AktualitātesPašvaldībaUzņēmējiem

Kuldīgas novada uzņēmēji attīsta sadarbību ar Japānu

Lai Kuldīgas novada uzņēmējiem pavērtu jaunus eksporta tirgus un veicinātu pieredzes apmaiņu inovāciju jomā, Kuldīgas novada pašvaldība mērķtiecīgi stiprina sadarbību ar Fudži pilsētu Japānā. Jau šobrīd notikušas vairākas vadības līmeņa tikšanās interneta vidē, kā arī klātienes vizītes Kuldīgā un Fudži pilsētā Japānā.

 Pagājušā gada oktobrī Fudži pārstāvji viesojās Kuldīgā, iepazinās ar Kuldīgas novada uzņēmējiem un uzņēmējdarbības nozari Latvijā. Savukārt šī gada augusta sākumā koksnes nozares uzņēmuma Stiga RM pārstāves – Kristiāna Pole un Gunta Šteinberga, kopā ar Kuldīgas novada domes priekšsēdētājas vietnieku Arti Robertu un Kuldīgas Digitālo inovāciju centra vadītāju Arti Gustovski devās uz Japānu, lai iepazītu pašvaldības darbu un prezentētu savus produktus potenciālajiem partneriem.

Kuldīgas delegācijai tika sarūpēta bagātīga programma, gan iepazīstinot ar vietējiem uzņēmējiem, gan jaunākajām tehnoloģijām un iespējām, kā tās izmantot uzņēmējdarbībā. Tāpat notika tikšanās ar Fudži pilsētas tirdzniecības kameru, kuri arī no savas puses apstiprināja vēlmi sadarboties ar Kuldīgas novada uzņēmējiem. Kuldīgas novada pārstāvji varēja novērtēt gudrās pilsētas konceptu, kad vadierīces strādā pilsētas labā, palīdzot pārvaldīt satiksmes infrastruktūru, kultūras procesus,  reizē nodrošinot precīzus datus un iespēju tos izmantot attīstības projektu īstenošanā.

Kuldīga un Fudži pilsētas šobrīd strādā pie kopīga memoranda, lai sadarbību stiprinātu vēl ciešāk, bet nākamajā gadā plānota Fudži mēra vizīte Kuldīgas novadā.

Jau ziņots, ka maija beigās Kuldīgā viesojās Japānas vēstnieks Latvijā Jasuši Takase  (H. E. Mr Yasushi Takase). Vēstnieks tikās ar Kuldīgas novada domes priekšsēdētāju Inesi Astaševsku un viņas vietnieku Arti Robertu, Kuldīgas novada Būvvaldes vadītāju Janu Jākobsoni, kā arī Kuldīgas Digitālo inovāciju centra vadītāju Arti Gustovski.

Vizītes sākumā vēstnieks iepazinās ar Kuldīgas novadu un tā attīstību, uzņēmējdarbības nozari, kā arī ar domes vadību pārrunāja līdzšinējo sadraudzību starp Japānu un Kuldīgas novadu. Vēstnieks īpaši ieinteresējās par pašvaldības īstenoto sadarbību ar Fudži pilsētu Japānā un ekonomisko saišu stiprināšanu starp Kuldīgas novadu un Japānu.

Līdzšinējā sadarbība ar Fudži pilsētu vainagojusies ar veiksmīgi aizsāktiem projektiem Kuldīgas novada uzņēmējiem SIA Klavins Piano, un Rudys Kombucha. Uzņēmuma Rudy’s Kombucha vadītājs jau piedalījās “Foodex Japan 2023” “The 48th International Food and Beverage Exhibition”. Savukārt uzņēmējs Dāvids Kļaviņš uz Japānu devās jūlijā, lai prezentētu savu produkciju un sniegtu koncertu Fudži pilsētas svētkos.  Par sadarbību ar Japānu interesējas arī alus darītava “Duna Brewery,” kuri izteikuši vēlmi sadarboties ar Fudži zaļās tējas audzētājiem dzērienu ražošanā.