Aktualitātes

Kuldīgas novada pašvaldība turpina pilnībā apmaksāt skolēnu braukšanas izdevumus

Sākoties jaunajam mācību gadam, Kuldīgas novada pašvaldība atgādina skolēniem un viņu vecākiem par to, ka pašvaldība mācību gada laikā simtprocentīgi sedz sabiedriskā transporta izmaksas reģionālajos starppilsētu un vietējas nozīmes maršrutos novada teritorijā, ja braucieni saistīti ar nokļūšanu no dzīvesvietas līdz izglītības iestādei un atpakaļ. Bezmaksas sabiedriskais transports novada teritorijā ir arī senioriem – pašvaldība senioriem, kas sasnieguši 73 gadus, ik gadu piešķir 60 euro pārvietošanās vajadzībām.

E-taloni ērtākiem norēķiniem

Lai nokļūtu no dzīvesvietas līdz izglītības iestādei un atpakaļ, ar e-taloniem sabiedriskajā transportā var norēķināties Kuldīgas novada vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības, profesionālās un profesionālās ievirzes izglītības iestāžu izglītojamie.

Gadījumos, kad skolēnam līdz mācību iestādei nav iespējams nokļūt ar sabiedrisko vai skolēnu autobusu, izglītojamo vecāki var pieteikties personīgā transporta izmaksu kompensācijas saņemšanai.

E-talona sistēma darbojas maršrutos, kuros pārvadājumus veic SIA „Sabiedriskais autobuss”. Pārējo sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju autobusos ir spēkā biļešu sistēma. Šīs biļetes var iesniegt izglītības iestādē vai pagastu pārvaldē izmaksu kompensācijas saņemšanai. Savukārt izglītojamiem, kuri izmanto skolas autobusu nokļūšanai no dzīvesvietas līdz izglītības iestādei un atpakaļ, e-taloni netiek izsniegti.

Kas jāzina skolēniem par e-talonu?

E-talona darbības princips ir sekojošs – talonā tiek ievadīta informācija par skolēnu un maršrutu, kurā tas pārvietojas. Talons ir derīgs tikai ceļā no dzīvesvietas līdz izglītības iestādei un atpakaļ. Ir iespējams ievadīt papildus maršrutus, ja skolēnam ir jāapmeklē ārpus klases nodarbības vai pulciņi. Ja skolēns vēlas braukt citā maršrutā, par kuru nav sniegta informācija, izdevumi par biļeti tiek segti no skolēna personīgiem līdzekļiem un izmaksas netiek kompensētas.

Skolēns e-talonu var izmantot arī vasaras brīvlaikā, ja braucieni ir saistīti ar iesaistīšanos valsts un pašvaldības organizētajos pasākumos un projektos (piem., gatavošanās Dziesmu un deju svētkiem, piedalīšanās izglītojamo nodarbības projektos, pulciņos u.c.) un no skolēna vecāka saņemts attiecīgs iesniegums.

Uz e-talona ir skolēna fotogrāfija, kas kalpo kā kontroles mehānisms, lai to neizmantotu citas personas. Pirmo talonu skolēns iegūst bez maksas. Ja skolēns talonu pazaudē vai sabojā, par to ziņo skolai un talons tiek automātiski bloķēts. Atkārtota talona izgatavošanas izdevumus sedz skolēna vecāki, kas sastāda 5.74 EUR.

Kā saņemt e-talonu?

Lai nokārtotu e-talonu vai pieteiktos personīgā transporta izmaksu kompensācijas saņemšanai, vecāki pagasta pārvaldē vai izglītības iestādē, Kuldīgas novada domes informācijas centrā vai  Valsts un pašvaldības vienotā klientu apkalpošanas centrā (VPVKAC) Pilsētas laukumā 2, Kuldīgā, raksta iesniegumu, minot informāciju par savu skolēnu, sevi, un norāda maršrutu, kādā skolēns pārvietosies. Iesniegumam e-talona izgatavošanai jāpievieno skolēna fotogrāfija, kuru var nosūtīt arī e-pastā.

Bezmaksas transports arī senioriem

Atgādinām, ka tiesības uz braukšanas maksas atvieglojumiem 100 % apmērā sabiedriskajos transportlīdzekļos pilsētas nozīmes un reģionālās nozīmes maršrutos Kuldīgas novada teritorijā, bet ne vairāk kā 60,00 EUR apmērā gadā, ir Kuldīgas novadā deklarētiem nestrādājošiem pensionāriem, kuri vecāki par 73 gadiem. Lai saņemtu e-talonu, senioriem jāiesniedz iesniegums, kā arī jāpievieno vai jāiesūta fotogrāfija.

Personām, kas deklarētas Kuldīgas pilsētā, iesniegumu jāiesniedz domes informācijas centrā vai VPVKAC Pilsētas laukumā 2, Kuldīgā, bet Kuldīgas novada pagastu teritorijās deklarētās personas iesniegumu iesniedz attiecīgajā pagasta pārvaldē.