Veselība

Gūst pieredzi par jaunākajām hemodialīzes tehnoloģijām

Foto: Anda Šlakorciņa

Kuldīgas slimnīcas Hemodialīzes nodaļas ārste nefroloģe Aiga Vasiļvolfa un māsas Inita Pudāne un Egita Heinrihsone apmeklējušas Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Talsu filiāles Hemodialīzes nodaļu, lai iepazītos ar jaunāko hemodialīzes iekārtu priekšrocībām.

2022. gadā tika veikta Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Talsu filiāles Hemodialīzes nodaļas pārbūve, radot nieru mazspējas pacientiem piemērotākus apstākļus, kā arī aprīkojot ar jaunākās paaudzes hemodialīzes iekārtām. Šogad Talsu kolēģi nozares speciālistus aicināja uz semināru “Hemodialīzes tehnoloģiju jaunumi”.

Kuldīgas slimnīcas Hemodialīzes nodaļas speciālisti ir gandarīti par uzaicinājumu un atzīst, ka tikšanās ar nozares kolēģiem un dalīšanās savstarpējā pieredzē bija vērtīga.

“Seminārā iepazināmies ar jaunākajiem Latvijas un ārvalstu pētījumiem, kuros analizēta hemodialīzes kvalitāte. To mērķis ir nodrošināt pacientam drošu dialīzi. Nieru saslimstība pieaug, tomēr mūsdienīgas un inovatīvas tehnoloģijas šobrīd spēj nodrošināt daudz kvalitatīvāku asins attīrīšanas procedūru un palīdz izvairīties no papildu riskiem un komplikācijām. Līdz ar to uzlabo pacienta dzīvildzi un kopējo veselības stāvokli,“ stāsta Kuldīgas slimnīcas hemodialīzes māsa Egita Heinrihsone.

Talsu Hemodialīzes centra kolēģi strādā ar jaunākās paaudzes aparatūru, kuriem ir uzlaboti hemodialīzes filtri. Tie ir atšķirīgi ar dažādām caurlaidības membrānām. Tas ļauj procedūru piemērot katram pacientam individuāli, atkarībā no indikācijām.

“Arī Kuldīgas slimnīcā tiek izmantoti šādi filtri. Šomēnes Kuldīgas slimnīcas Hemodialīzes nodaļā ir uzsākta jauna procedūra – asins attīrīšana ar diviem filtriem. Šo procedūru gan neveic visiem dialīzes pacientiem, procedūras nepieciešamību izvērtē ārsts nefrologs, skaidro nodaļas māsa Inita Pudāne.

Pacientiem ar hronisku nieru mazspēju, asins filtrēšana ar mākslīgās nieres palīdzību ir jāveic trīs reizes nedēļā. Hemodialīzes procedūra ilgst četras stundas. Līdz šī gada 1.augustam Kuldīgas slimnīcas Hemodialīzes nodaļā veiktas 499 asins attīrīšanas procedūras. 156 no tām bijusi akūta nepieciešamība reanimācijas un anestezioloģijas nodaļas pacientiem.