AktualitātesPašvaldība

Rīko pārbaudes neattīrīto sadzīves kanalizācijas notekūdeņu nopludināšanas novēršanai

Jau vairāk nekā trīs gadus spēkā ir prasība reģistrēt decentralizētās kanalizācijas sistēmas  – daudzi Kuldīgas iedzīvotāji to ir izdarījuši, taču joprojām ir tādi šādu sistēmu īpašnieki, kuri prasību nav izpildījuši. Pašvaldība, dodot laiku iedzīvotājiem savest kārtībā savas decentralizētās kanalizācijas sistēmas un tās reģistrēt, līdz šim nav organizējusi plašas pārbaudes, taču šovasar tās tiek uzsāktas.

Uz nepieciešamību pēc aktīvākas kontroles norāda jau konstatētie vides piesārņojuma gadījumi pilsētā, kur lietusūdens novadīšanas grāvī redzami cauruļu izvadi, kā arī Ventas ūdens kvalitātes rādītāji, kas pēdējā laikā pasliktinājušies.

Tāpēc uzsāktas pārbaudes neattīrīto sadzīves kanalizācijas notekūdeņu nopludināšanas novēršanai – tiek apsekotas teritorijas Kuldīgā un apkārtējos ciemos. To mērķis ir novērst nepareizu decentralizēto kanalizācijas sistēmu ekspluatāciju un to nodarīto kaitējumu videi, kā arī pārliecināties par dokumentu un apsekošanas prasību ievēršanu. Tāpat pašvaldība ir ciešā saziņā ar Veselības inspekcijas Vides veselības nodaļas speciālistiem un Valsts vides dienestu, lai rastu risinājumus Ventas ūdens kvalitātes uzlabošanai.

Veicot mājsaimniecību piegulošo teritorijas apsekošanu, pašvaldības amatpersonas Kuldīgā jau konstatējušas vairākus vides piesārņojuma gadījumus, kur lietusūdens novadīšanas grāvī redzami cauruļu izvadi ar neattīrītiem sadzīves kanalizācijas notekūdeņiem. Lai novērstu kaitējumu videi, pašvaldība kopā ar “Kuldīgas ūdens” darbiniekiem veikusi cauruļvadu izvadu tamponēšanu – uzlikta pagaidu plombe, lai sadzīves kanalizācija vairs nenokļūst dabā.

“Darbs ar lietusūdens sistēmas piesārņotājiem pašvaldības dienaskārtībā ir ilgstoši, taču sliktās Ventas ūdens analīzes, ir likušas reaģēt pastiprinātāk. Pašvaldība regulāri veica grāvju tīrīšanas un uzturēšanas darbus – to laikā esam konstatējuši vietas, kur kanalizācija nelegāli tiek izvadīta grāvī. Šādas vietas ir vairākas un esam jau sākuši darbu, lai situāciju uzlabotu. Tomēr šobrīd cīnāmies ar sekām, tāpēc aicinu iedzīvotājus reģistrēt decentralizētās kanalizācijas sistēmas, lai nepieļautu nelikumīgu rīcību un kaitējumu videi.” Saka Kuldīgas novada Būvvaldes Vides pārvaldības daļas vadītājs Andris Megnis.

Arī SIA “Kuldīgas ūdens” valdes priekšsēdētājs Andris Kļaviņš uzskata, ka, lai arī pieaugusi iedzīvotāju interese par decentralizēto kanalizācijas sistēmu reģistrēšanu, problēma ar vides piesārņojumu joprojām ir aktuāla: “Pēdējo mēnešu laikā pie mums ir reģistrētas ap 60 decentralizētās kanalizācijas, līdz šim tās bija viena vai divas mēnesī. Noteikti pastiprināti pievērsīsim uzmanību arī tam, cik pareizi tiek pildīti līgumā paredzētie noteikumi.”

Lai novērstu neattīrīto notekūdeņu nopludināšanu, pārbaudes Kuldīgā notiks arī turpmāk. Tāpēc pašvaldība aicina iedzīvotājus nekavējoties veikt pasākumus kanalizācijas notekūdeņu attīrīšanai, ierīkojot atbilstošu decentralizētās kanalizācijas sistēmu un reģistrējot to SIA “Kuldīgas Ūdens” vai sazināties ar uzņēmumu par pieslēgšanos centralizētajiem kanalizācijas tīkliem.