AktualitātesKultūra

Laidos Vasaras skolā pulcējās stāstniecības interesenti 

Foto: Guntis Pakalns

7. un 8. augustā Laidu muižā Erasmus+ projekta “Storytelling – a key to inclusive society” ievaros notika Stāstniecības vasaras skola. Divu dienu pasākums pulcēja vairāk kā 40 dalībniekus – kultūras iestāžu un pagastu kultūras darbiniekus no Kuldīgas novada un citus interesentus. Vasaras skolas lektori bija stāstnieki un folkloras specialisti no Kuldīgas novada, Latvijas stāstnieku kustības pētnieki un veidotāji – Guntis Pakalns un Māra Mellēna, kā arī publiskās runas eksperts, režisors Viesturs Meikšāns.

Pasākuma gaitā dalībnieki uzzināja par dažādam stāstniecības pieejām, guva zināšanas par stāstniecības teoriju un iedalījumu un tika iepazīstināti ar veiksmīgiem piemēriem no Latvijas un Zviedrijas, kā stāstniecību izmantot darbā ar dažādām auditorijām. Papildu teorijai un pieredzes stāstiem, dalībnieki guva zināšanas, kā stāstīt stāstu “garšīgi” un kā veiksmīgi uzstāties publikas priekšā. Arī Laidu muižas un Laidu pagasta stāsti tika izstāstīti un uzklausīti, bet vakarā, sveču gaismā klātesošie dalījās spoku un šausmu stāstos.

Vasaras skolas noslēgumā dalībnieki grupās izstrādāja konkrētas stāstniecības pasākumu idejas, kas, cerams, tiks īstenotas Kurzemes kultūras mantojuma centra “Kūrava” organizētajā stāstnieku festivālā “Ziv Zup” 2024.gada aprīlī.

Projekts “Storytelling – a key to inclusive society” norisināsies līdz 2024. gada beigām un tā ietvaros ieplānotas vairākas mācīšanās vizītes un publiski pasākumi Zviedrijā un Latvijā. Projekta vadošais partneris ir Kuldīgas novada pašvaldība, partnerorganizācijas – Kurzemes kultūras mantojuma centra “Kūrava” un “The Storytelling Network of Kronoberg” (“The Land of Legends”) Zviedrijā.

Erasmus+ projekta Nr.: 2022-2-LV01-KA210-ADU-000099986

Eiropas Savienības finansēts. Paustie viedokļi un uzskati atspoguļo autora(-u) personīgos uzskatus un ne vienmēr sakrīt ar Eiropas Savienības vai Eiropas Izglītības un Kultūras izpildaģentūras (EACEA) viedokli. Ne Eiropas Savienība, ne EACEA nenes atbildību par paustajiem uzskatiem.