūsu Kuldīga arī šobrīd ir tikpat skaista, kāda tā bija pirms 400 gadiem. Tā ir vieta, kuru apbrīno visā pasaulē!” sveicot novadniekus teica Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inese Astaševska.

Pasākumā piedalījās pats Hercogs Jēkabs ar savu kundzi, bet īpašais “sūtnis” no pašas Saūda Arābijas,  ziņoja vietējiem par nozīmīgo notikumu. Līdzās domes priekšsēdētājai kuldīdzniekus un pilsētas viesus sveica arī Kuldīgas novada būvvaldes vadītāja Jana Jākobsone, kā arī Baiba Moļņika, UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre.

Kā jau ierasts, Hercoga Jēkaba gadatirgus ir tā reize, kad pilsētā sabrauc ļaudis no visiem Kuldīgas novada pagastiem – neskatoties uz lietaino laiku, tirgotāji bija pulcējušies Pilsētas dārzā, lai apmeklētājiem rādītu, ko katrs izaudzējis, pagatavojis vai kā prot izklaidēt viesus.